Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Európska únia povolila predávať vakcínu Imvanex ako liek proti opičím kiahňam: Prípady pribúdajú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KODAŇ - Dánska biotechnologická spoločnosť Bavarian Nordic oznámila v pondelok, že Európska komisia (EK) povolila, aby jej vakcína Imvanex mohla byť predávaná ako liečivo proti opičím kiahňam. Informuje o tom agentúra Reuters.

EK tak spravila na základe odporúčania Európskej agentúry pre lieky (EMA) z minulého týždňa. "Dostupnosť schválenej vakcíny môže výrazným spôsobom zlepšiť pripravenosť krajín v boji proti novým ochoreniam," uviedol riaditeľ spoločnosti Bavarian Nordic Paul Chaplin. Povolenie na použitie tejto vakcíny proti opičím kiahňam sa okrem členských krajín EÚ vzťahuje aj na Island, Lichtenštajnsko a Nórsko, uvádza Bavarian Nordic vo vyhlásení.

Vakcína Imvanex je zatiaľ jedinou očkovacou látkou schválenou na prevenciu opičích kiahní v Spojených štátoch a Kanade. Európska únia doposiaľ povoľovala jej použitie len proti pravým kiahňam. Bavarian Nordic však napriek tomu, dodala túto vakcínu v posledných mesiacoch niekoľkým krajinám EÚ na tzv. off-label použitie. Ide o použitie lieku proti inému ochoreniu ako bolo oficiálne schválené.

EK schválila použitie vakcíny proti opičím kiahňam iba dva dni po tom, čo Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila šírenie tohto ochorenia za stav globálnej zdravotnej núdze, pripomína Reuters. Podľa údajov amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDCP) bolo od mája zistených viac ako 16.000 prípadov opičích kiahní v 74 krajinách sveta.

V Chorvátsku zatiaľ zistili desať prípadov

Chorvátsko zatiaľ zaznamenalo desať prípadov opičích kiahní a všetci pacienti sú muži vo veku 30 až 50 rokov. V dvoch prípadoch sa nakazili v zahraničí. V nedeľu o tom informovala epidemiologička Goranka Petrovičová, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra HINA. Chorvátsko očakáva prvé dodávky vakcíny proti tomuto zriedkavému nákazlivému ochoreniu v nasledujúcich týždňoch. Podľa Petrovičovej každý členský štát Európskej únie (EÚ) pripravuje vlastný plán na zvládnutie tejto choroby.

Európska komisia organizuje spoločnú dodávku vakcín. Každá členská krajina dostane podiel podľa počtu obyvateľov, spresnila Petrovičová. Chorvátsko môže očakávať 1400 dávok vakcín pre osoby, ktoré mali blízky kontakt s pacientmi chorými na opičie kiahne. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sú opičie kiahne obvykle ochorením, ktoré prejde aj bez liečby a príznaky trvajú dva až štyri týždne. V poslednom čase je smrtnosť na toto ochorenie približne tri až šesť percent. Opičie kiahne sa prenášajú blízkym kontaktom s infikovanou osobou alebo živočíchom či s predmetom kontaminovaným vírusom. Do 23. júla bolo WHO nahlásených 3040 prípadov opičích kiahní zo 47 krajín.

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Zobraziť galériu (2)
Tedros Adhanom Ghebreyesus  (Zdroj: SITA/Johanna Geron, Pool Photo via AP, File)

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus globálne vypuknutie opičích kiahní označil za "stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu". To predstavuje najvyšší stupeň výstrahy, aký WHO môže vydať. Vírus sa môže rozšíriť do ďalších krajín, a preto je potrebná koordinovaná globálna odozva. Podľa šéfa WHO sa prípady opičích kiahní zatiaľ sústreďujú predovšetkým medzi mužmi, ktorí majú pohlavný styk s mužmi, najmä ak sexuálnych partnerov striedajú.

"To znamená, že tento výskyt ochorenia je možné zastaviť správnymi stratégiami v správnych skupinách ľudí," uvádza sa v tlačovom oznámení na webovej stránke WHO. Je preto zásadné, aby všetky krajiny úzko spolupracovali s ohrozenými komunitami mužov, aby vypracovali a poskytli im užitočné informácie a služby, a ochránili zdravie, ľudské práva a dôstojnosť postihnutých komunít. Stigma a diskriminácia môžu byť rovnako nebezpečné ako akýkoľvek vírus, zdôraznila WHO.

Viac o téme: LiekOpičie kiahneImvanex
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu