Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Grécko opäť bojuje s lesnými požiarmi: Prichádza ďalšia vlna horúčav

Požiare v Grécku Zobraziť galériu (4)
Požiare v Grécku (Zdroj: SITA/Giannis Spyrounis/ilialive.gr via AP)

ATÉNY - Grécko v nedeľu bojovalo so štyrmi veľkými lesnými požiarmi, ktoré si vynútili evakuáciu stoviek ľudí. Prudko stúpajúce teploty zároveň v krajine vyvolali obavy z vypuknutia ďalších požiarov. Informuje o tom agentúra AFP.

Vlna horúčav, ktorá sa v Grécku začala v sobotu, podľa predpovedí potrvá 10 dní. Teploty mali v niektorých regiónoch by mali vystúpiť až na 42 stupňov Celzia. Spomínané veľké požiare vyčíňajú na severe, východe a juhu Grécka vrátane ostrova Lesbos. Úrady na tomto ostrove v nedeľu popoludní nariadili evakuáciu približne 200 ľudí z dediny Vrísa, pretože plamene sa priblížili na vzdialenosť približne 500 metrov od domov.

Grécko opäť bojuje s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Giannis Spyrounis/ilialive.gr via AP)

Lesný požiar už štyri dni vyčíňa v národnom parku Dadia, ktorý je známy svojou kolóniou čiernych supov, píše AFP. Oheň už zničil pozorovateľňu dravcov a priblížil sa k budovám správy chráneného územia. Príslušné úrady uviedli, že zber a ošetrenie zranených zvierat je vysokou prioritou.

Oblasť v okolí starovekej Olympie zasiahol požiar, evakuovali šesť dedín

Rozsiahly požiar zasiahol v nedeľu oblasť neďaleko archeologického náleziska starovekej Olympie na juhu Grécka. Obyvateľov šiestich dedín museli evakuovať. Správu priniesla agentúra AP. Oheň vypukol v nedeľu popoludní neďaleko dvoch dedín nachádzajúcich sa južne a juhovýchodne od starovekej Olympie. Úrady obyvateľov v týchto dvoch a ďalších štyroch obciach vyzvali, aby urýchlene opustili svoje domovy.

Grécko opäť bojuje s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Giannis Spyrounis/ilialive.gr via AP)

Hovorca hasičov povedal, že v oblasti zasahovalo 125 hasičov, 43 kusov hasičskej techniky, štyri lietadlá a štyri vrtuľníky. Úrady uviedli, že severozápadné vetry vytláčajú oheň na juhovýchod - preč od starovekej Olympie.

V Grécku v nedeľu zaznamenali najmenej šesť ďalších výraznejších požiarov, pripomína AP. Tri z nich horia už niekoľko dní. Hasičom sa darí dostať pod kontrolu požiar na ostrove Lesbos, pre ktorý museli úrady evakuovať viac ako 450 turistov a miestnych obyvateľov. Ďalšie dva požiare však ešte stále ohrozujú grécke prírodné rezervácie.

Grécko opäť bojuje s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Giannis Spyrounis/ilialive.gr via AP)

Hasiči dostali pod kontrolu požiar na ostrove Lesbos

Hasičom na gréckom ostrove Lesbos sa v pondelok ráno podarilo zastaviť oheň smerujúci na evakuované obce, informuje agentúra AP. Miestni hasiči tam v noci na pondelok pomocou bagrov a ťažkej techniky vytvorili protipožiarne prieseky. Extrémne horúčavy komplikovali v Grécku situáciu aj v pondelok, najmä na juhu krajiny, kde stále platia výstrahy pred požiarmi. Tamojšie národné parky sú pre verejnosť uzavreté.

Viac o téme: PožiarHorúčavyGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu