Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Trussová si v súboji o premiérske kreslo udržiava veľký náskok

Liz Trussová Zobraziť galériu (2)
Liz Trussová (Zdroj: SITA/Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

LONDÝN - V súboji o post predsedu britskej Konzervatívnej strany, ktorý sa stane aj novým premiérom, stále výrazne vedie ministerka zahraničných vecí Liz Trussová pred Rishim Sunakom. Vyplýva to zo štvrtkových výsledkov prieskumu pre televíziu Sky News.

Vládnuci konzervatívci rozhodujú o novom straníckom lídrovi po tom, ako premiér Boris Johnson po sérii škandálov a rezignácii desiatok predstaviteľov svojej vlády v júli oznámil, že odstúpi z funkcie. Do hlasovania poštou sa môže zapojiť vyše 160.000 členov strany a víťaza oznámia 5. septembra. Prieskum inštitútu YouGov ukázal, že Trussová má aktuálne náskok o 32 percentuálnych bodov medzi tými členmi Konzervatívnej strany, ktorí sa rozhodli hlasovať. Podporuje ju 66 percent v porovnaní s 34 percentami hlasujúcimi za exministra financií Sunaka.

ministerka zahraničných vecí Veľkej Británie Lizz Trusová
Zobraziť galériu (2)
ministerka zahraničných vecí Veľkej Británie Lizz Trusová  (Zdroj: SITA/AP/Victoria Jones)

Len 13 percent konzervatívcov sa zatiaľ buď nerozhodlo, za koho budú hlasovať, alebo sa na voľbe nezúčastnia. Hlas dosiaľ odovzdalo 57 percent respondentov, z ktorých 68 si zvolilo Trussovú. Ďalších 38 percent tak mieni urobiť, pričom 44 z nich chce hlasovať za terajšiu šéfku diplomacie a 29 percent za Sunaka. Podľa prieskumu sa však Johnson medzi konzervatívcami naďalej teší vysokej popularite a väčšina členov strany (55 percent) sa domnieva, že jeho faktické zosadenie bolo chybou. Ak by Johnson kandidoval proti Sunakovi a Trussovej, podporilo by ho 46 percent opýtaných, v porovnaní s 24 percentami pre Trussovú a 23 pre Sunaka.

Viac o téme: VoľbyPremiérkaBritániaLiz Trussová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu