Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Obrovské nešťastie na Ukrajine: Chlapec (10) vypálil na lunapark protitankovú strelu, zranených je najmenej 8 osôb

Ľudia v panike utekajú zo slávností v Černigove po tom, ako sa vzduchom ozval strašný výbuch.
Ľudia v panike utekajú zo slávností v Černigove po tom, ako sa vzduchom ozval strašný výbuch. (Zdroj: Twitter/NEXTA)

ČERNIGOV – Ukrajinské mesto zažilo niečo strašné. Na oslavách pri príležitosti otvorenia nového lunaparku sa z nepochopiteľných príčin dostal len 10-ročný chlapcov k manipulácii so skutočnou protitankovou zbraňou. Osudná chvíľa nastala, keď mu s ňou dospelí dovolili sa hrať.

V ukrajinskom Černigove preťal vzduch strašný rámus. Obyvatelia mesta si hneď mysleli, že Putin organizuje ďalšiu neočakávanú ofenzívu na ich milovanú vlasť. V skutočnosti nešlo o žiadne ruské jednotky, no zo zbrane sa naozaj strieľalo, uvádza Pravda. Počas výstavy vojaci nechali jedno z detí manipulovať s  protitankovou strelou (RPG-26). Chlapcovi sa bohužiaľ podarilo stlačiť spúšť.

V dôsledku výstrelu bolo zranených najmenej 8 ľudí, z toho štyri boli deti. Obvinení sú už dvaja príslušníci armády. Jeden vojak, ktorý dovolil chlapcovi zobrať do ruky zbraň a jeho nadriadený, ktorý dal príkaz priniesť ich na prehliadku. Video od štátnej televízie Suspilne ukazuje následnú paniku, keď ľudia utekali z Černigova v obave, že severoukrajinské mesto je pod útokom Ruska. Na televíznych záberoch bola videná respondentka, ktorá začala utekať z miesta preč práve vtedy, keď sa spustila rana z RPG v pozadí. 

"Jeden z vojakov počas predvádzania zbraní dovolil dieťaťu vziať do rúk protitankovú päsť (RPG-26), ktoré následne stlačilo spúšť," uviedli ukrajinské noviny Pravda, citujúc zdroje z ukrajinského Štátneho úradu pre vyšetrovanie. "Brat chlapca, ktorý vystrelil zo zbrane sa nachádzal len kúsok od miesta činu. Musel byť prevezený na JIS-ku, pretože na tvári utrpel hlboké rany od šrapnelov na tvári," uviedla Tetyana Lebedeva, úradujúca generálna riaditeľka detskej regionálnej nemocnice. Ako pokračovala, zranenia utrpeli aj štyria dospelí.

Prípad sa nachádza v štádiu vyšetrovania. Veliteľ údajne nariadil podriadeným, aby na výstavu priniesli zbrane na ukážku. Predstavitelia v Černigove, ktorý bol počas ofenzívy obkľúčený ruskými silami, odmietli udeliť povolenie na veľtrh zahŕňajúci vojnové zbrane. "Zranili sa tri deti. Vo vážnom stave skončil len dvojročný chlapec," uviedol hovorca primátora mesta.

Reakcia prezidenta Zelenského 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa k situácii vyjadril nasledovne: "Dvaja členovia ukrajinskej armády, ktorí sa priamo podieľali na tragickom incidente v Černigove, boli zatknutí pre podozrenie zo spáchania trestného činu." Vojaci boli upozornení na podozrenie z porušenia pravidiel zaobchádzania so zbraňami. Mali sa preto dopustiť trestného činu, za ktorý im hrozí trest odňatia slobody na 10 rokov.

Viac o téme: TragédiaNešťastieUkrajinaProtitanková strelaČernigovRPG-26
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu