Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Rusko zadržalo a vyhostilo japonského diplomata obvineného zo špionáže

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v pondelok zadržala japonského diplomata vo Vladivostoku pre špionáž a označila ho za nežiadúcu osobu. Vyplýva to z vyhlásenia FSB, z ktorého citovali ruské agentúry. Informovala o tom agentúra AFP.

"Japonský diplomat bol zadržaný pri čine, keď výmenou za peniaze dostával tajné informácie o spolupráci Ruska s inou krajinou v ázijsko-tichomorskom regióne," uviedla FSB. Podľa ruských agentúr mal diplomat tiež žiadať informácie o "vplyve západných sankcií" na východoruský región Primorský kraj.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že diplomat dostal lehotu 48 hodín na opustenie Ruska a bol označený za nežiadúcu osobu, píšu ruské agentúry. Podľa nich má ísť o Motokiho Tacunoriho, generálneho konzula vo Vladivostoku. FSB zverejnila krátke video, v ktorom oznámila, že diplomat sa priznal k porušeniu ruských zákonov.

Rusko považuje Japonsko za "nepriateľskú" krajinu. Toto označenie používa aj pre Spojené štáty, Britániu, Austráliu a väčšinu štátov EÚ, pripomína AFP. Moskva a Tokio navyše stále nepodpísali mierovú zmluvu, ktorá by medzi oboma krajinami oficiálne ukončila druhú svetovú vojnu. Na príčine je spor o štyri Kurilské ostrovy (japonské Severné teritóriá), ktoré vtedajší Sovietsky zväz anektoval v roku 1945.

Viac o téme: DiplomatŠpiónRuskoJaponsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu