Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VOJNA na Ukrajine Deň stopäťdesiaty tretí (26. júl 2022)

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/ AP Photo/Emilio Morenatti)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v pondelok Európu, aby podnikla odvetné opatrenia proti ruskej "vojne o plyn", a to tak, že posilní sankcie uvalené na Moskvu. Informuje o agentúra AFP. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Na obranu Ukrajiny pred Ruskom sa postavili ľudia rôznych profesií zo všetkých regiónov

Na obranu Ukrajiny pred Ruskom sa postavili ľudia rôznych profesií zo všetkých regiónov (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

19:18 Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský a šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková na utorkovom stretnutí hovorili o ďalšej podpore Kyjevu v boji proti ruskej agresii. Spoločne navštívili aj obec Lidice, ktorú v roku 1942 vypálili nemeckí nacisti. "S pani ministerkou (Baerbockovou) sme sa zhodli na ďalšej materiálnej, vojenskej a humanitárnej pomoci Ukrajine. Hovorili sme tiež o potrebe okamžitých dodávok moderných zbraní, ktoré by Ukrajine umožnili brániť sa pred zbabelými ruskými útokmi," povedal Lipavský.

17:23 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa 5. augusta stretne v ruskom prístavnom meste Soči so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. V utorok to oznámila turecká prezidentská kancelária, informuje o tom agentúra AFP.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov podľa agentúry Interfax povedal, že stretnutie bude zamerané na "regionálne problémy a bilaterálne vzťahy", uvádza na svojom webe stanica ORF. AFP pripomína, že Turecko sa usiluje byť sprostredkovateľom riešenia vojnového konfliktu medzi Moskvou a Kyjevom. Minulý piatok Ukrajina a Rusko v Istanbule podpísali dve separátne dohody s OSN a Tureckom, ktoré majú umožniť vývoz obilia z Ukrajiny cez Čierne more.    

16:26 Rusko sa rozhodlo opustiť Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) "po roku 2024". Podľa agentúry AFP to v utorok povedal ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi nový šéf vesmírnej agentúry Roskosmos Jurij Borisov.

"Samozrejme splníme všetky záväzky voči našim partnerom, ale rozhodnutie opustiť túto stanicu po roku 2024 už bolo prijaté," povedal Borisov. "Domnievam sa, že v tom čase už začneme budovať našu vlastnú orbitálnu stanicu," dodal Borisov, pričom tento zámer označil za "prioritu" ruského vesmírneho programu. Borisov tiež povedal, že ruský vesmírny priemysel je v "ťažkej situácii". Dodal, že sa bude snažiť "zvýšiť latku a v prvom rade poskytnúť ruskej ekonomike potrebné služby", pričom spomenul navigáciu, komunikáciu a prenos dát.

16:15 Nemecko dodalo Ukrajine už aj prisľúbené salvové raketomety typu Mars II. Oznámila to v utorok nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová s tým, že okrem toho Berlín ukrajinským silám doručil aj tri ďalšie samohybné húfnice typu PzH 2000. Lambrechtová dodala, že v septembri má byť na Ukrajinu privezený delostrelecký detekčný radar typu Cobra. "Zmluva je už podpísaná, teraz sa začne výcvik ukrajinských vojakov na prácu s týmto vysoko sofistikovaným systémom," povedala v utorok ministerka.

15:28 Británia v utorok oznámila, že v reakcii na inváziu ruskej armády na Ukrajinu uvalila sankcie na ďalších 42 osôb - ide o Kremľom dosadených predstaviteľov v Luhanskej a Doneckej oblasti, ako aj o 29 gubernátorov z rôznych regiónov Ruskej federácie. Ako informovala agentúra Reuters, na britskom sankčnom zozname sa ocitli aj ruský minister spravodlivosti Konstantin Čujčenko a jeho námestník Oleg Sviridenko, ako i dvaja synovci ruského miliardára Ališera Usmanova, spájaného s Kremľom, na ktorého Británia uvalila sankcie už v marci.

14:41 Zatvorenie ruskej pobočky Židovskej agentúry, ktorá má na starosti prisťahovalectvo do Izraela, by nemalo byť politizované. V utorok to povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, podľa ktorého ide o čisto právnu záležitosť. Moskovský súd minulý týždeň uviedol, že ministerstvo spravodlivosti ho požiadalo o rozpustenie Židovskej agentúry.

Dôvodom je bližšie nešpecifikované porušenie zákona. Predbežné vypočutie v tejto veci sa má uskutočniť vo štvrtok 28. júla. "Táto situácia by sa nemala politizovať ani premietať do rusko-izraelských vzťahov... Malo by sa s ňou zaobchádzať veľmi opatrne," povedal Peskov. Podľa jeho slov ide o nedodržiavanie ruských právnych predpisov, situáciu však bližšie nešpecifikoval.

13:45 Bývalý nemecký spolkový kancelár Gerhard Schröder je v Moskve. Oznámil to v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Pesko, ktorý nevylúčil ani možné stretnutie exkancelára s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. TASR správu prevzala z agentúry Reuters a webovej stránky nemeckého týždenníka Focus. "Pokiaľ mi je známe, je v Moskve," povedal Peskov novinárom v súvislosti so Schröderovým pobytom. "Stretnutie nie je naplánované, avšak možný kontakt nevylučujeme," dodal Peskov.

13:20 Ministerstvo zahraničných vecí USA uvádza, že USA darovali Ukrajine takmer 500 000 dávok vakcíny proti COVID-19.

13:10 Francúzsko poskytne 10-tisíc notebookov pre ukrajinských lekárov. Minister pre digitálnu transformáciu Mykhailo Fedorov povedal, že notebooky uľahčia lekárom komunikáciu s pacientmi. Ukrajinských lekárov označil za hrdinov zachraňujúcich ľudské životy pod paľbou.

13:00 Po ukrajinskom ostreľovaní hlavného mesta samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) na východe Ukrajiny vypukol v noci na utorok požiar skladu s palivom. Oznámil to na sociálnych sieťach starosta Donecka Olexij Kulemzin. TASR správu prevzala z agentúry Reuters. "V dôsledku nočného ostreľovania vypukol požiar v mestskej časti Buďonnivskyj, v sklade s palivom," napísal Kulemzin na sociálnej sieti Telegram. Podľa záchranných zložiek sa pri požiari nikto nezranil. Kulemzin neskôr uviedol, že požiar sa podarilo uhasiť okolo 10.00 h miestneho času.

11:50 Putinova plynová vojna v Európe je „pokračovaním jeho vojny proti Ukrajine“. Minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba na Twitteri uviedol, že ruský diktátor Vladimir Putin „využije každú závislosť Európy od Ruska na zničenie normálneho života každej európskej rodiny“.

11:30 Ukrajina vracia 25 tiel padlých vojakov. Ministerstvo pre reintegráciu dočasne okupovaných území informovalo 26. júla, že Ukrajina vrátila 25 tiel svojich padlých obrancov. O operácii neboli zverejnené žiadne podrobnosti.

11:05 Následky ostreľovania letoviska Zátoka v Odeskej oblasti ruskou armádou.

11:00 Ruské ostreľovanie poškodilo plynovod v Charkovskej oblasti a tisíce domov zostalo bez dodávok plynu. Správa Charkovskej oblasti 26. júla informovala, že tisíc domov v jednej z dedín v komunite Bakaliia zostalo bez plynu. Vykonávajú sa opravy.

VIDEO Táto dedina pod Charkovom takmer každý deň trpí ostreľovaním: Toto sú následky

Táto dedina pod Charkovom takmer každý deň trpí ostreľovaním: Toto sú následky (Zdroj: Facebook/ДСНС України )

10:35 Rusko za posledných 24 hodín v Doneckej oblasti zabilo 3 ľudí a 8 zranilo. Podľa guvernéra Doneckej oblasti Pavla Kyrylenka boli traja civilisti zabití v mestách Krasnohorivka, Soledar a Marinka.

10:20 Prezident Volodymyr Zelenskyj zdieľal video natočené v Zatoke, letovisku v Odeskej oblasti, po ruskom útoku z 26. júla. Video ukazuje budovy v plameňoch a mnohonásobné zničenie. "Budú potrestaní za všetko. Každý z nich," napísal Zelenskyj.

10:00 Ukrajinská generálna prokuratúra zverejnila v utorok dopoludnia nové údaje o obetiach spomedzi detí, ktoré si zatiaľ vyžiadala invázia Ruska na Ukrajine. Podľa tohto zdroja bolo zabitých 358 detí a najmenej 690 ďalších ich utrpelo zranenia. Informácie priniesla webová stránka britského denníka The Guardian. Rusko napadlo Ukrajinu 24. februára, invázia trvá už 153 dní.

9:30 Hraničnými priechodmi s Ukrajinou prešlo v pondelok (25. 7.) na Slovensko 2020 osôb. Z toho bolo 623 mužov, 992 žien a 405 detí. O dočasné útočisko požiadalo 184 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hranicu 2608 osôb. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová. "Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 15 policajtov, 18 hasičov, 68 colníkov, 83 vojakov, päť dobrovoľníkov, traja duchovní a 22 zamestnancov migračného úradu," priblížila Eliášová.

9:00 Rusko považuje protilodné spôsobilosti Ukrajiny za kľúčovú hrozbu pre svoju Čiernomorskú flotilu. „Výrazne to podkopalo celkový plán invázie, keďže Rusko sa reálne nemôže pokúsiť o obojživelný útok na dobytie Odesy,“ uviedlo britské ministerstvo obrany.

8:30 Rusko zahájilo masívny raketový útok na juh Ukrajiny. Ukrajinské operačné velenie „Juh“ informovalo, že raketový útok zasiahol súkromné ​​budovy pozdĺž pobrežia v Odeskej oblasti a prístavnú infraštruktúru v Mykolajivskej oblasti.

8:05 Vedúci regionálnej štátnej správy Mykolajiv povedal, že na mesto bolo vypálených deväť rakiet.

8:00 Ruské sily opevňujú pozície na juhu v očakávaní ukrajinskej protiofenzívy.

7:45 Takto sa teraz sprchujú obyvatelia Mariupolu.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu