Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Navaľnyj čelí novým obvineniam: Mohol by dostať 30 rokov

Alexej Navaľnyj Zobraziť galériu (2)
Alexej Navaľnyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Uväznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj vo štvrtok informoval, že bol obvinený z nových trestných činov terorizmu a extrémizmu. V prípade dokázania viny by mohol dostať trest odňatia slobody až 30 rokov. Informuje o tom agentúra AFP.

"Dostal som oficiálne oznámenie o tom, že voči mne bolo začaté ďalšie trestné konanie," uviedol Navaľnyj. Vysvetlil, že čelí žalobám za propagáciu extrémizmu, navádzanie na terorizmus, financovanie extrémistických aktivít a rehabilitáciu nacistického režimu. Ruský súd Navaľného vlani v marci odsúdil na deväť rokov väzenia za podvody. "Som génius podsvetia... Vy ste si všetci mysleli, že sedím vo väzení, ale ja som za ten čas aktívne páchal trestnú činnosť," uviedol Navaľnyj ironicky v príspevku na sociálnej sieti Twitter.

Alexej Navaľnyj
Zobraziť galériu (2)
Alexej Navaľnyj  (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin, File)

Navaľnyj si odpykáva trest vo väznici s prísnym režimom stráženia vo Vladimirskej oblasti. Zatknutý bol v januári 2021 ihneď po svojom návrate z Nemecka, kde sa päť mesiacov zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou. Z pokusu o svoje otrávenie Navyľnyj viní Kremeľ, ktorý však toto obvinenie popiera. Po návrate z Nemecka bol Navaľnyj najskôr odsúdený na dva a pol roka väzenia za porušenie pravidiel podmienečného trestu vyneseného za údajnú spreneveru. V marci tohto roka dostal ďalších deväť rokov väzenia za podvody a pohŕdanie súdom, čo považuje za politicky motivovaný trest. Prvé odvolanie voči tomuto verdiktu mu zamietli v máji. 

Viac o téme: VäzenieObvineniaAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu