Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Štátný smútok v Británii bude trvať do štátneho pohrebu, rodina však bude smútiť dlhšie

Britská kráľovná Alžbeta II. Zobraziť galériu (2)
Britská kráľovná Alžbeta II. (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein)

LONDÝN - Britská vláda v piatok vyhlásila štátny smútok za zosnulú britskú kráľovnú Alžbetu II. Informovala o tom agentúra Reuters. Britská kráľovská rodina bude držať smútok od piatka do siedmeho dňa po pohrebe zosnulej panovníčky Alžbety II. V Londýne tiež v piatok zaznejú salvy na počesť života kráľovnej, oznámil v piatok Buckinghamský palác. Informuje o tom televízia Sky News

Oficiálny dokument britskej vlády obsahuje usmernenia o vyvesovaní vlajok, informácie o cestovaní a iných verejných službách. Štátny smútok potrvá až do štátneho pohrebu zosnulej kráľovnej. Vláda oznámila, že počas tohto obdobia neexistuje žiadna povinnosť rušiť alebo odložiť podujatia (vrátane športových) či zatvoriť zábavné podniky s tým, že rozhodnutie ponecháva na organizátorov. 

Kráľovský smútok budú držať členovia rodiny i kráľovský personál

"V súvislosti s úmrtím Jej Veličenstva kráľovnej (Alžbety II.) si Jeho Veličenstvo kráľ (Karol III.) praje, aby trvalo obdobie kráľovského smútku odteraz až do siedmeho dňa po kráľovninom pohrebe," uviedol Buckinghamský palác vy vyhlásení. Presný termín pohrebu panovníčky bude pritom oznámený neskôr. Kráľovský smútok budú držať členovia kráľovskej rodiny, personál kráľovskej domácnosti, predstavitelia kráľovskej domácnosti pri plnení svojich oficiálnych povinností a vojaci, ktorí sa zaviazali, že budú slúžiť počas ceremónií. Kráľovské rezidencie vrátane Buckinghamského paláca budú zatvorené až do kráľovninho pohrebu a ich vlajky budú stiahnuté na pol žrde do 08.00 h ráno dňa, ktorý bude nasledovať po poslednom dni smútku.

Zaznejú salvy na počesť zosnulej panovníčky

Sky News tiež upozorňuje, že v sídlach kráľovskej rodiny nebudú zriadené fyzické kondolenčné knihy. Virtuálna kondolenčná kniha je však dostupná na oficiálnej webovej stránke kráľovskej rodiny. Buckinghamský palác okrem toho zverejnil aj bližšie detaily a salvách, ktoré zaznejú na počesť života zosnulej britskej panovníčky. "Kráľovské salvy vypália (dnes) v Londýne o 13.00 h (14.00 h SELČ) v Hyde Parku príslušníci Kráľovského jazdeckého delostrelectva a z londýnskeho Toweru príslušníci Ctihodnej delostreleckej roty," uviedol Buckinghamský palác vo vyhlásení. Celkovo bude vypálených 96 sálv; každá salva bude symbolizovať jeden rok života Alžbety II.

Britská panovníčka Alžbeta II. zomrela vo štvrtok po náhlom zhoršení zdravotného stavu vo svojom škótskom sídle Balmoral. Novým britským monarchom sa stal jej najstarší syn Charles ako kráľ Karol III.

Viac o téme: úmrtieBritániaKráľovná Alžbeta IIKráľovský smútokŠtátný smútok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu