Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Šokujúce zábery z Ruska! Obrovské davy mužov sa snažia utiecť za hranice: VIDEO Situácia na priechodoch je kritická

Hraničný priechod Verkhnii Lars medzi Ruskom a Gruzínskom.
Hraničný priechod Verkhnii Lars medzi Ruskom a Gruzínskom. (Zdroj: Twitter/Katie Shoshiashvili)

MOSKVA/HELSINKI/TBILISI – Rusko je na nohách. Vyhlásenie čiastočnej mobilizácie bolo pre bežných obyvateľov Ruska už cez čiaru. Svoje znechutenie sa snažili vyjadriť počas protestov po celej krajine. Iní sa snažia Rusko čo najrýchlejšie opustiť. Situácia je kritická na viacerých hraničných priechodoch.

Doprava v Rusku zažíva úplný kolaps. Po tom, ako prezident Vladimir Putin vyhlásil čiastočnú mobilizáciu, začali ľudia hromadne skupovať letenky na priame lety do Istanbulu či Jerevanu. Po ruskej invázii na Ukrajinu z konca februára už nie je veľa krajín, kde platia ruské víza.

Ceny posledných leteniek sa pohybovali od 2 000 eur nahor. V krajine dokonca vydali zákaz predávať letenky mužom, ktorí by mohli vstúpiť do armády a bojovať na Ukrajine.

Fínsko

Na hraničných priechodoch medzi Ruskom a Fínskom sa tvoria obrovské kolóny. Podľa britského Daily Star môžu byť dlhé aj 32 kilometrov. Ruské sociálne médiá sú plné príspevkov od bežných ľudí, ktorí sa snažia opustiť krajinu akýmkoľvek spôsobom. Niektorí dokonca prechádzajú cez hranice po vlastných.

Fínsko v septembri drasticky obmedzilo turistické víza pre Rusov. Podľa prieskumu, ktorý v stredu zverejnil fínsky denník Ilta-Sanomat, približne 70 percent Fínov chce, aby severská krajina prestala vydávať Rusom turistické víza. Pobaltské štáty Lotyšsko, Estónsko a Litva, ktoré majú priamu hranicu s Ruskom, už sprísnili svoje vízové opatrenia, čím ponechali Fínsko, ako posledného suseda Ruska a EÚ, pre držiteľov schengenských víz.

Gruzínsko 

Na hraničnom priechode Verkhnii Lars, medzi Ruskom a Gruzínskom, sa takisto tvoria dlhé kolóny. Katie Shoshiashviliová, expertka na zahraničnú politiku, uverejnila na Twitter príspevok s kolónou áut na ruskej strane hranice s popisom, že gruzínska vláda ignoruje túto vlnu Rusov, ktorí sa snažia opustiť svoju krajinu. 

Tí, ktorí chcú prekročiť hranice a utiecť, nerešpektujú pravidlá cestnej premávky. Nemajú problém vojsť do protismeru. V dôsledku toho sa na oboch stranách hranice vytvorili dopravné zápchy. Hraničný priechod Verkhnii Lars je jediná cesta, po ktorej sa môžete dostať do Gruzínska legálne. Všetky ostatné spôsoby cestnej prepravy sú buď nelegálne, alebo zahŕňajú pomerne veľkú obchádzku cez územie Azerbajdžanu.

Mongolsko 

Situácia je kritická aj ďalej na východ. Rusi vo štvrtok ráno stáli v kilometrových kolónach na mongolskej hranici Kyakhta.

Kazachstan

Rovnaká situácia nastala aj na hraniciach Ruska s Kazachstanom. Kolóny na hraničnom priechode Kostanay mali v dnešných ranných hodinách aj niekoľko kilometrov. 

Hraničný priechod Kostanay medzi Ruskom a Kazachstanom: Rusi utekajú pred Putinovou mobilizáciou (Zdroj: Telegram)

Situácia sa pritom začínala vymykať spod kontroly už vo včerajších večerných hodinách. Diaľnica Samara-Shykent bola úplne upchatá. 

Bývalí odsúdenci

Putin povedal, že rozhodnutie povolať záložníkov bolo nevyhnutné na ochranu vlasti, jej suverenity a územnej celistvosti a na "oslobodenie" Ukrajincov. Ruská armáda údajne ponúkla amnestiu odsúdeným, ktorí si odpykávali dlhé tresty vo väzení, výmenou za šesťmesačnú službu v bojoch na Ukrajine.

Jevgenij Nužin (55), ktorý si odpykával 24-ročný trest za vraždu, bol jedným z tých, ktorí sa prihlásili do boja za "súkromného vojenského dodávateľa" The Wagner Group. Po zajatí na Ukrajine povedal, že jeho jednotku používalo ruské velenie ako potravu pre delá a dodal: "Ak by ste nepostupovali podľa pokynov, zastrelili by vás". Okrem toho je presvedčený, že to nebola Ukrajina, ktorá zaútočila na Rusko, ale Putin, ktorý zaútočil na Ukrajinu.

Viac o téme: HraniceútekKolapsHraničné priechodyRuskoFínskoGruzínsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu