Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VOJNA na Ukrajine Deň stodeväťdesiaty prvý (2. september 2022)

Vojna na Ukrajine Zobraziť galériu (3)
Vojna na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

KYJEV - Na Ukrajine začala vznikať "protiruská enkláva", ktorá ohrozuje Rusko. Vyhlásil to včera šéf Kremľa Vladimir Putin počas návštevy Kaliningradu. Misiou ruských vojakov na Ukrajine je podľa neho zastaviť vojnu medzi Kyjevom a separatistickými oblasťami na východe Ukrajiny.

Naživo z Ukrajiny

190. deň vojny na Ukrajine

190. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Dnešný online sa končí.

21:55 Ruská vojna od 24. februára zabila viac ako 7 000 civilistov a 5 500 zranila. Prvý námestník ministra vnútra Jevhen Yenin v televíznom prejave 2. septembra dodal, že ruské sily ostreľovali Ukrajinu viac ako 22 000-krát, pričom 90 % času zasiahli civilné ciele.

21:20 Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú agentúru (MAAE) Rafael Grossi ukončil prvú návštevu ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne a v piatok večer pristál na letisku vo Viedni. Podľa jeho slov zostáva na mieste šesť odborníkov MAAE a budú tam pokračovať v práci. Informoval o tom portál britského denníka The Guardian.

Grossi si počas nebezpečnej návštevy prezrel hlavné časti Ruskom okupovanej elektrárne. Na tlačovej konferencii vo Viedni oznámil, že začiatkom budúceho týždňa MAAE predloží hodnotiacu správu. Dodal, že 14 členný medzinárodný inšpekčný tím skontroloval v elektrárni všetko, o čo požiadal. O svojich zisteniach bude v utorok informovať Bezpečnostnú radu OSN. 

20:43 Ruské sily odstránili vojenské vybavenie z jadrovej elektrárne Záporoží pred inšpekciou MAAE. Podľa generálneho štábu bolo z jadrovej elektrárne Záporoží presunutých do ruskej elektrárne Atomenergomaš alebo do blízkych oblastí približne 100 jednotiek vojenského materiálu.

19:47 Sankcie uvalené Západom na Rusko účinkujú, vyhlásil v piatok koordinátor sankcií z amerického ministerstva zahraničných vecí James O'Brien. Informoval o tom portál britskej stanice Sky News. Európa, Kanada, USA, Japonsko a Spojené kráľovstvo uvalili po napadnutí Ukrajiny sériu sankcií na Moskvu, aby oslabili jej schopnosť viesť vojnu.

19:05 Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že bombardovala ruskú základňu v meste Enerhodar, pri ktorom sa nachádza Záporožská jadrová elektráreň. TASR informuje podľa správy agentúry AFP. "Cielené útoky našich jednotiek v lokalitách Enerhodar a Cherson zničili tri delostrelecké systémy nepriateľa ako aj muničný sklad," uviedli ukrajinské ozbrojené sily.

18:47 Ženu z východnej Ukrajiny zadržali pre obvinenia z posielania informácií ruskej vojenskej spravodajskej službe. V piatok to oznámila ukrajinská Štátna bezpečnostná služba (SBU), na ktorú sa odvolala tlačová agentúra Reuters. Nemenovaná 31-ročná žena z Dnepropetrovskej oblasti odovzdávala informácie o lokalitách vojenských budov a výzbroje na frontových líniách v Doneckej a Záporožskej oblasti, napísala SBU na sociálnej sieti Telegram. Manžela sa pýtala na umiestnenie jeho útvaru a ďalších ukrajinských jednotiek na frontovej línii, dodala SBU.

18:22 Rusko, ktoré útočí na ukrajinské pozície z územia Záporožskej jadrovej elektrárne v Ruskom okupovanom Enerhodare, bolo obvinené z jeho použitia ako štítu a nástroja vydierania.

17:44 Ruský vojak, ktorý zabíjal civilistov v Buche, bol identifikovaný. Volá sa Nikolaj Sokovikov Sokovikov spolu s ďalším neidentifikovaným vojakom spôsobili civilistom najmenej 12 strelných rán, podľa ukrajinských prokurátorov.

17:02 Ukrajina v piatok schválila nový balík sankcii voči 99 jednotlivcom a 178 právnickým osobám z Ruska a Bieloruska. Patria k nim aj dcéry ruského prezidenta Vladimira Putina. Informu o tom webová stanica BBC.

16:45 Reaktor číslo päť v ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárni (ZNPP) znova funguje. Vo štvrtok ho z bezpečnostných dôvodov po mínometnom ostreľovaní preventívne odstavili. Spustenie do prevádzky v piatok oznámila ukrajinská spoločnosť Enerhoatom, ktorá elektráreň prevádzkuje. Informuje o tom britský denník The Guardian.

V ozname spoločnosti Enerhoatom na sociálnej sieti Telegram sa uvádza: "Blok číslo päť v ZNPP, ktorý bol včera ráno odstavený z dôvodu ďalšieho mínometného ostreľovania areálu elektrárne ruskými okupačnými silami, bol napojený na energetickú sieť o 13.10 h a jeho výrobná kapacita sa zvyšuje. V súčasnosti sú v jadrovej elektrárni v prevádzke dva bloky, ktoré vyrábajú elektrinu pre potreby Ukrajiny. K fungovaniu vybavenia a bezpečnostných systémov nemáme žiadne vyjadrenia. Pripomíname vám, že zástupcovia misie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) pokračujú vo svojej práci v Záporožskej elektrárni."

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo, File)

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu