Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Záporožská elektráreň je pod paľbou! Veľké varovanie prevádzkovateľa: Riziko úniku RADIÁCIE

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo, File)

KYJEV - V dôsledku pretrvávajúceho ostreľovania existuje riziko úniku radiácie zo Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine, oznámil v sobotu jej prevádzkovateľ spoločnosť Enerhoatom. Informuje o tom agentúra AFP.

Enerhoatom na sociálnej sieti Telegram uviedol, že ruská armáda "opakovane ostreľuje" túto jadrovú elektráreň ležiacu na juhu Ukrajiny. "V dôsledku opakujúceho sa ostreľovania je zničená infraštruktúra stanice, existujú riziká úniku vodíka a rádioaktívnych látok. Vysoké je tiež riziko vzniku požiaru," uviedol Enerhoatom na Telegrame.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 184

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 184 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Záporožskú jadrovú elektráreň obsadili v prvých týždňoch invázie ruské vojská. Toto zariadenie sa odvtedy nachádza na frontovej línii. Kyjev a Moskva sa v posledných týždňoch navzájom obviňujú z ostreľovania tejto jadrovej elektrárne. Takéto obvinenia proti sebe obe strany vzniesli aj v sobotu. 

Záporožská elektráreň je pod
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP, File)

Záporožská jadrová elektráreň bola vo štvrtok prvýkrát počas 40 rokoch jej prevádzky odpojená od ukrajinskej elektrickej siete. Stalo sa tak v dôsledku "konania útočníkov", uviedol Enerhoatom. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že k odpojeniu elektrárne došlo v dôsledku ruského ostreľovania. V piatok bola následne opäť pripojená na elektrickú sieť Ukrajiny. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vyzýva na usporiadanie misie do jadrovej elektrárne, "aby tam čo najskôr pomohla stabilizovať jadrovú bezpečnosť a bezpečnostnú situáciu". 

Viac o téme: RadiáciaUkrajinaKyjevZáporožská elektráreň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu