Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ďalšia rana legende! Vinnetoua už nechce vysielať ani nemecká televízia: Je vraj rasistický

Nerozluční priatelia Vinnetou a Old Shatterhand Zobraziť galériu (2)
Nerozluční priatelia Vinnetou a Old Shatterhand (Zdroj: profimedia.sk)

MNÍCHOV - Nemecká televízia ARD informovala, že nebude na žiadnom svojom kanále vysielať Vinnetoua. Pritom knižky od Karla Maya a na ich motívy nakrútené filmy sprevádzajú deti a mládež už desiatky rokov. Učia ich hodnotám, ako sú čestnosť a priateľstvo. Ľavicoví aktivisti však považujú toto dielo za rasistické.

ARD združuje verejnoprávnych vysielateľov v Nemecku, medzi ktorých patria stanice ako MDR, NDR, BR, DW, RB či RBB. Týchto všetkých kanálov sa týka rozhodnutie ARD, že už v budúcnosti nezakúpi licenciu na vysielanie Vinnetoua. Niektorí redaktori zašli vo svojich úvahách až tak ďaleko, že je pre nich slovo "indián" rasistické.

Niektoré stanice ale pripúšťajú, že filmové klasiky budú vysielať. "U jednotlivých filmov neustále vyhodnocujeme, či sa daný film hodí do nášho programu," uviedla hovorkyňa BR. Ďalšia nemecká televízia ZDF je rozhodnutá Vinnetoua vysielať aj naďalej.

Celý rozruch okolo Vinnetoua odštartovala kritika extrémnej ľavice týkajúca sa vydavateľstva Ravensburger, ktoré chcelo vydať ďalšie detské knižky s Vinnetouem. Nakladateľstvo sa po obvineniach z rasových stereotypov a privlastňovania si cudzej kultúry rozhodlo knižky a materiály k filmu Der junge Häuptling Winnetou (Mladý náčelník Vinnetou) stiahnuť.

V 60. rokoch na motívy kníh vznikli filmy s americkým hercom Lexom Barkerom v úlohe Old Shatterhanda a Francúzom Pierrom Bricom ako Vinnetouom.
Zobraziť galériu (2)
V 60. rokoch na motívy kníh vznikli filmy s americkým hercom Lexom Barkerom v úlohe Old Shatterhanda a Francúzom Pierrom Bricom ako Vinnetouom.  (Zdroj: profimedia.sk)

Objavili sa však aj opačné názory. Odborník na Karla Maya, Andreas Brenne, tvrdí, že knižky o Vinnetouovi z 19. storočia nie sú vôbec rasistické, naopak venujú sa téme genocídy pôvodných obyvateľov ako ústrednej myšlienke. Niektoré hlasy prirovnali stiahnutie kníh k cenzúre. 

Pokusy o zákaz filmov a knižiek nie sú jedinými, ktoré sa objavili v nemecky hovoriacich krajinách. Týkajú sa napríklad aj hudby. V Nemecku a Švajčiarsku sa objavili snahy o zákaz interpretácie reggae hudby bielymi európskymi hudobníkmi alebo zákaz nosenia dredov.

Viac o téme: ZákazRasizmusKritikaVinnetouARDĽavicoví extrémisti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu