Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Samantha (26) zažila najhoršiu noc v živote: Úplné okno, modriny a…Po TOMTO môže dostať HIV

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LIVERPOOL – Spočiatku to vyzeralo ako pohodová noc strávená v kruhu priateľov. Keď sa však Samantha ráno zobudila, mala v hlave úplný blok a nevedela si spomenúť na nič z predošlej noci. Bol to len začiatok. Keď si prezrela telo, nemohla uveriť tomu, čo vidí.

Samantha (26) prežila v Liverpoole veľmi divokú noc, pretože na druhý deň mala úplné okno. Opica a pomalé rozpamätávanie patria k typickým príznakom po noci v klube. Samanthu však trápilo ešte niečo. Keď sa pozrela na nohu, mala ju opuchnutú. Informuje o tom Liverpool Echo. 

Mladá Britka si spočiatku povedala, že je to len modrina. Taká opitá musela zrejme niekde v noci spadnúť a udrieť sa. Po dôkladnejšom pozorovani si však všimla ešte niečo. Pri modrine bolo vidieť jasné stopy po vpichu ihlou. Samantha začala ihneď rozmýšľať nad tým, že okno vôbec nemuselo byť z alkoholu, ale z látky, ktorú jej mohli vpichnúť do tela. "Nikdy v živote som nemala takéto okno. Som v klube, bavím sa a zrazu sa prebudím doma v posteli. Čo som robila celú noc?", vyjadrila sa Samantha, ktorá nechcela uviesť svoje priezvisko. 

Zhoršilo sa to

Keď sa Samanthe pri mieste opuchu začali tvoriť malé bodky, zamierila do nemocnice. Vedela, že na užitie PEP (postexpozičná profylaxia) je už neskoro. PEP je látka, ktorá môže zabrániť ochoreniu HIV/AIDS do 72 hodín od kontaktu s nakazeným alebo vpichu infikovanou ihlou. Problém bol však v tom, že od inkriminovanej noci ubehli už viac ako tri dni. 

National AIDS Trust uvádza, že nakazenie sa touto chorobou je cez infikovanú ihlu veľmi zriedkavé. Naposledy sa to stalo vo Veľkej Británii ešte v roku 1999. Liečba HIV je v súčasnej dobe veľmi účinná. Pokiaľ pacienti pravidelne užívajú predpísané lieky, majú dlhý život a vírus neprenášajú na iné osoby.  

Pomáha svojmu mestu 

Samantha nahlásila prípad na políciu až po ôsmych dňoch. V súčasnej dobe musí čakať ešte dva mesiace, aby sa s určitosťou dozvedela, či jej do tela nevpichli nejakú nežiadúcu látku. Bála sa a nechodila vôbec von. To sa už ale skončilo. Stala sa vedúcou kampane "Girls Night In Liverpool" a oživuje meno hnutia, ktoré funguje od minulého roku. Pamätá si na obdobie, kedy za dva mesiace dostala až 83 hlásení o nadmernom pití alkoholu a drogovaniu po použití striekačky.

Samantha (26) zažila najhoršiu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Jej príbeh vyvolal paniku a prinútil kluby v Británií, aby zlepšili svoje bezpečnostné opatrenia. "Mnohí tínežeri a z veľkej časti dievčatá, sa nikdy nepriznajú k tomu, že sa stali obeťou. Je to ako tichý zločin. Je to niečo, čo musíte robiť potichu a v tme a nemôžete sa dať nechať chytiť. Veľa ľudí o tom mlčí, ale postaviť sa pravde čelom je prvý krok k lepšiemu životu," povedala Samantha na záver.

Viac o téme: IhlaModrinaHIVLiverpoolVeľká BritániaStrata pamäte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu