Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Ďalší dôsledok energetickej krízy! Plavárne v Česku znížia teplotu vody o 4 stupne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Prevádzkovatelia bazénov budú kvôli vysokým cenám energií nútení razantne znížiť teplotu vody na zhruba 22 stupňov zo súčasných 26 stupňov Celzia. V súvislosti s tým možno očakávať nižší záujem ľudí o návštevu a tiež komplikácie v školskej výučbe plávania. ČTK to v stredu povedal predseda predstavenstva Asociácie bazénov a sáun ČR Pavel Košnar.

Zdražovanie vstupov prevádzkovatelia neplánujú, ceny sú už teraz napäté. Zdvihnúť ich budú nútení prevádzkovatelia dojčenského plávania, súčasná situácia môže až polovicu z nich donútiť zavrieť, dodal.

Robert Fico poďakoval Milanovi Uhríkovi z Republiky za zber podpisov za referendum o páde vlády (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

Značná časť bazénov, kúpalísk a sáun má ceny energií podľa Košnara zafixované, fixácia im ale na jeseň skončí a budú čeliť rapídnemu zdraženiu elektriny a plynu. Odvetvie bolo silne zasiahnuté v posledných dvoch rokoch v dôsledku pandémie koronaviru a vládnych obmedzení, podpory od štátu sa ale nedočkalo, upozornil Košnar. Prevádzkovatelia tak pred časom museli zdražiť vstupné asi o štvrtinu a ďalšie zvyšovanie cien by pre návštevníkov podľa Košnara, zvlášť pri znížení teploty vody, nebolo únosné.

"Energie sú podľa nás zbytočne drahé," povedal Košnar. Poukázal na čistý zisk energetickej spoločnosti ČEZ za prvú polovicu tohto roku, ktorý bol medziročne vyšší o 32 miliárd korún (1,3 milardy eur) a predstavoval 33,6 miliardy korún (1,37 miliardy eur). "Vedieme rokovania s ministerstvom pre miestny rozvoj aj ďalšími rezortmi o riešení súčasného stavu," uviedol ďalej Košnar. Za vhodné by považoval napríklad zastropovanie cien elektriny a plynu. Od predstaviteľov vlády profesijné organizácie ale zatiaľ nedostali konkrétny prísľub či návrh, doplnil.

Ďalší dôsledok energetickej krízy!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Hromadného uzatvárania bazénov sa Košnar neobáva, väčšinou ich prevádzkujú obce a mestá. Problém môžu mať menšie samosprávy s nižšími rozpočtami, povedal. Najviac ohrozené sú bazény na plávanie dojčiat, ktoré sú väčšinou v rukách súkromníkov a ide o malé prevádzky. "Kvôli drahým energiám budú musieť zdražiť skoro o 100 percent," uviedol Košnar. Dodal, že do 50 percent ich môže skončiť.

V Česku podľa Košnara funguje asi 1200 vonkajších kúpalísk, 980 krytých bazénov a zhruba 1000 sáun.

S vysokými nárastmi cien energií sa museli vyrovnať aj fitness centrá. Zdraželi v nevyhnutnej miere, povedala prezidentka Českej komory fitness Jana Havrdová. Pripomenula, že leto pre vnútorné športoviská predstavuje najslabšiu sezónu, pretože ľudia trávia čas mimo domova. Hodnotiť tak teraz dopady zdražovania podľa nej nemožno. Prevádzkovatelia fitness centier sa ale podľa nej snažia k situácii pristupovať s optimizmom.

Ďalší dôsledok energetickej krízy!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Vnímame, že si ľudia prenastavujú priority a v súvislosti s Covidom sa o seba začali viac starať," uviedla. Verí, že mnoho ľudí zaradí cvičenie do pravidelného plánu. V rámci propagácie pohybových aktivít komora 23. a 24. septembra organizuje dni otvorených dverí Beactive Day. Havrdová dodala, že k účasti sa prihlásilo 220 športovísk.

Viac o téme: BazényČeskoCeny energiíTeplota vody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu