Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Šok pre premiérku Lizz Trussovú: O smrti kráľovnej sa dozvedela dve hodiny skôr ako svet

Kancelár Lancasterského vojvodstva Nadhim Zahawi oznamuje britskej premiérke Lizz Trussovej, že zdravotný stav kráľovnej Alžbety II. sa rapídne zhoršil.
Kancelár Lancasterského vojvodstva Nadhim Zahawi oznamuje britskej premiérke Lizz Trussovej, že zdravotný stav kráľovnej Alžbety II. sa rapídne zhoršil. (Zdroj: Youtube/Daily Mail)

LONDÝN – Novou premiérkou Veľkej Británie sa stala Lizz Trussová len tento týždeň. Do jej nového úradu ju vymenovala sama kráľovná Alžbeta II. Vo včerajších hodinách okolo obeda sa od jedného zo svojich ministrov dozvedela, že stav britskej kráľovnej sa rapídne zhoršil. O jej odchode z tohto sveta bola dokonca informovaná skôr, ako túto smutnú správu začali šíriť svetové médiá.

Premiérka Veľkej Británie Lizz Trussová sa mala o zhoršenom zdravotnom stave kráľovnej Alžbety II.dozvedieť od kancelára Lancasterského vojvodstva Nadhima Zahawiho, ktorý jej túto nečakanú správu oznámil v tichosti v parlamente, kde riešila dôležité otázky o rastúcich cenách energií. V tej chvíli mala byť reakcia Trussovej podobná ako v prípade Georgea Busha, keď v New Yorku narazilo do Svetového obchodného centra druhé lietadlo (11. september 2001), informuje Daily Mail.

Do miestnosti náhle vkročil Zahawi, minister pre ženy a rovnoprávnosť Spojeného kráľovstva, a v ruke držal malý papierik. Vydal sa rovno k premiérke a kamery zachytili, že po jeho prvých slovách sa Trussová prekvapene vzpriamila. Zahawi naliehavo gestikuloval a aj z kamier bolo evidentné, že ide o niečo vážne. 

Opozícia si už začala všímať, že sa deje niečo vážne. Pri rečníckom pulte bol práve sir Keir, správu si prečítala jeho zástupkyňa Angela Raynerová. Začalo sa to šíriť rýchlosťou svetla. Sotva sa sir Keir posadil, už mu oznámili, že kráľovná je na tom zle. Okamžite vstal a odišiel z miestnosti. Trussová zostala sedieť na svojom mieste, no okolitý svet akoby nevnímala.

Zrušenie pracovného stretnutia

Novinárom v zákulisí už vraj dochádzalo, že sa s kráľovnou niečo deje. V predchádzajúci deň mala údajne zrušiť pracovnú schôdzku. Keď sa sir Keir vrátil do miestnosti, bol bledý a otrasený. O 12:36 sa slova ujal hovorca parlamentu a oznámil, že lekári majú starosť o zdravie Jej veličenstva. Slova sa potom ujal sir Lindsay: "Som presvedčený, že teraz hovorím za celú snemovňu. Jej kráľovskej výsosti želáme len to najlepšie. Modlíme sa za ňu aj za celú kráľovskú rodinu." Následne pokračoval v diskusii o cenách energií. Atmosféra v parlamente však bola od tej chvíle ponurá. 

Správa o úmrtí britskej panovníčky sa mala dostať k premiérke podľa jej hovorcu o 16:30 miestneho času. Oficiálne vyhlásenie z Buckinghamského paláca však prišla o dve hodiny neskôr.   

Viac o téme: PremiérkaLondýnVeľká Britániaúmrtie kráľovny Alžbety II.Lizz Trussová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu