Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Škody spôsobené masívnymi záplavami v Pakistane prevyšujú desiatku miliárd dolárov

Záplavy v Pakistane Zobraziť galériu (3)
Záplavy v Pakistane (Zdroj: SITA/AP Photo/Zahid Hussain, File)

ISLAMABAD - Pakistan bude potrebovať viac než desať miliárd dolárov na obnovu infraštruktúry poškodenej a zničenej rozsiahlymi záplavami, ktoré postihli tretinu krajinu a vyžiadali si vyše 1100 životov. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

"Vznikli obrovské škody na infraštruktúre, najmä vo sfére telekomunikácií, ciest, poľnohospodárstva a zdrojov obživy," povedal pre AFP pakistanský minister plánovania Ahsan Ikbál. Organizácia Spojených národov od utorka spúšťa kampaň, v rámci ktorej chce na okamžitú núdzovú pomoc Pakistanu vyzbierať od zahraničných darcov 160 miliónov dolárov. Medzinárodný menový fond (MMF) v pondelok odsúhlasil obnovenie úverového programu pre Pakistan, v rámci ktorého uvoľnil prvú platbu vo výške 1,1 miliardy dolárov.  

Škody spôsobené masívnymi záplavami
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Zahid Hussain, File)

Do Pakistanu už v posledných dňoch dorazili lietadlá s humanitárnou pomocou z Turecka či zo Spojených arabských emirátov, zatiaľ čo ďalšie krajiny pomoc prisľúbili. Tretina Pakistanu je momentálne pod vodou v dôsledku najhorších záplav v krajine za vyše desaťročie spôsobených nezvyčajne intenzívnymi monzúnovými dažďami. Povodne od júna postihli už viac než 33 miliónov ľudí, čo je prakticky každý siedmy obyvateľ tohto juhoázijského štátu.

Škody spôsobené masívnymi záplavami
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Zahid Hussain, File)

Dážď zničil už približne 800.000 hektárov ornej pôdy a milión ľudských obydlí, poškodil tisíce kilometrov ciest a podmyl desiatky mostov. Hrozí pritom, že sa z koryta vyleje aj najväčšia rieka Indus. Monzúny postihujú Pakistan a okolitý región každoročne od júna až do septembra. Majú kľúčový význam pre zavlažovanie poľnohospodárskej pôdy a pre dopĺňanie vodných zdrojov, avšak každý rok prinesú so sebou aj vlnu skazy. Odborníci tvrdia, že tohtoročný rekodne silný monzún je dôsledkom globálnych klimatických zmien.

Viac o téme: ZáplavyPakistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu