Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Republikánske strany v Austrálii kondolujú Británii: Žiadajú však odlúčenie krajiny od monarchie!

Kráľovná Alžbeta II.
Kráľovná Alžbeta II. (Zdroj: Profimedia)

SYDNEY - Austrálska republikánska strana Zelení vyjadrila v piatok ľútosť nad úmrtím britskej kráľovnej Alžbety II., avšak zároveň vyzvala na odlúčenie Austrálie od britskej monarchie. Informuje o tom agentúra Reuters.

 "Naše myšlienky sú s jej rodinou a so všetkými, ktorí ju mali radi. Austrália sa teraz musí pohnúť vpred... Musíme sa stať republikou," napísal v príspevku na sociálnej sieti Twitter predseda Zelených Adam Bandt. Britský panovník je hlavou štátu okrem Spojeného kráľovstva aj v 14 ďalších krajinách vrátane Austrálie, Kanady a Nového Zélandu, avšak táto funkcia je skôr formálna, vysvetľuje Reuters. V Austrálii je odlúčenie od britskej monarchie dlhodobou témou diskusií. V roku 1999 sa tam konalo referendum o zriadení republiky. V hlasovaní však proti tomuto návrhu hlasovalo 55 percent voličov.

Jeho slová pobúrili verejnosť

Bandtovo piatkové vyjadrenie odsúdilo mnoho ľudí vrátane niektorých jeho republikánskych kolegov, podľa ktorých prejavil líder Zelených neúctu, keď túto tému otvoril len niekoľko hodín po smrti britskej kráľovnej. Hnutie za austrálsku republiku (ARM) taktiež vyjadrilo úprimnú sústrasť po po smrti Alžbety II., pričom poznamenalo, že kráľovná počas referenda v roku 1999 podporila právo Austrálie stať sa úplne nezávislou krajinou. Podľa ich vyjadrenia Alžbeta II. uviedla, že ide o záležitosť, o ktorej môže rozhodnúť len austrálsky ľud. "Dnes je deň pre jedinú záležitosť – a to vzdať hold kráľovnej Alžbete II.," povedal v piatok austrálsky premiér Anthony Albanese. Ten v minulosti označil premenu Austrálie na republiku za "nevyhnutnú". 

Viac o téme: OdlúčenieBritániaAustráliaRepublikánska stranaAdam Bandt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu