Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VOJNA na Ukrajine Deň stodeväťdesiaty šiesty (7. september 2022)

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: SITA/AP Photo, File)

KYJEV - Spojené štáty majú indície, že Rusko nakupuje veľké množstvo munície zo Severnej Kórey, aby doplnilo zásoby, ktoré sa vyčerpali počas mesiacov intenzívnych bojov na Ukrajine. Podľa agentúry AFP to v utorok povedal hovorca Pentagónu, brigádny generál Pat Ryder. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO 195. deň vojny na Ukrajine 

195. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE 

21:30 Ukrajinské sily dosiahli za týždeň protiofenzívy určité územné zisky na juhu krajiny, pričom do konca roka plánujú znovu dobyť väčšinu Ruskom okupovanej Chersonskej oblasti. Informuje o tom v stredu stanica CNN s odvolaním sa na vyjadrenia popredných amerických a ukrajinských predstaviteľov.

18:47 Rusko od začiatku invázie na Ukrajinu násilím deportovalo stovky tisíc Ukrajincov do odľahlých oblastí Ruskej federácie. V stredu to vyhlásila veľvyslankyňa Spojených štátov pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

18:45 Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredajšom telefonáte prisľúbil ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, že pomoc zo strany Nemecka bude pokračovať. O telefonáte informoval hovorca nemeckej vlády, na ktorého sa odvoláva agentúra Reuters. Šéf nemeckého kabinetu v tejto súvislosti spomenul intenzívne prípravy na medzinárodnú konferenciu o obnove Ukrajiny, ktorá sa bude konať 25. októbra v Berlíne.

18:38 Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková v stredu vyzvala ľudí bývajúcich na Rusmi okupovanom území okolo Záporožskej atómovej elektrárne, aby sa v záujme vlastnej bezpečnosti evakuovali na územie kontrolované ústrednou vládou v Kyjeve. Informuje o tom TASR podľa správy denníka The Guardian.

17:17 Ruská vládnuca strana Jednotné Rusko navrhuje uskutočniť referendum o anexii okupovaných častí Ukrajiny 4. novembra. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Bolo by to správne a symbolické, ak by sa hlasovanie konalo 4. novembra, na ruský Deň národnej jednoty," vyhlásil v stredu na webe prokremeľskej strany Jednotné Rusko tajomník jej generálnej rady Andrej Turčak.

 Ako ďalej uviedol, po hlasovaniach sa "Doneck, Luhansk a mnohé ďalšie ruské mestá konečne navrátia do svojho domovského prístavu... A ruský svet – teraz rozdelený formálnymi hranicami – bude znova jednotný".

17:08 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil v stredu západné krajiny z inscenovania "provokácií" voči Rusku, ktoré tak podľa jeho slov prinútili obmedziť dodávky energií do Európy. Informuje o tom agentúra AFP, pričom pripomína, že Erdogan sa snaží udržiavať dobré pracovné vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a zároveň zachovávať neutrálny postoj v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu, ktorej však dodáva zbrane aj bojové drony.

16:28 Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj v stredu priznal, že za sériou nedávnych útokov na ruské základne na anektovanom Kryme bola ukrajinská armáda. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na ukrajinskú agentúru Ukrinform. Ukrajina doteraz iba naznačovala svoj podiel na incidentoch na Kryme.

16:08 Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu na spoločnej tlačovej konferencii s prezidentom Severného Macedónska Stevom Pendarovským v Skopje ocenila postoj jeho krajiny k vojne na Ukrajine, podporila úsilie Severného Macedónska vstúpiť do EÚ a vyzdvihla tiež "skvelé bilaterálne vzťahy". Informoval o tom hovorca Martin Strižinec.

15:18 Následky prípadnej havárie v Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) na Ukrajine by pocítila nielen Ukrajina, ale aj susedné štáty, varoval v stredu šéf Štátnej inšpekcie jadrového dozoru Ukrajiny (SNRIU) Oleh Korikov. Informuje o tom agentúra AFP.

14:26 Rusko opäť ostreľovalo oblasti v okolí Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES), uviedol v stredu gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko. Deje sa tak iba deň po tom, ako Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vyzvala na vytvorenie bezpečnostnej zóny okolo komplexu tohto závodu. Informuje o tom agentúra AP.

13:52 Ukrajina neplánuje zakázať ženám opustiť krajinu. Námestníčka ministra obrany Hanna Maliar uviedla, že branná povinnosť žien je dobrovoľná, pričom povinná branná povinnosť pre niektoré ženy príslušných profesií sa odkladá do 1. októbra 2023.

13:38 Ruský prezident Vladimir Putin v stredu uviedol, že v areáli Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES) nie je žiadne vojenské vybavenie. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Šéf Kremľa tiež vyhlásil, že "samozrejme verí" správe, ktorú v utorok zverejnili odborníci z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Navštívili ju až po dlhých vyjednávaniach a v správe odporúčajú, aby okolo ZAES vznikla bezpečnostná zóna.

"(MAAE) je veľmi zodpovedná medzinárodná organizácia, no samozrejme, je pod tlakom krajín, kde pracuje – teda Spojených štátov a Európy. Nemôže teda povedať, že elektráreň ostreľujú ukrajinské jednotky," uviedol Putin.

13:30 Rusko vykáže v tomto roku rozpočtový prebytok. Vyhlásil to v stredu prezident Vladimir Putin, pričom predpovedal ekonomike tento rok oveľa menší pokles, než sa pôvodne predpokladalo, keďže Rusko už podľa neho prekonalo "vrchol" ekonomických problémov spôsobených sankciami Západu. TASR o tom informuje na základe správ AFP a Reuters.

13:20 Rusko preveria ukrajinské protiútoky. Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva uviedlo, že viaceré hrozby Ukrajiny šíriace sa na vzdialenosť 500 km otestujú schopnosť Ruska koordinovať operačný plán a prerozdeľovať zdroje medzi viaceré zoskupenia síl.

13:15 Európska komisia (EK) v stredu v mene Európskej únie navrhla uvoľniť ďalších päť miliárd eur vo forme pôžičiek na makrofinančnú pomoc Ukrajine.

Komisia spresnila, že ide o druhú časť výnimočného balíka makrofinančnej pomoci vo výške deväť miliárd eur, ktorý bol z jej iniciatívy oznámený v máji tohto roku a ktorý následne schválili aj šéfovia vlád a štátov EÚ na júnovom summite (23. – 24.6).

13:00 Putinovi sankcionovaní oligarchovia, ktorí sa rozhodli odísť z krajiny, pravidelne dostávajú z Kremľa výzvy, aby sa vrátili. Denníku Financial Times to oznámili dvaja ľudia, ktorí takéto telefonáty dostali.

12:40 Rusko prestane dodávať ropu a plyn krajinám, ktoré zavedú cenové stropy. Vyhlásil to v stredu prezident Vladimir Putin na Východnom ekonomickom fóre v tichomorskom prístavnom meste Vladivostok.

12:18 Veľká väčšina Ukrajincov žijúcich v Poľsku sa v blízkej budúcnosti neplánuje vrátiť do vlasti. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Gremi Personal. TASR správu prevzala z agentúry PAP. Podľa Gremi Personal chce približne 35 percent Ukrajincov zostať v Poľsku aspoň rok, 26 percent sa chce vrátiť po skončení vojny a 17 percent sa neplánuje vrátiť vôbec. Len 22 percent sa plánuje vrátiť v najbližších troch mesiacoch.

11:40 Rusko svojím konaním na Ukrajine nič nestratilo, práve naopak – posilnilo svoju suverenitu, vyhlásil v stredu ruský prezident Vladimir Putin na Východnom ekonomickom fóre vo Vladivostoku. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a DPA.

Šéf Kremľa vo svojom prejave na fóre odôvodnil priklonenie sa Ruska smerom k Ázii tým, že Západ upadá, zatiaľ čo Ázia je podľa neho budúcnosť. Vo svojom hlavnom prejave hovoril o Ukrajine len v súvislosti s vývozom obilia. Neskôr sa ho však moderátor spýtal, či Rusko v dôsledku konfliktu na Ukrajine niečo stratilo. "Nič sme nestratili a nič ani nestratíme. To hlavné, čo sme získali, je posilnenie našej suverenity. To je bezpochyby výsledok toho, čo sa teraz deje," odpovedal Putin.

11:30 Vojaci 128. brigády vztýčili ukrajinskú vlajku v obci Novovoznesenske v Chersonskej oblasti.

11:17 Ruský prezident Vladimir Putin v stredu varoval pred hroziacou svetovou potravinovou krízou. Zároveň chce diskutovať o zmene prelomovej dohody o vývoze obilia z ukrajinských prístavov s cieľom obmedziť krajiny, kam bude smerovať. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Putin tvrdí, že Moskva urobila všetko pre to, aby Ukrajina mohla vyvážať svoje obilie. Problémy na svetovom potravinovom trhu sa však podľa jeho slov pravdepodobne zintenzívnia a hrozí tak humanitárna katastrofa. Podľa neho Moskva podpísala dohodu pod podmienkou, že pomôže zmierniť prudko rastúce ceny potravín v rozvojových krajinách, namiesto toho ju využili bohaté západné krajiny.

11:15 Ruský prezident Vladimir Putin v stredu poprel obvinenia, že Moskva využíva energiu ako "zbraň". Vyhlásil to niekoľko dní po tom, ako Rusko zastavilo dodávky zemného plynu cez kľúčový plynovod do Európy Nord Stream 1. TASR o tom informuje na základe správ AFP a Reuters.

"Hovoria, že Rusko používa energiu ako zbraň. Ďalší nezmysel! Akú zbraň používame? Dodávame toľko, koľko požadujú, na základe požiadaviek od dovozcov," povedal Putin na Východnom ekonomickom fóre v tichomorskom prístavnom meste Vladivostok.

11:00 Lotyšsko, Litva a Estónsko sa dohodli na obmedzení vstupu ruských občanov cez pozemné hranice. Zákaz sa bude vzťahovať na držiteľov schengenských víz. Výnimky budú mať vodiči kamiónov, diplomati a tí, ktorí vstupujú z rodinných a humanitárnych dôvodov.

10:21 Hraničnými priechodmi prešlo v utorok (6. 9.) na Slovensko 2689 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 173 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 3001 osôb. TASR o tom informovali z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.

"Ministerstvo vnútra na dennej báze sleduje udalosti týkajúce sa vojny na Ukrajine a jej dosahu na Slovensko. Z hľadiska príchodu a odchodu odídencov z Ukrajiny je situácia dlhodobejšie stabilná bez výrazných zmien," skonštatovala hovorkyňa rezortu vnútra Zuzana Eliášová.

10:13 Požiar v meste nebol spôsobený ruským útokom. Podľa Volodymyra Borysenka výbuchy, ktoré bolo počuť počas náletu 7. septembra v Boryspile v Kyjevskej oblasti, spôsobil požiar v miestnom podniku. Čo spôsobilo požiar, nešpecifikoval.

9:55 Putin sa zúčastnil ekonomického fóra, kde opäť hovoril o dôvodoch útoku na Ukrajinu.

9:35 Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil, že Rusko nie je možné izolovať a sankcie zo strany Západu ohrozujú celý svet. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

9:30 Rusko žiada od Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) "dodatočné vysvetlenia" niektorých častí jej správy o situácii v Záporožskej atómovej elektrárni (ZAES) na juhu Ukrajiny. Povedal to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorého v stredu citovali ruské médiá. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

MAAE zverejnila v utorok správu o ZAES po tom, čo minulý týždeň vykonala v tomto zariadení inšpekciu. Vyzvala v nej na zastavenie ostreľovania v blízkosti elektrárne a na okamžité vytvorenie bezpečnej zóny v jej okolí.

9:15 Ozbrojené sily Ukrajiny zostrelili ruské útočné lietadlo SU-25 na juhu Ukrajiny, hlási operačné veliteľstvo „Juh“.

8:55 V dôsledku ruského ostreľovania Slovianska v Doneckej oblasti sa zrútil vchod do obytnej budovy.

7:55 Charkov utrpel poškodenie infraštruktúry v dôsledku ruských raketových útokov. Starosta Charkova Ihor Terekhov začiatkom 7. septembra povedal, že ruské rakety zasiahli mesto a poškodili infraštruktúru v Nemyshlianskom okrese. Neboli hlásené žiadne obete.

7:32 Lotyšsko podporuje postupné zavedenie povinnej vojenskej služby. V roku 2007 Lotyšsko zrušilo povinnú vojenskú službu, ale vráti ju v roku 2023 mužom vo veku 18 až 27 rokov v dôsledku bezpečnostných obáv spôsobených ruskou vojnou proti Ukrajine.

6:43 Ukrajinský vojak sa po prvý raz od začiatku invázie stretáva so svojou rodinou.

6:25 Maďarsko hrozí zablokovaním rozšírenia sankcií Európskej únie (EÚ) voči režimu v Rusku, uviedli v utorok pre agentúru DPA rôzne diplomatické zdroje. Maďarská nacionalistická vláda hrozí blokádou s cieľom dosiahnuť uvoľnenie sankcií uvalených na troch ruských oligarchov. Ide o Ališera Usmanova, Pjotra Avena a Viktora Rašnikova.

Viktor Orbán
Zobraziť galériu (9)
Viktor Orbán  (Zdroj: SITA/AP Photo/LM Otero)

Diplomati EÚ podľa DPA vyzdvihli, že maďarský premiér Viktor Orbán si naďalej udržiava celkom dobré vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a počas uplynulých mesiacov už niekoľkokrát blokoval návrhy na rozšírenie sankcií Únie na Rusko.

6:20 Ukrajinská polícia blokuje 48 nelegálnych hraničných prechodov. Ukrajinskí dôstojníci identifikovali osoby zapojené do výroby imigračných dokumentov, nelegálneho prekračovania hraníc a iných podobných služieb, za ktoré si účtovali od 1 do 20 000 dolárov.

6:10 Nová premiérka Spojeného kráľovstva Lizz Trussová prijala Zelenského pozvanie na návštevu Ukrajiny.

6:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok uviedol, že s novou britskou premiérkou Liz Trussovou "koordinoval ďalší nátlak" na Rusko v súvislosti s inváziou, ktorú Moskva už siedmy mesiac vedie na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Cieľom je zastaviť agresiu a postaviť páchateľov pred spravodlivosť," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Twitter s tým, že bol prvým zahraničným politickým lídrom, s ktorým Trussová rokovala bezprostredne po nástupe do funkcie. Zároveň dodal, že novú britskú premiérku pozval na návštevu Ukrajiny.

Liz Trussová v utorok počas telefonátu so Zelenským vyjadrila svoju plnú podporu Ukrajine. "Vo svojom prvom telefonickom rozhovore s politickým partnerom od nástupu do funkcie premiérky opätovne uistila ukrajinského lídra, že má jej plnú podporu a Ukrajina sa môže dlhodobo spoliehať na pomoc Spojeného kráľovstva," uviedla Trussovej hovorkyňa.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu