Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Guterres navštívil povodňami zasiahnutý Pakistan: Svet žiada o obrovskú pomoc

Ilustračný obrázok Zobraziť galériu (2)
Ilustračný obrázok (Zdroj: SITA/AP Photo/Asim Tanveer)

ISLAMABAD - O "obrovskú pomoc" pre Pakistan požiadal v piatok medzinárodné spoločenstvo generálny tajomník OSN António Guterres, ktorý práve začal návštevu tejto ničivými povodňami zasiahnutej juhoázijskej krajiny. Informuje o tom agentúra Reuters.

"Žiadam medzinárodné spoločenstvo o obrovskú podporu v  tomto období, keď Pakistan musí reagovať na túto klimatickú katastrofu," uviedol Guterres po svojom príchode. Vláda v Islamabade i generálny tajomník OSN totiž považujú za príčinu vzniku ničivých povodní v Pakistane klimatické zmeny. Povodne, ktoré si doposiaľ vyžiadali vyše 1391 obetí, boli totiž spôsobené nevídane silnými monzúnovými dažďami a topením horských ľadovcov.

Povodne v Pakistane.
Zobraziť galériu (2)
Povodne v Pakistane.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Naveed Ali)

V dôsledku povodní boli zničené mnohé budovy, cesty, mosty, železničné trate, ale aj úroda. Tisíce ľudí museli opustiť svoje domovy, pričom pakistanská vláda uvádza, že tento prírodný jav narušil životy takmer 33 miliónov ľudí. Guterres pricestoval do Pakistanu, aby jeho obyvateľov v týchto ťažkých časoch podporil. Počas svojej dvojdňovej návštevy sa stretne s pakistanským premiérom Šáhbázom Šarífom a navštívi aj oblasti postihnuté záplavami. "Táto návšteva pomôže svetu lepšie porozumieť skaze, ktorú záplavy spôsobili," uviedla vo vyhlásení pakistanská ministerka pre informácie Marrijum Aurangzébová.

OSN spustila výzvu na finančnú pomoc

Organizácia Spojených národov tiež spustila výzvu na vyzbieranie 160 miliónov dolárov na pomoc Pakistanu vyrovnať sa s povodňami. Odhaduje sa pritom, že tento ničiví živel spôsobil v krajine škody v hodnote zhruba desať miliárd dolárov. V júli a auguste spadlo v Pakistane 391 milimetrov zrážok, čo je o takmer 190 percent viac, než je priemerný úhrn zrážok v tejto krajine za uplynulých 30 rokov. V juhopakistanskej provincii Sindh zaznamenali dokonca nárast zrážok až o 466 percent. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) potrebuje humanitárnu pomoc v zaplavených oblastiach vyše 6,4 milióna ľudí.

Viac o téme: PomocPovodneOSNPakistanAntónio Guterres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu