Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VOJNA na Ukrajine Deň stopäťdesiaty prvý (24. júl 2022)

Ostreľovanie v Odese Zobraziť galériu (3)
Ostreľovanie v Odese (Zdroj: SITA/AP Photo/Nina Lyashonok)

KYJEV - Raketové ostreľovanie prístavu v juhoukrajinskom meste Odesa si vyžiadalo zranených. Podľa agentúry AFP to v sobotu večer vo videu na sieti Telegram uviedol gubernátor Odeskej oblasti Maxym Marčenko. Gubernátor však neuviedol počet zranených a nepriblížil ani ich zdravotný stav. Dodal tiež, že pri útoku bola poškodená infraštruktúra prístavu. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Ukrajinské jednotky zneškodnili nepriateľa

Ukrajinské jednotky zneškodnili nepriateľa (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:45 Rusko zaútočilo na prístav Odesa dvoma riadenými strelami deň po tom, čo Rusko a Ukrajina podpísali dohody o opätovnom otvorení čiernomorských prístavov a vývoze ukrajinského obilia.

21:00 Rusko môže obnoviť rozhovory s Ukrajinou o „širšom spektre otázok“. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov počas návštevy Egypta povedal, že Ukrajina sa zdráha obnoviť rozhovory.

19:55 Ukrajina vyzýva africké krajiny, aby odmietli účasť na rusko-africkom summite a odmietli spoluprácu s Ruskom.

19:30 Na nákup bezpilotného lietadla Bayraktar TB2 pre ukrajinskú armádu sa v Poľsku vyzbieralo viac ako potrebných 22,5 milióna zlotých (4,736 milióna eur). V nedeľu to na sociálnych sieťach oznámil iniciátor zbierky, publicista denníka Krytyka Polityczna Slawomir Sierakowski, ktorý dodal, že prebytok zo zbierky pôjde Národnej banke Ukrajiny.

Sierakowski vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach priznal, že záujem ľudí prispieť na nákup dronu ho milo prekvapil - aj vzhľadom na čas dovoleniek a rastúcu infláciu. Poznamenal, že servery zbierky "päťkrát spadli". Dodal, že napriek dosiahnutiu cieľovej sumy bude zbierka pokračovať do svojho konca - ešte štyri dni.

19:00 Takmer 500 000 ukrajinských detí chodí do škôl v EÚ. Podľa údajov EÚ pre migráciu a vnútorné záležitosti bolo do národných školských systémov EÚ integrovaných 492 647 ukrajinských detí. K 19. júlu sa v EÚ zaregistrovalo na dočasnú ochranu 3,9 milióna Ukrajincov.

18:15 Ukrajinská armáda hlási zničenie ruskej batérie S-300 v Chersonskej oblasti. Ukrajinské operačné velenie „Juh“ 24. júla oznámilo, že v reakcii na ruský raketový útok na Mykolajiv zničilo batériu S-300 v okupovanom regióne Cherson.

17:30 Ukrajinské sily by mohli oslobodiť Chersonskú oblasť na juhu krajiny, ktorú ruské invázne jednotky obsadili krátko po začiatku invázie, do septembra. V nedeľňajšom rozhovore pre ukrajinskú televíziu to povedal poradca šéfa správy Chersonskej oblasti Serhij Chlaň, informuje agentúra AFP. "Môžeme povedať, že Chersonská oblasť bude definitívne oslobodená do septembra a všetky plány okupantov zlyhajú," povedal Chlaň. Dodal, že na bojisku je vidieť obrat situácie. "Vidíme, že ozbrojené sily Ukrajiny majú v posledných vojenských operáciách prevahu," podotkol s tým, že Kyjev prechádza z obrannej fázy do protiofenzívy.

16:50 Ruské sily tlačia na ukrajinské podniky v okupovanom Chersone, aby platili Rusku dane. Podľa povereného guvernéra Chersonskej oblasti Dmytra Butriiho sa Rusko snaží prinútiť miestne podniky, aby fungovali ako ruské spoločnosti. Na to potrebujú majitelia ruské pasy.

16:30 Lavrov uviedol, že s egyptskými predstaviteľmi diskutoval o ruskej "vojenskej operácii" na Ukrajine. Zástupcovia Egypta na rokovaniach vyzvali na "politické a diplomatické" riešenie tohto vojnového konfliktu. Podľa AP Lavrov vo svojom vystúpení vyhlásil, že vinu za prerušenie mierových rokovaní nesie Ukrajina, a zdôraznil, že ich obnovenie nezávisí do Ruska. "Ukrajinské vedenie, od prezidenta až po jeho nespočetných poradcov, neustále tvrdí, že žiadne rokovania nebudú, kým Ukrajina neporazí Rusko na bojisku," tvrdí Lavrov.

15:50 Ruské úrady v sobotu zablokovali prístup k webovej stránke nového projektu, ktorý tvoria novinári nezávislého ruského denníka Novaja gazeta (NG). K zablokovaniu webu, nazvaného Novaja rasskaz-gazeta, došlo na žiadosť ruskej generálnej prokuratúry, a to pre údajnú diskreditáciu ruskej armády. Ide o novodefinovaný trestný čin, ktorý sa od marca hojne využíva na potlačenie kritiky ruskej vojenskej intervencie na Ukrajine, poznamenala agentúra AFP.

15:25 Traktor zasiahol neznámu výbušninu na poli neďaleko Charkova, farmár zomrel. K incidentu došlo len niekoľko dní po tom, ako kombajn narazil na mínu počas terénnych prác v Záporožskej oblasti.

14:55 Ukrajinské sily zabili 12 ruských vojakov z elitnej jednotky. Podľa guvernéra Luhanskej oblasti Serhija Haidaja ukrajinské delostrelectvo ostreľovalo pozície ruskej OMON, špeciálnej policajnej jednotky v rámci Národnej gardy, neďaleko Ruskom okupovaného Lysyčanska, pričom zabilo 12 ľudí.

14:30 Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila 3 riadené strely Kalibr. Podľa vzdušného veliteľstva „Západ“ ruské sily vypálili rakety z Čierneho mora smerom na západnú Chmelnicku oblasť Ukrajiny ráno 24. júla.

13:50 USA „vážne zvažujú“ vyhlásenie Ruska za štátneho sponzora terorizmu. Veľvyslankyňa USA na Ukrajine Bridget Brinková uviedla, že Washington toto rozhodnutie skúma, ale musí byť "starostlivo analyzované v súlade s americkým právom".

13:13 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril v nedeľu - päť mesiacov od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy - presvedčenie, že jeho krajina vo vojne zvíťazí. "Táto vojna Ukrajinu nezlomila a ani ju nezlomí," uviedol Zelenskyj v nedeľnom príspevku na sociálnej sieti Telegram. "Nevzdáme sa. Budeme chrániť to, čo nám patrí. Zvíťazíme!" zdôraznil ukrajinský líder.

Dodal, že život na Ukrajine napriek vojne, ktorú Moskva rozpútala 24. februára, pokračuje ďalej. Poznamenal, že vojna "z nás dozaista nespraví rukojemníkov tohto hororu, ktorý okupanti priniesli do našej krajiny". Zelenskyj tiež znova apeloval na Spojené štáty a ďalšie členské štáty NATO, aby ukrajinským silám dodali ťažké zbrane a pomohli im tak zastaviť postup ruských jednotiek a oslobodiť obsadené oblasti.

12:48 Od začiatku vojny na Ukrajine eviduje Vojenská polícia 30 priestupkov v súvislosti s preletmi dronov nad vojenskými objektami. Z toho päť prípadov posunuli príslušným správnym orgánom, ktoré sú oprávnené rozhodnúť o výške sankcie. Uviedla to hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Za priestupok podľa zákona o Vojenskej polícii možno uložiť pokutu do výšky 500 eur a za priestupok na úseku ochrany utajovaných skutočností podľa zákona o ochrane utajovaných skutočností až do výšky 1659,60 eura," vysvetlila hovorkyňa. Ako doplnila, väčšinu zo zaznamenaných priestupkov, 27, posudzovali podľa zákona o Vojenskej polícii.

12:38 Do Poľska prišlo cez hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska na územie svojho suseda z 24. februára dovedna už 4,99 milióna ľudí, oznámila v nedeľu ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG). Informovala o tom tlačová agentúra PAP.

Podľa SG jej príslušníci vykonali v sobotu 23.900 pohraničných kontrol ľudí vstupujúcich na poľské územie z Ukrajiny a v nedeľu k 07.00 h dosiahol počet príchodzích osôb zhruba 6300. Pohraničná stráž tiež uviedla, že v sobotu odišlo z Poľska na Ukrajinu približne 27.200 ľudí. Od začiatku vojny prešlo z poľského územia na ukrajinské už dovedna 3,07 milióna jedincov.

10:55 Pri sobotnom útoku na prístav čiernomorského mesta Odesa zničili ruské rakety ukrajinskú "armádnu infraštruktúru". Podľa agentúry AFP to v nedeľu uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Strely s plochou dráhou letu "Kalibr zničili v prístave Odesy veľmi presným úderom armádnu infraštruktúru," uviedla Zacharovová na sociálnej sieti Telegram v odpovedi ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, ktorý sa predtým nechal počuť, že dialóg s Moskvou sa po sobotnom útoku stáva čoraz neobhájiteľnejším. Zacharovová sprenila, že raketový útok zničil ukrajinskú "bojovú hliadkovú loď".

09:42 Hraničnými priechodmi s Ukrajinou prešlo v sobotu na Slovensko 3076 osôb. Z toho bolo 684 mužov, 1683 žien a 709 detí. O dočasné útočisko požiadalo 14 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hranicu 3430 osôb. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra SR.

"Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo deväť policajtov, 11 hasičov, 77 colníkov, 74 vojakov a šesť zamestnancov migračného úradu," priblížila Marta Fabianová z tlačového odboru MV SR.

06:24 OSN dostala od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu viac ako 150 sťažností kvôli sexuálnemu násiliu, ktoré spáchali ruskí vojaci, uviedla zvláštna zástupkyňa generálneho tajomníka OSN Pramila Pattenová počas sobotňajšej videokonferencie v Kyjeve. Ide ale podľa nej len o "vrchol ľadovca", pokiaľ ide o skutočný rozsah sexuálneho násilia vo vojne Ruska proti Ukrajine.

"OSN od 24. februára dostala viac ako 150 sťažností ohľadom sexuálneho násilia, spáchaného na ženách, deťoch a mužoch. Ide o znásilňovanie pod hlavňami automatických zbraní za prítomnosti členov rodiny ako dôsledok útoku ruských vojsk na Ukrajinu, "povedala Pattenová podľa agentúry Ukrinform. Upozornila, že sexuálne násilie je zločin, o ktorom sa chronicky nedostatočne informuje, a tak "vidíme len vrchol ľadovca".

06:20 V ukrajinských ozbrojených silách teraz pôsobí viac ako 50.000 žien, z ktorých viac ako 5000 slúži priamo na fronte, uviedla námestníčka ministra obrany Hanna Maljarová. Niektoré Ukrajinky sa podľa nej stali tankistkami a delostrelkyňami.

"Okrem 38.000 vojakov máme aj civilné zamestnankyne ozbrojených síl. Preto je v ozbrojených silách spolu viac ako 50.000 žien. V prvej línii obrany je viac ako 5000 žien," povedala Maljarová podľa agentúry Ukrinform. Dodala, že Ukrajina vysokým počtom žien v armáde obstojí aj v porovnaní s členskými štátmi Severoatlantickej aliancie.

06:14 Delegácia amerického Kongresu sa v sobotu v Kyjeve stretla s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a prisľúbila mu pokúsiť sa zabezpečiť pokračovanie podpory Kyjeva vo vojne proti Rusku. Správu priniesla agentúra Reuters. Delegácia, ktorej súčasťou bol aj predseda výboru Snemovne reprezentantov pre ozbrojené sily Adam Smith, je ďalšou v sérii vysokopostavených návštev na Ukrajine.

"Spojené štáty spolu so spojencami a partnermi z celého sveta stáli pri Ukrajine pri poskytovaní ekonomickej, vojenskej i humanitárnej pomoci," uviedla delegácia USA vo vyhlásení. "Budeme pokračovať v hľadaní cesty pre podporu prezidentovi Zelenskému a ukrajinskému ľudu čo najefektívnejšie, kým pokračujú vo svojom statočnom boji," dodala.

06:03 Spojené štáty ostro odsúdili v sobotu ruský raketový útok na ukrajinské mesto Odesa na pobreží Čierneho mora. Inofrmuje o tom agentúra AFP. Raketové ostreľovanie prístavu v tomto juhoukrajinskom meste, ktoré si v sobotu vyžiadalo aj zranených, podľa USA "vážne spochybňuje" záväzok Ruska v súvislosti s dohodou o umožnení vývozu ukrajinského obilia.

"Tento útok vyvoláva vážne pochybnosti o vierohodnosti záväzku Ruska k včerajšej dohode a marí prácu OSN, Turecka i Ukrajiny v záujme dostať životne dôležité potraviny na svetové trhy," uviedol podľa AFP vo vyhlásení americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Ostreľovanie v Odese
Zobraziť galériu (3)
Ostreľovanie v Odese  (Zdroj: SITA/AP Photo/Nina Lyashonok)

Ostreľovanie Odesy bolo barbarstvom zo strany Ruska, tvrdí Zelenskyj 

Za akt "očividného ruského barbarstva" označil v sobotu ostreľovanie prístavu juhoukrajinského mesta Odesa tamojší prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje o tom agentúra DPA. Sobotňajší raketový útok na Odesu je ďalším dôvodom na to, aby sa Ukrajine dodali také zbrane, "aké sú pre naše víťazstvo nevyhnutné", povedal Zelenskyj vo svojom pravidelnom videoposolstve. Rusku zároveň vytkol, že prístav Odesy ostreľovalo len jeden deň po podpísaní dohody o umožnení vývozu ukrajinského obilia. Rusko podiel na útoku popiera, ako v sobotu po rozhovore s Moskvou oznámilo Turecko.

Zelenskyj sa naopak domnieva, že raketovými útokmi sa Rusko politicky zdiskreditovalo. "Ak niekto vo svete predtým tvrdil, že je nevyhnutné vstúpiť do dialógu s Ruskom, dosiahnuť dohody o prímerí bez toho, aby sme naše územie oslobodili od okupantov, tak dnešné rakety možnosť takýchto tvrdení zničili," podotkol. Ukrajina a Rusko v piatok v Istanbule separátne podpísali dohody s Organizáciou Spojených národov a Tureckom umožňujúce vývoz obilia z Ukrajiny cez Čierne more.

Ostreľovanie v Odese
Zobraziť galériu (3)
Ostreľovanie v Odese  (Zdroj: SITA/AP Photo/Nina Lyashonok)

Zelenskyj v prejave ďalej uviedol, že 150. deň vojny na Ukrajine bol rovnaký, ako mnoho dní pred ním, cituje DPA. Popri ostreľovaní Odesy došlo k ťažkým bojom v Donbase a v okolí Charkova. Podľa ukrajinského prezidenta je však očividné, že sa Kyjev pohybuje smerom k víťazstvu, čo sa ukazuje predovšetkým v Chersonskej oblasti na juhu krajiny. "Ozbrojené sily Ukrajiny v oblasti krok po kroku postupujú dopredu," uviedol Zelenskyj.

Rusko túto oblasť na pobreží Čierneho mora obsadilo bezprostredne po začiatku vojenskej invázie 24. februára, pripomína DPA. Tamojší separatisti lojálni Moskve vtedy vyhlásili, že tam plánujú zorganizovať referendum o pripojení sa k Ruskej federácii. Ukrajina tomu však chce zabrániť a územie aj za pomoci ťažkých zbraní dodaných USA i ďalšími členskými krajinami NATO opätovne získať.

Ukrajinské vojská chystajú protiútok, alebo ho už začali pri Chersone

Ukrajinské sily sa pravdepodobne pripravujú začať, alebo už v sobotu začali protiofenzívu v Chersonskej oblasti. Ale informácie z otvorených zdrojov ohľadom ukrajinského postupu a tempa operácie budú obmedzené a budú zaostávať za udalosťami, uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny vo svojej pravidelnej analýze diania na bojisku. Chersonskej oblasti, ktorá na juhu Ukrajiny susedí s Krymom, anektovaným Ruskom na jar 2014, sa ruské sily zmocnili hneď na začiatku invázie z 24. februára.

ISW upozornil, že poradca ukrajinskej správy Chersonskej oblasti Serhij Chlaň v sobotu uviedol, že ukrajinské sily v sobotu dobyli bližšie neupresnený počet osád v Chersonskej oblasti, ale vyzval civilistov, aby zachovali mlčanie o postupe protiofenzívy, kým o tom ukrajinské úrady neinformujú oficiálne.

Tiež nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ amerického ministerstva obrany podľa reportéra Jacka Detscha v piatok informoval o tom, že ukrajinské sily oslobodili "časť Ruskom okupovaných dedín" v Chersonskej oblasti počas posledného týždňa. To naznačuje, že ukrajinské sily dosiahli bližšie nespresný postup.

ISW pripomenul, že medzi frontom a samým mestom Cherson sa rozkladá vidiek, pozostávajúci hlavne z malých osád. Je málo pravdepodobné, že z takýchto miest budú podávané správy o pohyboch síl a stretoch. Môže preto dochádzať k zmenám v ovládaní tohto územia bez toho, aby sa to objavilo v správach. Navyše ruské úrady nemajú dôvod, aby informovali, že Ukrajinci dosahujú územné zisky. Informačná dynamika, ktorá umožňovala podávať s relatívne malým oneskorením správy o ruských ofenzívach, je v tejto situácii obrátená, usúdil ISW a dodal, že v rámci týchto obmedzení bude podľa svojich schopností informovať o postupe ukrajinského protiútoku.

Ruské vojská v Donbase na východe Ukrainy pokračovali v obmedzených útokoch severozápadne od Slovjansku, východne od Siverska a južne od Bachmutu. Údaje od NASA za obdobie od 15. až 23. júla ukazujú stabilne menší počet ostreľovaní pozdĺž celej frontovej línie v Donbase. To podľa expertov ISW svedčí o tom, že americké raketomety HIMARS, dodané Ukrajincom, bránia v nasadení ruského delostrelectva. Náčelník ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov sa vyjadril, že výsledky ukrajinskej protiofenzívy v Chersonskej oblasti možno očakávať od augusta, poznamenal denník Ukrajinska pravda k analýze ISW.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu