Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Aktuálny vývoj bojov: Ukrajina hlási významné úspechy v protiofenzíve, kľúčové mestá sú pod ťažkou paľbou!

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj
Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський )

KYJEV – Ruská ofenzíva na Ukrajine trvá už osem mesiacov. Spočiatku sa zdalo, že pôjde o bleskový útok a Putin sa zmocní celého územia. Realita je však iná. Po neúspechu dobyť hlavné mesto Kyjev sa Rusi otočili na juh a západ. Okupovaný Chersonský región sa darí pomaly oslobodzovať. Ukrajinská armáda tvrdí, že sa jej tu podarilo prelomiť prvú obrannú líniu Ruska.

Inštitút pre štúdium vojny (ISW) uvádza, že v posledných dňoch došlo k významným bojom na piatich miestach. Podľa správ ukrajinskej armády sa podarilo zničiť sklady a mosty cez rieku Dneper, čo umožnilo odrezať ruskú armádu od dodávok zbraní a personálu z Krymu, uvádza BBC.

Zbrane dodávané zo Západu, ako sú napríklad americké raketové odpaľovacie systémy Himars, sa v posledných týždňoch dostali do prvej línie, čo Ukrajine umožnilo útočiť z väčšej vzdialenosti. Predstavitelia Kyjeva však varujú pred akýmikoľvek očakávaniami rýchleho víťazstva a ofenzívu opisujú skôr ako pomalé rozdrvenie nepriateľa.

Ukrajinský vojenský expert Mykhaylo Zhyrokhov sa vyjadril, že svet by teraz nemal očakávať v Chersone mohutnú ofenzívu ukrajinskej armády, pretože velenie sa chce vyhnúť bojom v uliciach. "Ukrajinskou stratégiou je vytlačiť nepriateľa, no potrvá to ešte dlho. Je to ako situácia s krysou zahnanou do kúta, ktorej treba ponúknuť východisko. Ukrajinská armáda by sa mala snažiť poskytnúť ruským jednotkám takúto ústupovú cestu. V opačnom prípade by Rusi bojovali až do posledného muža," vysvetlil a dodal, že na uskutočnenie tejto modelovej situácie je čas do októbra, pretože potom už budú cesty vplyvom počasia neprejazdné. 

Charkov

Zatiaľ čo ukrajinská armáda nekomentuje svoj postup v Charkovskej oblasti, nové videá, ktoré sa objavujú na sociálnych sieťach, naznačujú, že ruskí vojaci utrpeli v regióne veľké straty. Zdá sa, že kyjevské sily v okolí okupovaného mesta Balakliia naberajú na sile a pravdepodobne oslobodia desiatky okolitých obcí, uvádza Kyiv Independent. Pre Ukrajinu to bolo pravdepodobne dobré načasovanie. Protiofenzíva pri Balaklii by mohla potenciálne ohroziť ruské pozície v Iziu a Luhanskej oblasti.

Ruskí predstavitelia uviedli, že ich sily bojujú za "úplné oslobodenie" Donbasu. Ruské sily teraz kontrolujú celý Luhanský región a pokračujú v úsilí o pokrok v Doneckej oblasti. Podľa ISW podnikli niekoľko pozemných útokov severne od Slovjanska a v západnej Doneckej oblasti. Ukrajinskí predstavitelia informovali, že ruské sily sa stiahli po pokusoch o útočné operácie smerom na Bohorodychne a Dolynu.

Príhovor prezidenta Zelenského

Prezident Volodymyr Zelenskyj vyzdvihuje statočnosť ukrajinskej armády (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський )

"Tento týždeň máme dobré správy z Charkovskej oblasti. Myslím, že každý občan Ukrajiny môže byť hrdý na našich vojakov. Je čas poďakovať sa 25. výsadkovej brigáde, 92. špeciálnej mechanizovanej brigáde a 80. výsadkovej útočnej brigáde za statočnosť a hrdinstvo, ktoré preukázali počas boja….Každý úspech našej armády v tom či onom smere sa mení v prospech Ukrajiny a všeobecnej situácie naprieč frontom," dodal Zelenský s tým, že čím ťažšie sa budú okupanti presúvať a čím viac strát utrpia, tým ľahšie získa ukrajinská armáda svoje pozície na Donbasse a zvýši obranu Záporožia, Nikolaeva a Dnepropetrovskej oblasti.
 

Viac o téme: UkrajinaCharkovVolodymyr ZelenskyjUkrajina v krízeVojna na UkrajineCherson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu