Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Grécky protivzdušný systém obrany sa zameral na turecké stíhačky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

ATÉNY - Grécky systém protivzdušnej obrany ruskej výroby S-300 sa zameral na turecké stíhačky F-16, ktoré boli na prieskumnej misii v medzinárodnom vzdušnom priestore. Uviedli to v nedeľu nemenové zdroje z tureckého ministerstva obrany, ktoré toto konanie Grécka označili za nepriateľské. Informuje o tom agentúra AFP.

K spomínanému incidentu údajne prišlo 23. augusta, keď sa grécky systém S-300 rozmiestnený na ostrove Kréta zameral na turecké stíhačky letiace asi tri kilometre západne od ostrova Rodos, uviedol turecký zdroj. "Napriek tomuto nepriateľskému konaniu dokončili stíhačky svoju misiu a vrátili sa bezpečne na svoju základňu," uviedol turecký zdroj. Podľa gréckej štátnej televízie ERT tieto tvrdenia tureckej strany poprel nemenovaný zdroj z gréckeho rezortu obrany. "Grécky raketový systém S-300 sa nikdy nezameral na turecké stíhačky F-16," cituje ERT svoj zdroj.

Krajiny majú dlhodobé spory

Tieto dve susedné krajiny, ktoré sú obe členmi NATO, majú medzi sebou dlhodobé spory týkajúce sa morských a vzdušných hraníc či možných ložísk ropy v Egejskom mori. Tieto spory vedú takmer ku každodenným hliadkam vzdušných síl zväčša okolo gréckych ostrovov ležiacich blízko tureckého pobrežia. 

Turecko sa v posledných mesiacoch v tejto súvislosti sťažuje na "provokatívne konanie" Grécka, ktoré má podkopávať mierové snahy. Atény zase obviňujú Turecko, že jeho stroje prelietavajú nad gréckymi ostrovmi. Ankara v prebiehajúcom spore okrem toho obviňuje Grécko z toho, že rozmiestnilo na ostrovoch v Egejskom mori vojakov, čo je podľa nej v rozpore s mierovými zmluvami podpísanými po prvej a druhej svetovej vojne.  

Viac o téme: StíhačkyGréckoTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu