Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rusko oznámilo smrť Hrdinu Sovietskeho zväzu (†80): Vytvoril doteraz neprekonaný rekord

Valerij Poljakov
Valerij Poljakov (Zdroj: SITA/AP Photo/Aris Saris)

MOSKVA - Vo veku 80 rokov zomrel ruský kozmonaut Valerij Poljakov, ktorý je držiteľom rekordu v dĺžke pobytu človeka vo vesmíre. Informovala o tom dnes ruská vesmírna agentúra Roskosmos. Poljakov sa do kozmu vypravil dvakrát, počas svojej misie v rokoch 1994 a 1995 tam strávil nepretržite 437 dní, čím vytvoril doteraz neprekonaný rekord.

"Roskosmos s ľútosťou oznamuje úmrtie Hrdinu Sovietskeho zväzu, Hrdinu Ruska, Letca-kozmonauta ZSSR, držiteľa svetového rekordu za najdlhší let do vesmíru (437 dní) Valerija Poljakova," stojí vo vyhlásení agentúry. "Na orbitálnej stanici Mir žil a pracoval 437 dní, čo je absolútny rekord v dĺžke pobytu vo vesmíre počas jedného letu," dodal Roskosmos.

Na obežnej dráhe Zeme strávil celkovo 678 dní

Poljakov podnikol dve vesmírne výpravy. Na obežnej dráhe Zeme strávil celkovo 678 dní. Vyštudovaný lekár sa najprv vypravil do kozmu na konci augusta 1988, kedy na palube vesmírnej stanice Mir zostal do apríla 1989. O necelých päť rokov neskôr tam zamieril znova, vrátil sa po 437 dňoch.

V priebehu expedície sa Poljakov venoval rozsiahlemu programu sledovania zdravotného stavu svojho i svojich kolegov z posádok. Podľa Roskomosu jeho výskum pomohol preukázať, že ľudské telo je pripravené cestovať nielen na obežnú dráhu Zeme, ale aj hlbšie do vesmíru.

Viac o téme: KozmonautSmrťRuskoValerij Poljakov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu