Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Útočníkovi na viceprezidentku sa zasekla zbraň s piatimi nábojmi

Cristina Fernándezová Kirchnerová Zobraziť galériu (2)
Cristina Fernándezová Kirchnerová (Zdroj: TASR/Rodrigo Abd)

BUENOS AIRES - Argentínska viceprezidentka Cristina Fernándezová Kirchnerová vo štvrtok večer len tesne unikla smrti. Útočník na ňu zblízka mieril a stlačil spúšť, zbraň s piatimi nábojmi sa mu však zasekla. Prezident Alberto Fernández neskôr spresnil, že v zbrani bolo päť nábojov. Informácie priniesol v piatok portál britskej stanice BBC.

Zábery zachytávajú, ako sa Fernándezová Kirchnerová, obkolesená davom podporovateľov ocitla priamo pred nabitou zbraňou pri svojom dome v Buenos Aires. Politička sa práve vracala zo súdu, kde čelí obvineniam z úplatkárstva. Ona obvinenia odmieta. Video šíriace sa na sociálnych sieťach zachytáva muža, ako sa vynorí z davu, keď sa k nemu Fernándezová Kirchnerová blíži po po vystúpení z auta. Pôsobí zmätene, akoby nevedela čo sa deje, a zohne sa, aby zodvihla spadnutý predmet.

Ľudia sa snažili blokovať exprezidentku

Na ďalšom videu vidieť, že ľudia sa snažia blokovať exprezidentku pred podozrivým strelcom, ktorý sa k nej priblížil len na niekoľko centimetrov. Jej prívrženci sa pred jej domom zhromažďujú už niekoľko nocí, aby ju podporili voči obvineniam zo zneužitia verejných financií v čase jej prezidentského funkčného obdobia. Ozbrojeného muža miestne médiá identifikovali ako 35-ročného Brazílčana Fernanda Andrésa Zabaka, polícia ho zadržala a odviedla do väzby. Policajný hovorca už predtým agentúre Reuters povedal, že zbraň sa našla niekoľko metrov od miesta činu, po zatknutí muža.

Útočníkovi na viceprezidentku sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Television Publica Argentina/ AP)

Motív útoku na ľavicovo orientovanú političku zatiaľ nie je známy. Prezidentskú funkciu zastávala v rokoch 2007-2015 a predtým bola štyri roky prvou dámou Argentíny. Ak ju na súde usvedčia, hrozí jej 12 rokov väzenia a doživotný zákaz pôsobenia v politike. Ako predsedníčka Senátu má parlamentnú imunitu a jej trest by musel schváliť najvyšší súd. Do väzenie by išla aj po neúspechu vo voľbách v roku 2023.

Viac o téme: ZbraňNábojeViceprezidentkaCristina Fernándezová Kirchnerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu