Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Takto je to s poistením nového tátoša českej polície: Je to vôbec možné? Veď žiadne nemá!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Policie České republiky, Gettyimages.com)

PRAHA - Len tento týždeň na povrch vyplávala novinka z českého vozového parku tamojšej polície o tom, že štátu prepadlo luxusné Ferrari F 142 – 458 Italia. To sa bude využívať v prospech policajných zložiek na rôzne nebezpečné prípady, kde je potrebné využiť rýchle kolesá. Vzápätí sa však vynorila iná otázka verejnosti. Ako to bude s poistením tohto auta? Odpoveď sa už v týchto dňoch vie.

Prezentačné video polície o novom prírastku vo vozovom parku:

Českí policajti zabavili luxusné Ferrari, a po tom, čo prepadlo štátu, ho budú využívať v službe (Zdroj: Facebook/Policie České republiky)

Podrobnosti o poistení luxusného auta zisťoval portál Novinky.cz. Tu sa prekvapivo obrátila karta a polícia odkazuje, že Ferrari žiadne poistenie nepotrebuje - vzťahuje sa naňho totiž zákonná výnimka.

Českému policajnému zboru podľa správ z utorka totiž pribudlo do vozového parku Ferrari model F 142 – 458 Italia. Zaistili ho páchateľom, ktorí ho používali na trestnú činnosť. Nové úpravy na policajnú verziu ho stáli viac ako 13-tisíc eur.

"Vozidlo bude slúžiť celorepublikovému útvaru a rátame s jeho nasadením proti tým najagresívnejším pirátom českých ciest. Jeho potenciál môžeme využiť aj pri prenasledovaní odcudzených vozidiel, ktoré cez naše územie prechádzajú do susedných krajín," uviedol riaditeľ služby dopravnej polície Jiří Zlý.

Výnimka z povinného poistenia

Po týchto správach sa však verejnosť dožadovala iných odpovedí na otázky. Jedna z nich bola aj to, ako to bude s povinným poistením auta. "Podľa zákona 168/1999 Zb. nemusia mať autá integrovaného záchranného systému povinné ručenie, platí pre nich výnimka podľa paragrafu 5. Prípadnú škodu následne uhradí ministerstvo financií, prípadne človek, ktorý ju spôsobil," povedal hovorca policajného prezídia David Schön.

Toto však nie je jediné auto, ktoré si, logicky, uplatňuje výnimku. Okrem Ferrari a vozidiel integrovaného záchranného systému má výnimku podľa zmieneného paragrafu aj rad ďalších áut štátnych zložiek.

Nové Ferrari však nemá ani havarijné poistenie, a to podľa vzoru ostatných áut, ktoré polícia využíva. 

 

Viac o téme: PoistkaČeskoFerrariPolíciaF 142 – 458 Italia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu