Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Putinov prejav spôsobil chaos! Rusi hromadne utekajú z krajiny, chystajú protesty a googlia, ako sa vyhnúť vojne

Vladimir Putin spomenul v príhovore mobilizáciu. Rusi do niekoľkých minút vykúpili všetky letenky.
Vladimir Putin spomenul v príhovore mobilizáciu. Rusi do niekoľkých minút vykúpili všetky letenky. (Zdroj: Youtube/Guardian News, Getty Images)

MOSKVA – Po poslednom verejnom prejave ruského prezidenta Vladimira Putina behá mráz po chrbte. Veľká ukrajinská protiofenzíva v charkovskej oblasti autokrata vyprovokovala. V prejave, ktorý odznel len pred niekoľkými hodinami spomenul slová ako eskalácia a mobilizácia. Civilisti majú už toho zrejme plné zuby a snažia sa čo najrýchlejšie opustiť krajinu.

Ruský prezident v prejave spomenul, že dôjde k čiastočnej mobilizácii armády. Do vojska bude armáda povolávať bývalých členov s konkrétnou špecializáciou, ktorý budú podliehať brannej povinnosti. Nutnosť zvýšiť počet ruských vojenských síl súvisí s eskaláciou bojov, ktoré Putin plánuje.

Putin mení taktiku boja na Ukrajine a v Rusku vyhlásil čiastočnú mobilizáciu (Zdroj: Profimedia.sk)

V dôsledku tohto prejavu sa v Rusku začali hromadne kupovať letenky. Do krajín ako Arménsko, Turecko či Gruzínsko sú už všetky letenky vypredané. "Priame lety do Istanbulu a Jerevanu boli vypredané v priebehu niekoľkých minút po Putinovom príhovore," uvádza na Twitteri ruský portál Lenta.

Odborníčka na odhaľovanie dezinformácií o Ukrajine z Univerzity Johna Hopkinsa, ktorá na Twitteri vystupuje pod menom E. Rosalie informovala, že ceny leteniek začali po Putinovom príhovore stúpať rapídne nahor. "Pre trojčlennú rodinu s dospelým synom stoja momentálne letenky z Ruska do Istanbulu v prepočte takmer 3 200 dolárov (82 000 rubľov, 3232 eur)," informuje. 

Vzhľadom na to, že nie všetky krajiny akceptujú Rusov s turistickými vízami, sú občania agresorskej krajiny nútení vybrať si pre útek tie krajiny, kde to ešte majú povolené, informuje NewsReadOnline. Ruskí občania už preto vykúpili všetky letenky na 21. a 22. septembra z Moskvy do Istanbulu. Ide o priame lety bez prestupov.

Mobilizácia v Rusku 

Plat zmluvného vojaka v ruskej armáde je 30 000 rubľov (510 eur). Vojaci v ukrajinskej armáde, ktorí bránia svoju vlasť, dostávajú mesačne 2 700 eur. Zmluvy, ktoré uzavreli vojaci v ruskej armáde zostávajú v platnosti až do ukončenia mobilizácie. K prepusteniu môže podľa zákona dôjsť len za určitých podmienok, ktoré znejú nasledovne:

1.  presiahnutie vekovej hranice pre výkon vojenskej služby
2.  zdravotné dôvody, ktoré musí odsúhlasiť vojenská lekárska komisia. Výnimka sa vzťahuje na osoby, ktoré vyjadrili želanie pokračovať vo vojenskej službe
3.  z dôvodu nadobudnutia právoplatnosti rozsudku súdu, ktorým bol uložený trest odňatia slobody

Občania Ruska pracujúci v organizáciách vojensko-priemyselného komplexu majú právo na odklad.

Poslankyňa v miestnom a mestskom zastupiteľstve v Bratislave Lucia Štasselová na svojom facebookovom profile informovala, že Web Ruských železníc zamrzol kvôli množstvu pokusov o kúpu lístkov a na ruskom internete je podľa Trendov Google nový hit "Ako si zlomiť ruku doma".

 

Absurdnosti dňa: čo myslíte, je to skutočné? V Rusku vyhlásili protest proti mobilizácii. Vo všetkých mestách...

Posted by Lucia Štasselová on Wednesday, September 21, 2022

Nevzdávame sa! Celoruská protestná akcia. Dnes 21.9. o 19:00 v centre všetkých miest. Vladimir Putin práve vyhlásil v Rusku čiastočnú mobilizáciu. To znamená, že tisíce ruských mužov, našich otcov, bratov a manželov, bude vhodených do boja. Za čo budú zomierať? Za čo budú matky a deti roniť slzy? Pre Putinov palác?

Vojna už teraz zasiahne každý domov a každú rodinu. Predtým nám tvrdili, že bojujú len "profesionáli", ktorí vyhrajú. Pravda je však iná. Na front začali verbovať už aj väzňov a teraz bola vyhlásená mobilizácia.

Situácia je mimoriadne ťažká. Vojna už nie je "niekde tam vonku". Prišla do našej krajiny, do našich domovov, do našich rodín. (Ruskí muži) musia zomierať, aby napravili chyby Putinovho režimu, ktorý uvrhol Rusko do obludného zabíjania, izolácie a chudoby. Poslanci, ktorí denne kričali o potrebe mobilizácie, zostanú sedieť na svojich teplých stoličkách, živí a zdraví. Práve ich treba zmobilizovať a poslať na Ukrajinu, nech umierajú v boji pre svoje choré fantázie. Nie, my tam posielame na smrť obyčajných mužov. Vyhlasujeme celonárodnú akciu proti mobilizácii. Vyzývame vás, aby ste dnes o 19:00 vyšli do ulíc.

"Protest je len začiatok. Sme si istí, že to môže byť koniec tejto vlády...Všetko je v našich rukách!," uvádza sa v príspevku na záver.

Viac o téme: VypredanéLetenkyRuskoMoskvaVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu