Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Európska únia je znepokojená Erdoganovými vyhláseniami o gréckych ostrovoch

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zobraziť galériu (3)
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP Photo/Burhan Ozbilici, File)

BRUSEL - Európska únia v pondelok vyjadrila "znepokojenie" v súvislosti s "nepriateľskými vyhláseniami" tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana týkajúcich sa gréckych ostrovov v Egejskom mori. Znepokojenie tlmočil hovorca šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella Peter Stano.

Agentúra AFP pripomenula, že turecký prezident 3. septembra pohrozil Grécku, že zaplatí "vysokú cenu" za to, že grécke bojové lietadlá narúšajú turecký vzdušný priestor a "obťažujú" turecké lietadlá nad Egejským morom. "Vaša okupácia ostrovov nás nijako nezaväzuje. Keď príde čas, urobíme, čo bude potrebné. Môžeme prísť náhle v noci," povedal Erdogan s odkazom na grécke ostrovy nachádzajúce sa pri brehoch Turecka. Použil pri tom podobnú rétoriku, akú používal v súvislosti s tureckými vojenskými operáciami na severe Sýrie.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (3)
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP, Pool)

Borrellov hovorca počas tlačovej konferencie upozornil, že ide o "nepriateľské vyjadrenia tureckého politického vedenia proti Grécku a gréckemu ľudu""Takéto nepriateľské vyjadrenia vyvolávajú vážne obavy," zdôraznil Stano. Exekutíva EÚ podľa neho očakáva, že sa Turecko zdrží akejkoľvek ďalšej verbálnej eskalácie a zaviaže sa udržiavať dobré susedské vzťahy s Gréckom. 

Grécko je členskou krajinou Európskej únie

"Vo vzťahoch s Gréckom by sa každá nevyriešená otázka mala riešiť pokojne, prostredníctvom dialógu v dobrej viere, v súlade s medzinárodným právom a v súlade s princípom dobrých susedských vzťahov," povedal hovorca. Pripomenul, že Grécko je členskou krajinou Európskej únie a Turecko by malo rešpektovať suverenitu a integritu členských krajín EÚ.

Josep Borrell
Zobraziť galériu (3)
Josep Borrell  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

AFP uviedla, že Atény opakovane obviňujú turecké lietadlá z prelietavania nad gréckymi ostrovmi pri hraniciach s Tureckom a spor medzi oboma susednými štátmi. Turecko na druhej strane odsudzuje prítomnosť vojsk na gréckych ostrovoch v blízkosti tureckej pevniny, čo je podľa Ankary v rozpore s mierovými zmluvami podpísanými po prvej a druhej svetovej vojne.

Viac o téme: OstrovyVyhlásenieGréckoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu