Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Telefonát Bidena a Si Ťi-pchinga sa skončil: Trval dve hodiny a 17 minút

Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Joe Biden (Zdroj: TASR/AP Photo/Patrick Semansky)

WASHINGTON - Štvrtkový telefonický rozhovor medzi americkým prezidentom Joeom Bidenom a čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom trval dve hodiny a 17 minút. Hovorili spolu o rastúcom napätí okolo Taiwanu, obchodných sporoch aj vzájomných veľmocenských vzťahoch. Vyhlásenie Bieleho domu sa očakáva neskôr. Informuje o tom agentúra AFP.

Išlo o ich piaty rozhovor od Bidenovho nástupu do funkcie pred rokom a pol. Tieto krajiny sú už teraz v stave obchodnej vojny a hrozí medzi nimi aj vážnejšia konfrontácia ohľadne Taiwanu, upozorňuje AFP.

"Napätie ohľadne agresívnej a nátlakovej politiky Číny v indicko-tichomorskom priestore" malo byť podľa hovorcu úradu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Johna Kirbyho jednou z hlavných tém rozhovoru. Napätie ešte vzrástlo v súvislosti úvahami, že v auguste na Taiwan vycestuje predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu a Bidenova spolustraníčka Nancy Pelosiová.

Čínsky prezident Si Ťin-pching
Zobraziť galériu (2)
Čínsky prezident Si Ťin-pching  (Zdroj: SITA/Zhang Ling/Xinhua via AP)

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia. Peking preto pred touto cestou Spojené štáty varoval a podľa informácií britského denníka Financial Times dokonca neverejne pohrozil vojenskou reakciou. Jednou z možností údajne je, že by čínske stíhačky zabránili Pelosiovej lietadlu pristáť.

Si Ťin-pching varoval Bidena pred "zahrávaním sa s ohňom"

Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho americký náprotivok Joe Biden absolvovali vo štvrtok "hlboký a otvorený" telefonický rozhovor, počas ktorého predstaviteľ Pekingu varoval Spojené štáty, aby sa v prípade Taiwanu "nezahrávali s ohňom". Informujeagentúra AFP, odvolávajúcej sa na čínske štátne médiá.

"Tí, čo sa zahrávajú s ohňom, sa napokon popália... Dúfam, že americká strana tomu rozumie," cituje čínskeho prezidenta agentúra Sinchua. Bidenovi okrem toho vraj podľa agentúry Reuters povedal, že Spojené štáty by sa mali ohľadne Taiwanu pridŕžať politiky jednotnej Číny. V tejto súvislosti Si zdôraznil, že Peking je rozhodne proti nezávislosti Taiwanu a vmiešavaniu sa cudzích krajín do tejto záležitosti.

Viac o téme: RozhovorTelefonátJoe BidenSi Ťi-pching
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu