Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ruské bombardéry narušili juhokórejskú zónu vzdušnej obrany, tvrdí Soul: Rusko to odmieta

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SOUL - Južná Kórea obvinila Rusko z toho, že dva jeho bombardéry v utorok narušili juhokórejskú zónu vzdušnej obrany. Ruské ministerstvo toto obvinenie poprelo s tým, že lietadlá len hliadkovali nad neutrálnymi vodami Japonského mora. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Podľa juhokórejskej armády dva ruské strategické bombardéry neoprávnene vstúpili do identifikačnej zóny vzdušnej obrany Južnej Kórey (ADIZ). Soul v tejto súvislosti podnikol obvyklé taktické opatrenia, ktoré však bližšie nešpecifikoval. Podľa ruského rezortu obrany hliadkovací let bombardérov nad neutrálnymi vodami Japonského mora trval približne sedem hodín.

V niektorých fázach preletu boli ruské lietadlá sprevádzané juhokórejskými stíhačkami F-16. Juhokórejskú zónu ADIZ neuznávajú Rusko ani Čína a v posledných rokoch do nej opakovane vyslali svoje vojenské lietadlá. Podľa nich ide o medzinárodný vzdušný priestor, v ktorej môžu bez obmedzení operovať všetky krajiny. Rozsah zón ADIZ, v ktorých môžu jednotlivé krajiny požadovať identifikáciu cudzích lietadiel, neupravuje medzinárodné právo a preto sa v rôznych oblastiach sveta stáva predmetom sporov. Ide o oveľa väčšiu oblasť, než zaberá vzdušný priestor tej-ktorej krajiny, uvádza agentúra AFP.

Viac o téme: BombardériRuskoJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu