Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Islamistu Elsheikha z bunky známej ako Beatles odsúdili na doživotie

El Shafee Elsheikh
El Shafee Elsheikh (Zdroj: SITA/Alexandria Sheriff's Office via AP)

WASHINGTON - Člen britskej teroristickej bunky Islamského štátu (IS) známej ako "The Beatles" El Shafee Elsheikh bol v USA piatok odsúdený na doživotie za smrť štyroch amerických rukojemníkov v Sýrii. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Súd v meste Alexandria v štáte Virginia tomuto 34-ročnému mužovi udelil osem doživotných trestov. V apríli ho tento súd uznal za vinného z brania rukojemníkov, plánovania vrážd amerických občanov a podpory teroristickej organizácie. Elsheikha spolu s ďalším Britom Alexandom Koteym v januári 2018 v Sýrii chytili kurdské milície; do USA boli prevezení v roku 2020.

Na trestné stíhanie boli vydaní pod podmienkou, že USA sa nebudú snažiť o trest smrti, píše AP. Koteyho v apríli tohto roka odsúdili na doživotie. Členovia bunky Islamského štátu sa mali v rokoch 2012-15 podieľať na mučení a vraždení rukojemníkov zo západných krajín v Iraku a Sýrii. Pre silný britský prízvuk dostali prezývku "The Beatles" - podľa známej kapely z Liverpoolu. Líder skupiny Mohammed Emwazi bol zabitý pri útoku dronom v Sýrii v roku 2015. Štvrtého člena, Ainea Davisa, deportovali z Turecka do Británie minulý týždeň a britská polícia ho obvinila z teroristických trestných činov.

Viac o téme: BeatlesIslamský štátEl Shafee Elsheikh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu