Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

USA vykonali na východe Sýrie nálety na pozície milícií podporovaných Iránom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americká armáda v stredu skoro ráno oznámila, že v provincii Dajr az-Zaur na východe Sýrie vykonala nálety na pozície milícii podporovaných iránskymi Revolučnými gardami. Informujú o tom agentúry AP a Rueters.

Centrálne velenie armády Spojených štátov (CENTCOM), ktoré zodpovedá za vojenské operácie na Blízkom východe, vo svojom v vyhlásení tiež uviedlo, že cieľom takýchto náletov je chrániť americké sily pred útokmi skupín podporovaných Iránom.

O najnovších náletoch dosiaľ neinformovali sýrske štátne médiá ani Irán. Samotný CENTCOM neidentifikoval konkrétne ciele náletov, ktoré sa uskutočnili na príkaz prezidenta USA Joea Bidena, a neuviedol ani to, či pri nich došlo k obetiam na životoch. Velenie oznámilo len to, že nálety prebehli primeraným spôsobom a boli zamerané na "zníženie rizika eskalácie a minimalizáciu rizika obetí".

USA vykonali na východe
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Jim Watson/Pool via AP)

"Dnešné nálety boli nevyhnutné na ochranu a obranu amerických vojakov," uviedol hovorca CENTCOM-u Joe Buccino. Dodal, že nálety boli reakciou na útok z 15. augusta, ktorého terčom bola základňu at-Tanf používaná koalícia vedená Spojenými štátmi. Tento útok bezpilotných lietadiel mali údajne na svedomí Iránom podporované milície, pričom CENTCOM vtedy informoval, že si nevyžiadal nijaké obete ani materiálne škody.

Viac o téme: NáletyUSAIránSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu