Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VOJNA na Ukrajine Deň dvestosiedmy (18. september 2022)

Vladimir Putin Zobraziť galériu (15)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV - Vo svojom nedeľnom večernom videopríhovore ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Ukrajina získa späť celé Ruskom okupované územie na Ukrajine. Dianie sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - Deň č. 207

Súhrn vojny na Ukrajine - Deň č. 207 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Dnešný online sa skončil. Ďakujeme za pozornosť.

21:42 Nemecko dodá Ukrajine ďalšie štyri samohybné húfnice a muníciu. Povedala to v pondelok nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová. Lambrechtová dodala, že "v boji sa osvedčilo" desať húfnic z Nemecka, ako aj osem ďalších, ktoré Kyjev dostal od Holandska. "Ukrajina si tieto systémy veľmi pochvaľuje a vyjadrila želanie dostať ďalšie húfnice," povedala Lambrechtová. "V záujme pretrvávajúcej podpory Ukrajiny v jej odvážnom boji proti brutálnemu ruskému útoku Nemecko tejto žiadosti vyhovie," dodala.

21:00 Turecká Isbank pozastavila používanie ruských kariet Mir. Najväčší turecký súkromný veriteľ Isbank pozastavil transakcie prostredníctvom ruského platobného systému Mir, informovala agentúra Bloomberg 19. septembra. Informuje The Kyiv Independent.

20:57 Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v pondelok v Moskve predvolalo veľvyslanca Kanady, aby mu tlmočilo svoj protest v súvislosti s útokmi na budovu ruskej ambasády v Ottawe. Pokiaľ ide o incidenty, ruské ministerstvo uviedlo, že v jednom prípade neznáma osoba hodila na pozemok ruského veľvyslanectva v Ottawe zápalnú fľašu. Pri druhom incidente "agresívni" demonštranti údajne zablokovali aj vchod do konzulárnej časti veľvyslanectva.      

20:42 Už 146 tiel, prevažne civilistov, exhumovali ukrajinskí forenzní experti z masového pohrebiska, ktoré bolo minulý týždeň objavené pri meste Izium v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámil to v pondelok gubernátor tejto oblasti Oleh Synehubov, uvádza agentúra Reuters.
Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sa odhaduje, že v lesoch za mestom Izium, ktoré v rámci protiofenzívy nedávno opätovne získali ukrajinské sily, je pochovaných približne 450 tiel. Gubernátor Synehubov teraz uviedol, že medzi exhumovanými telami objavili aj dve deti. Priblížil tiež, že telá viacerých obetí vykazovali známky násilnej smrti.

20:13 Praha daruje Ukrajine 20 električiek a dva autobusy, ktoré už nepotrebuje vo svojej prevádzke. Príjemcom pomoci je charkovský mestský dopravný podnik. Uviedol to v pondelok Dopravný podnik hlavného mesta Prahy (DPP). Darovanie vozidiel sprostredkovala kancelária pražského primátora, na ktorého sa so žiadosťou o pomoc obránil starosta Charkova Ihor Terechov. "Vozy, ktoré už v Prahe nemôžu slúžiť cestujúcim, nájdu potrebné využitie inde. Na Ukrajine bolo mnoho električiek aj autobusov úplne zdevastovaných z dôvodu invázie nezvaného ruského diktátora. Podporujeme tak rekonštrukciu ukrajinských miest, aby sa vojnoví utečenci mohli čo najskôr vrátiť späť do svojich domovov," povedal pražský primátor Zdeněk Hřib.

18:52 Rusko ostreľovalo okres Kryvyj Roh v Dnepropetrovskej oblasti. Štvrť bola ostreľovaná viacerými raketometmi Smerch, ale podľa Oleksandra Vilkula, šéfa vojenskej správy Kryvyi Rih, nedošlo k žiadnym obetiam. Informuje The Kyiv Independent.

18:10 Generálna prokuratúra eviduje 34 000 ruských vojnových zločinov na Ukrajine. Generálny prokurátor Andrij Kostin 19. septembra uviedol, že vyšetrovatelia sa zameriavajú na zločiny spáchané počas ruskej okupácie časti Charkovskej oblasti, najmä v Iziu. Informuje The Kyiv Independent.

17:22 Nemeckí a holandskí lídri prisľúbili Ukrajine ďalšiu vojenskú podporu. Po telefonáte s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom holandský premiér Mark Rutte uviedol, že Holandsko a Nemecko budú naďalej podporovať Ukrajinu prostredníctvom holandsko-nemeckej vojenskej spolupráce. Informuje The Kyiv Independent.

16:18 Výbuchy hlásené na letisku v Ruskom okupovanom Melitopole. Starosta Melitopolu Ivan Fedorov uviedol, že 19. septembra došlo v Melitopole v Záporožskej oblasti k silnému výbuchu. Fedorov neposkytol žiadne podrobnosti o útoku. Informuje The Kyiv Independent.

16:10 Moskovský mestský súd v pondelok v odvolacom konaní znížil o jeden mesiac sedemročný trest väzenia nad komunálnym poslancom Alexejom Gorinovom, ktorý bol odsúdený za šírenie dezinformácie o ruskej armáde. Gorinov tak musí absolvovať trest väzenia v trvaní šesť rokov a 11 mesiacov. Informovala o tom v pondelok britská stanica BBC, ktorá doplnila, že Gorinov ako poslanec zastupiteľstva moskovského Krasnoseľského okresu je prvým riadne zvoleným politikom z radov opozície, ktorý bol nepodmienečne odsúdený za kritiku vojenskej invázie na Ukrajine.      

15:37 Ruskom podporovaní separatisti na východe Ukrajiny odsúdili zamestnanca Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na 13 rokov väzenia za vlastizradu, informovali v pondelok ruské tlačové agentúry citované agentúrou AFP. Najvyšší súd proruskej samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) vyniesol rozsudok nad Dmitrijom Šabanovom, ktorý v rámci misie OBSE pôsobil ako asistent predsunutej hliadkovej základne. Šabanov bol zadržaný v apríli a obvinený z poskytovania dôverných informácií zahraničným spravodajským službám, čím sa podľa súdu LĽR dopustil vlastizrady.

15:15 Najmenej 13 ľudí prišlo v pondelok o život v dôsledku delostreleckej paľby v meste Doneck na východe Ukrajiny, ktoré v súčasnosti ovládajú ruské sily. Dve strely podľa nich zasiahli autobusovú zastávku a obchod, ktorý sa nachádzal v jej blízkosti. Počet zranených nebol bezprostredne známy. Moskvou dosadené miestne úrady z ostreľovania obvinili ukrajinskú armádu, tieto tvrdenia však nebolo možné nezávisle overiť, upozornila DPA. Kyjev takého obvinenia pravidelne odmieta a naopak obviňuje Moskvu, že ostreľuje dobyté územia s cieľom vytvárať protiukrajinskú propagandu pre svoje vlastné médiá. Priemyselné mesto Doneck je pod kontrolou Moskvou podporovaných separatistov od roku 2014..

12:40 Biden varoval Putina pred použitím nekonvenčných zbraní proti Ukrajine 

Americký prezident Joe Biden varoval svojho ruského náprotivka Vladimira Putina, že použitie jadrových alebo iných nekonvenčných zbraní proti Ukrajine by si vyžiadalo následnú odpoveď zo strany Spojených štátov. Biden to uviedol v nedeľnej relácii "60 minút" spravodajskej stanice CBS News. 

"Nie. Nie. Nie," odpovedal americký prezident na otázku, čo by Putinovi povedal, keby zvažoval takýto krok. Biden zároveň pochválil Ukrajincov za ich odvážny boj proti mohutnej ruskej invázii a dodal, že "Rusko porážajú".

"Vyhrať vojnu na Ukrajine znamená úplne dostať Rusko z Ukrajiny," odpovedal americký prezident na otázku, ako by definoval víťazstvo pre Kyjev. Zároveň dodal, že vzhľadom na rozsah ľudského utrpenia a skazu spôsobenú odporom k ruskému útoku "je to však veľmi ťažké považovať za víťazstvo".

Joe Biden
Zobraziť galériu (15)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/Jacob King/Pool Photo via AP)

12:30 Kremeľ poprel tvrdenia, že príslušníci ruskej armády páchali v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny vojnové zločiny, a označil ich za "klamstvo". "Je to rovnaký scenár ako pri Buči. Je to klamstvo a, samozrejme, budeme v tomto príbehu brániť pravdu," uviedol v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Reagoval tak na otázku novinárov týkajúcu sa vyjadrenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že ruskí vojaci páchali v Charkovskej oblasti vojnové zločiny. Moskva opakovane popiera, že ruskí vojaci páchajú na Ukrajine vojnové zločiny.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu