Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Čína aj KĽDR krtizujú návštevu Pelosiovej na Taiwane: Nebudeme sa nečinne prizerať, varuje čínsky diplomat

Nancy Pelosi Zobraziť galériu (3)
Nancy Pelosi (Zdroj: SITA/Taiwan Presidential Office via AP)

PEKING/WASHINGTON - Námestník čínskeho ministra zahraničných vecí Sie Feng si v utorok predvolal veľvyslanca USA v Pekingu Nicholasa Burnsa, aby mu tlmočil protest pekinského vedenia proti návšteve predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane.

S odvolaním sa na čínske štátne médiá o tom v noci na stredu informovala americká spravodajská televízia CNN. Sie Feng obvinil Nancy Pelosiovú, že Čínu úmyselne provokuje a zahráva sa s ohňom. Upozornil, že dôsledky návštevy americkej političky budú mimoriadne vážne. "Čína sa nebude nečinne prizerať," varoval čínsky diplomat. Hovorca Bieleho domu pre strategické otázky John Kirby v reakcii na najnovší vývoj vyhlásil, že Nancy Pelosiová má právo navštíviť Taiwan, a dodal, že prezident USA Joe Biden rešpektuje toto jej rozhodnutie.

Kirby pred novinármi pripomenul postoj Spojených štátov k Taiwanu - USA uznávajú "jednu Čínu" a oficiálne neuznali Taiwan ako nezávislý štát. Zopakoval tiež, že Washington si neželá nezávislosť ostrova. Podľa Kirbyho Peking nemá "žiadny dôvod" na to, aby z návštevy Pelosiovej na Taiwane vyrobil krízu alebo ju využil ako zámienku na zvýšenie vojenskej aktivity "v Taiwanskom prielive alebo v jeho okolí". Hovorca Bieleho domu zdôraznil, že Spojené štáty nechcú krízu medzi Washingtonom a Pekingom. Spravodajská televízia CNN citovala aj vyjadrenie čínskeho veľvyslanca v USA Čchin Kanga, ktorý ostro kritizoval návštevu Nancy Pelosiovej na Taiwane.

"Návšteva Nancy Pelosiovej na Taiwane, v akejkoľvek forme a v akomkoľvek bode jej pôsobenia, je politicky veľmi citlivá a povedie k eskalácii napätia" v regióne a medzi Washingtonom a Pekingom, varoval Čchin Kang. Pelosiová je najvyššie postavenou predstaviteľkou Spojených štátov na návšteve Taiwanu za uplynulých 25 rokov. Čína považuje tento fakticky nezávislý ostrov za súčasť svojho územia. Tchaj-pej však dlhodobo tvrdí, že je odhodlaný pevne si brániť svoju slobodu, demokraciu a bezpečnosť.

KĽDR odsúdila návštevu Pelosiovej na Taiwane a podporila postoj Číny

Soul 3. augusta (TASR) - Severná Kórea v stredu odsúdila návštevu predsedníčky Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovej na Taiwane a označila ju za "drzé zasahovanie" Washingtonu do vnútorných záležitostí iného štátu. Informovala o tom tlačová agentúra Jonhap. Ministerstvo zahraničných vecí KĽDR vyjadrilo podporu dôraznému protestu Číny, keď deklarovalo, že Pelosiovej návšteva "vyvoláva vážne znepokojenie medzinárodného spoločenstva".

Nancy Pelosi
Zobraziť galériu (3)
Nancy Pelosi  (Zdroj: SITA/Taiwan Presidential Office via AP)

"Súčasná situácia jasne ukazuje, že drzé zasahovanie USA do vnútorných záležitostí iných krajín a ich úmyselné politické a vojenské provokácie sú v skutočnosti hlavnou príčinou narušenia mieru a bezpečnosti v regióne," citovala hovorcu ministerstva KĽDR oficiálna Kórejská ústredná tlačová agentúra (KCNA). "Taiwan je neoddeliteľnou súčasťou Číny a otázka Taiwanu sa týka vnútorných záležitostí Číny," dodal hovorca rezortu diplomacie KĽDR. Pelosiová je najvyššie postavenou predstaviteľkou Spojených štátov na návšteve Taiwanu za uplynulých 25 rokov. Čína považuje tento fakticky nezávislý ostrov za súčasť svojho územia.

Nancy Pelosi
Zobraziť galériu (3)
Nancy Pelosi  (Zdroj: SITA/Taiwan Presidential Office via AP)

Tchaj-pej však dlhodobo tvrdí, že je odhodlaný pevne si brániť svoju slobodu, demokraciu a bezpečnosť. Jej návšteva na Taiwane vyvolala ostré protesty Pekingu, ktorý si predvolal veľvyslanca USA Nicholasa Burnsa. Čínska armáda zasa oznámila, že v utorok v noci začne v blízkosti Taiwanu vojenské cvičenie. Zahŕňať bude vzdušné i morské manévre v oblasti ležiacej severne, juhozápadne a juhovýchodne od Taiwanu, ako aj testovacie odpaľovanie rakiet v mori južne od Taiwanu.

Nancy Pelosiová odcestovala z Taiwanu

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová odcestovala v stredu večer miestneho času z Taiwanu. Ukončila tak kontroverznú návštevu tohto ostrovného štátu, na ktorú Čína reagovala hrozbami a vojenskými cvičeniami. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Osemdesiatdvaročná Pelosiová sa rozlúčila s čakajúcimi taiwanskými predstaviteľmi na letisku Songšan v hlavnom meste Tchaj-pej.

Potom nastúpila na palubu amerického vojenského lietadla, ktoré vzlietlo o 18.00 h miestneho času (12.00 h SELČ). Odchod šéfky Snemovne reprezentantov amerického Kogresu vysielali miestne televízie v priamom prenose, píše AFP. Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia a snaží sa ho diplomaticky izolovať. Peking vníma cesty zahraničných predstaviteľov na Taiwan ako prejav uznania nezávislosti ostrova. Pelosiovej cestu považuje za provokáciu a vyhráža sa, že USA za ňu "zaplatia". Washington sa snažil Peking uistiť, že politika Spojených štátov voči Taiwanu sa ani po tejto návšteve nemení.

Viac o téme: TaiwanNávštevaNancy Pelosiová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu