Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šokujúce odhalenie tajných služieb vo Francúzsku: Ruský agent sa vydával za Čecha, verboval nadaných študentov

(Zdroj: GettyImages, bunatimes.com)

PARÍŽ – Francúzska tajná služba odhalila ruských špiónov na svojom území. Tí sa nechávali doučovať od mladých Francúzov a dúfali, že sa im podarí získať citlivé informácie o politike, technologických projektoch a inováciách.

Ruskí agenti vo Francúzsku prišli na inovatívny spôsob ako sa dostať k informáciám. Začali využívať talentovaných študentov a čerstvých absolventov, aby sa dostali k citlivým informáciám, informoval denník Le Monde. Svoje obete hľadali cez obľúbené platformy, napríklad leboncoin, na ktorých študenti ponúkajú doučovanie. Na túto skupinu ľudí sa zamerali najmä z dôvodu, že mladí, šikovní a ambiciózni ľudia môžu v budúcnosti zastávať dôležité strategické pozície a stali by sa tak ideálnym zdrojom informácií pre Rusko.

Francúzska tajná služba varovala, že aj keď sa spočiatku taký vzťah medzi agentom a doučujúcim zdá neškodný, „predstavuje hrozbu, ktorá aj bez vedomia jedinca zasahuje do jeho každodenného života“. Agenti si vyberali najmä študentov ekonomiky, vedy, cudzích jazykov ale aj geopolitiky, potvrdila francúzska tajná služba. Na jej webstránke zverejnila tutoriál, podľa ktorého dokážu užívatelia odhaliť možnú špionáž.

Pred ruskou ambasádou sa zhromaždili protestujúci, ktorí happeningom reagovali na anexiu ukrajinských území (Zdroj: Topky/Maarty)

Le Monde spomenul konkrétne meno ruského agenta Valentina Vladimirovicha Zakharova, ktorý sa vydával za českého konzultanta a zháňal si doučovanie z matematiky. Ako obeť si vybral mladého inžiniera. „Hodiny sa konaly raz za tri týždne počas večere v reštaurácii. Ďalší dátum a miesto sme si dohodli na konci každej hodiny“, opísal študent spôsob ako prichádzal do kontaktu s ruským agentom. Ruský agent bol prichytený pri čine a vyhostený z krajiny. Francúzske tajné služby potvrdili, že agent platil za analytické dokumenty o najmodernejších technológiách, v tomto prípade teda nešlo o jednorázovú záležitosť, informáciu potvrdilo aj Ministerstvo vnútra Francúzskej republiky.

Le Monde upozornil, že vo Francúzsku je aktuálne až 75 ruských agentov, ktorý sa skrývajú za diplomatickú identitu a pôsobia na ruských ambasádach a konzulátoch.

Viac o téme: DiplomaciaŠpionážRuskoFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu