Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Britániu ochromil masívny štrajk železničiarov: Funguje len pätina spojov! A zďaleka sa to nekončí

Vlaky sú zaparkované na nástupištiach na stanici Kings Cross Zobraziť galériu (4)
Vlaky sú zaparkované na nástupištiach na stanici Kings Cross (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein)

LONDÝN - V Británii sa dnes začal štrajk asi 40-tisíc železničiarov z odborových organizácií RMT a TSSA. Požadujú vyššie mzdy a lepšie pracovné podmienky. V prevádzke je len zhruba pätina spojov, napísala agentúra Reuters. "Sme viac ako kedykoľvek predtým odhodlaní dosiahnuť zvýšenie miezd, väčších pracovných istôt a dobrých pracovných podmienok," povedal generálny tajomník RMT Mich Lynch.

Dvadsaťštyrihodinový štrajk prinútil prevádzkovateľov úplne uzavrieť polovicu britskej železničnej siete. Dopravné spoločnosti značne obmedzili cestovné poriadky a niektoré časti krajiny teraz nemajú žiadne vlakové spojenie. 

Združenie samosprávnych krajov SK8 je pripravené ísť do štrajkovej pohotovosti (archívne video) 

Združenie samosprávnych krajov SK8 je pripravené ísť do štrajkovej pohotovosti (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Spoločnosť Network Rail, ktorá vlastní väčšinu železničnej siete, vyzvala dochádzajúcich, aby dráhy využívali len v najnutnejších prípadoch. Štrajk prichádza v čase, keď rodiny vyrážajú na letné dovolenky a športoví fanúšikovia na Hry Spoločenstva (Commonwealth Games), ktoré začínajú vo štvrtok v Birminghame.

Britániu ochromil masívny štrajk
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein)

Dnešný štrajk oznámili odbory po tom, čo opäť zlyhali rokovania medzi nimi a zamestnávateľmi. "Network Rail nijako nezlepšila svoju predchádzajúcu ponuku a prepravné spoločnosti nám tiež neponúkli nič nové," vyhlásil Lynch. RMT uviedla, že dostala ponuku štvorpercentného navýšenia miezd s možnými ďalšími štyrmi percentami budúci rok, pokiaľ budú zamestnanci ochotní súhlasiť s zmenami v pracovných zmluvách. Sériu štrajkov nielen na železnici v Británii vyprovokovali rastúce životné náklady, ktoré prevyšujú rast miezd. To vedie k napätiu v odboroch poštových služieb, zdravotníctva, v doprave aj súdnictve.

Britániu ochromil masívny štrajk
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein)

Odbory kritizujú konzervatívnu vládu končiaceho premiéra Borisa Johnsona, že zamestnávateľom bráni docieliť dohodu. Minister dopravy Grant Shapps vyhlásil, že odboroví predáci sa "snažia čo najviac narušiť každodenné životy miliónov tvrdo pracujúcich ľudí".

Konzervatívna vláda minulý týždeň upravila zákon, aby bolo pre zamestnávateľov jednoduchšie dočasne najať agentúrnych pracovníkov a zmierniť tak vplyv štrajkov vo svojich odvetviach. Na nutnosti znížiť efektivitu štrajkov sa zhodujú aj dvaja konzervatívni kandidáti na premiérsky post, ministerka zahraničia Liz Trussová a bývalý minister financií Rishi Sunak. Ďalšie štrajky odbory plánujú na sobotu, kedy budú protestovať rušňovodiči, a ďalšie tri dni štrajkov sú v pláne v auguste.

Viac o téme: ŠtrajkPlatyŽelezničiariVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu