Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Smrť Alžbety II. oživila v Austrálii a Karibiku výzvy na odtrhnutie od monarchie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP)

CANBERRA - Nástup kráľa Karola III. na britský trón oživil výzvy politikov a aktivistov z Austrálie a bývalých britských kolónií v karibskej oblasti, aby sa ich krajiny zbavili terajšieho usporiadania s britským monarchom ako hlavou štátu. Niektorí tiež žiadajú, aby Británia zaplatila odškodné za koloniálnu nadvládu, počas ktorej boli z Afriky do Ameriky a Karibiku prevezené státisíce ľudí, ktorí potom museli pracovať v otrockých podmienkach na plantážach vlastnených Britmi.

Karol III. vystriedal na britskom tróne svoju matku Alžbetu II., ktorá po sedemdesiatich rokoch vlády vo štvrtok popoludní zomrela. Austrálčania v roku 1999 v referende odmietli prechod k republikánskemu zriadeniu, keď 55 percent voličov hlasovalo proti prerušeniu zväzku s britskou monarchiou. "Naše myšlienky sú s jej rodinou a všetkými, ktorí ju milovali. Austrália ale teraz musí pokročiť vpred," napísal v reakcii na Alžbetino úmrtie šéf austrálskej strany Zelených Adam Bandt, ktorý patrí medzi popredných zástancov republikánskeho zriadenia. "Potrebujeme zmluvu s pôvodnými obyvateľmi a musíme sa stať republikou," dodal na twitteri.

Bandtov príspevok vyvolal kritiku aj medzi niektorými priaznivcami republiky. Poukazovali na to, že je nevhodné iba pár hodín po kráľovninej smrti túto tému nadnášať. Austrálske republikánske hnutie tiež zaslalo po smrti Alžbety II. do Británie kondolenčný list, pričom podotklo, že kráľovná pri referende v roku 1999 podporila právo Austrálčanov stať sa plne nezávislým štátom. Austrálsky premiér Anthony Albanesa sa v minulosti vyjadril v prospech takého kroku, teraz ale podotkol: "Dnes je priestor pre jedinú tému, a tým je vzdať hold kráľovnej Alžbete II."

Ukončiť spojenie chce aj Jamajka

Podobne sa debatuje aj v karibskej oblasti, kde Jamajka naznačila, že by mohla čoskoro nasledovať Barbados a ukončiť spojenie s britskou monarchiou. Podľa prieskumu verejnej mienky z minulého mesiaca tento krok podporuje 56 percent Jamajčanov. Jamajský premiér Andrew Holness uviedol, že jeho krajina bude nad smrťou Alžbety II. trúchliť, a jeho náprotivok v karibskom súostroví Antigua a Barbuda nariadil stiahnuť vlajky na pol žrde až do pohrebu zosnulej kráľovnej.

Smrť Alžbety II. oživila
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Marcová osemdňová cesta terajšieho nástupníka trónu princa Williama a jeho manželky Kate zahŕňajúca Belize, Jamajku a Bahamy bola ale poznačená protestmi a volaním po reparáciách a ospravedlneniach za otrokárstvo. "Úloha monarchie sa mení, a tak sa domnievame, že by toto mohla byť príležitosť pokročiť s diskusiami o odškodnom pre náš región," vyhlásila po kráľovninej úmrtí Niambi Hallová-Campbellová, ktorá pôsobí ako predsedníčka Bahamského národného výboru pre reparácie. Jamajská vláda vlani oznámila plán požiadať Britániu o odškodné za násilný prevoz asi 600-tisíc Afričanov na prácu na trstinových a banánových plantážach, na ktorých bohatli otrokári.

Viac o téme: úmrtieOdtrhnutieKolónieAustráliaAlžbeta II
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu