Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOJNA na Ukrajine Deň stopäťdesiaty (23. júl 2022)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (3)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok večer vo svojom videoprejave oznámil, že Ukrajina má po podpísaní dohody s Ruskom o odblokovaní vývozu na predaj obilie v hodnote približne desať miliárd dolárov a jeho krajina bude mať šancu predať aj súčasnú úrodu.

Naživo z Ukrajiny

Vojna na Ukrajine trvá už 147 dní

Vojna na Ukrajine trvá už 147 dní (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE 

21:40 Dôsledky štrajku v prístave v Odese sa ukázali na Ukrajine, informuje "Suspіlne Odesa".

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter/Nexta)

21:10 Ukrajinské ozbrojené sily dnes zasiahli Darivskyj most cez rieku Inhulec v Rusy okupovanej Chersonskej oblasti na juhu krajiny, oznámil podľa agentúry Reuters poradca gubernátora Chersonskej oblasti Serhij Chlaň. Predstaviteľ ruských okupačných úradov v regióne Kirill Stremousov podľa agentúry TASS pripustil, že Ukrajinci most ostreľovali a že dostal niekoľko zásahov, ale zároveň tvrdí, že nie je strategicky významný.

21:00 Štatút dočasnej ochrany v EÚ získalo 3,7 milióna ukrajinských utečencov. Podľa UNHCR sa 3,7 milióna utečencov z Ukrajiny zaregistrovalo na dočasnú ochranu alebo podobnú národnú ochranu. Celkovo je v Európe zaznamenaných 6 miliónov ukrajinských utečencov.

20:40 Raketové ostreľovanie prístavu v juhoukrajinskom meste Odesa si vyžiadalo zranených. Podľa agentúry AFP to v sobotu večer vo videu na sieti Telegram uviedol gubernátor Odeskej oblasti Maxym Marčenko. Gubernátor však neuviedol počet zranených a nepriblížil ani ich zdravotný stav. Dodal tiež, že pri útoku bola poškodená infraštruktúra prístavu. Ukrajinské vojenské velenie tvrdí, že na obchodný prístav v Odese v sobotu zaútočila ruská armáda, a to raketami Kalibr.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter/Nexta)

19:20 Vo veku 46 rokov v piatok v Moskve náhle zomrel jeden z najlepších ruských konštruktérov zbraní, 46-ročný Dmitrij Konopľov. Spoločnosť, ktorú viedol v meste Tula, vyvinula aj zbraňový systém Pancir používaný ruskou armádou vo vojne na Ukrajine.

Ako v sobotu informoval britský denník Daily Mail, Konopľov zomrel za záhadných okolností - údajne keď "podstupoval liečbu proti úzkostným poruchám a depresiám". Podľa ruských zdrojov lekári zatiaľ neurčili príčinu smrti. Ruské médiá napísali, že Konopľov mal problémy so srdcom a že zomrel počas terapie, ktorej súčasťou bolo inhalovanie xenónu, čo malo vyliečiť bolesť hlavy a úzkostnú poruchu.

18:20 Západné sankcie voči Rusku zlyhali, Ukrajina nikdy nevyhrá vojnu so súčasnou stratégiou EÚ. Maďarský premiér Viktor Orbán, dlhoročný Putinov prívrženec, uviedol, že stratégia vrátane poskytnutia zbraní NATO Ukrajine a sankcií proti Rusku zlyhala.

17:20 Moskva popiera účasť na sobotňajších raketových úderoch na prístav Odesa, vyhlásil v sobotu turecký minister obrany Hulusi Akar, ktorý podľa agentúry AFP súčasne vyjadril znepokojenie svojej krajiny v súvislosti s vývojom v Odese. AFP pripomenula, že k útokom na Odesu došlo len deň po tom, ako Moskva a Kyjev separátne podpísali dohody o obnovení vývozu obilia, ktoré sprostredkovali turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a šéf OSN António Guterres. "Skutočnosť, že k takémuto incidentu došlo po dohode, ktorú sme včera uzavreli... nás naozaj znepokojuje," povedal turecký minister obrany Hulusi Akar, ktorý súčasne informoval, že Rusko popiera, že by sa dopustilo útoku na Odesu.

17:00 Dvaja Američania zahynuli v Donbase na východe Ukrajiny, informovalo v sobotu ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov. Ako píše agentúra AFP, rezort diplomacie USA nespresnil, či išlo o osoby, ktoré na Ukrajinu pricestovali za účelom bojov proti ruským inváznym silám. "Môžeme potvrdiť nedávne úmrtie dvoch amerických občanov v Donbase na Ukrajine. Sme v kontakte s ich rodinami a poskytujeme im všetku potrebnú konzulárnu pomoc," uviedol hovorca ministerstva. Ďalšie podrobnosti uvedené neboli.

16:30 "Bez ohľadu na to, čo Rusko sľúbi, nájde spôsoby, ako to neuskutočniť." Prezident Zelenskyj povedal delegácii Snemovne reprezentantov USA, že raketový útok na prístav v Odese deň po tom, ako Ukrajina a Rusko dosiahli dohodu o vývoze obilia, ukazuje, že Moskva nie je dôveryhodná.

15:55 Ukrajinský vojenský dôstojník drží v rukách mačiatko, ktoré bolo zachránené z Hadieho ostrova. Po vyčistení ostrova sa medzi odpadkami našlo mačiatko. Na celé týždne dostával vlastné jedlo a počas ostreľovania zázračne prežilo. Mačiatko dostalo meno podľa ostrova - Had.

15:20 Generálny tajomník OSN António Guterres v sobotu "jednoznačne odsúdil" raketové útoky na ukrajinské prístavné mesto Odesa, ktoré je kľúčové čo sa týka vývozu obilia cez Čierne more. Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v reakcii na útoky, ku ktorým došlo deň po tom, čo Kyjev a Moskva podpísali v Turecku prelomové dohody na odblokovanie exportu obilia, uviedol, že ide o "odsúdeniahodný" čin. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Generálny tajomník jednoznačne odsudzuje dnešné útoky na ukrajinský prístav v Odese," uviedol vo vyhlásení Guterresov hovorca Farhan Haq. "Úplná implementácia (dohody) zo strany Ruskej federácie, Ukrajiny a Turecka je nevyhnutná," zdôraznil. Dodal, že bezpečný vývoz ukrajinského obilia a ďalších produktov na globálne trhy je "zúfalo potrebný na riešenie globálnej potravinovej krízy a na zmiernenie utrpenia miliónov ľudí v núdzi na celom svete".

"Európska únia ostro odsudzuje ruské raketové útoky na odeský prístav. Útočenie na cieľ, ktorý je kľúčový pre export obilia, deň po podpísaní dohôd v Istanbule je mimoriadne odsúdeniahodné a znova demonštruje absolútne ignorovanie medzinárodného práva a záväzkov zo strany Ruska," napísal Borrell na Twitteri.

15:00 Tínedžer, ktorý zomrel 20. júla v Charkove, bol synom ukrajinskej šachistky Victorie Kubatovej. 13-ročný Dima zomrel pri čakaní na odvoz na autobusovej zastávke. Jeho 15-ročná sestra bola zranená. Jeho otec strávil 2 hodiny čítaním modlitieb nad synom, ktorého držal za ruku.

14:00 Od začiatku vojny na Ukrajine bolo poškodených alebo zničených 129 predmetov kultúrneho dedičstva. Medzi nimi je 22 pamiatok národného významu. Okupanti zničili aj 149 cirkevných budov.

12:55 Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleg Nikolajev označil dnešné ostreľovanie prístavu v Odese za "Putinov pľuvanec do tváre generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa a tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorí vynaložili veľké úsilie na dosiahnutie dohody, za ktorú je Ukrajina vďačná". Informáciu priniesla Nexta na sociálnej sieti.

12:14  Výbuchy otriasli v sobotu dôležitým ukrajinským prístavným mestom Odesa len jeden deň po tom, čo Kyjev a Moskva dosiahli zásadnú dohodu umožňujúcu obnovenie vývozu obilovín. Píše o tom britská stanica BBC. Príčína niekoľkých výbuchov, ktoré juhoukrajinskú Odesu zasiahli v skorých ranných hodinách, nie je známa. Podľa podmienok piatkovej dohody však Rusko súhlasilo, že nebude ostreľovať ukrajinské prístavy, kým lode s nákladom obilia budú premávať.

10:56 Najmenej traja ľudia vrátane jedného ukrajinského vojaka zahynuli v sobotu pri ruských raketových útokoch na železničnú infraštruktúru a vojenskú leteckú základňu na strednej Ukrajine. Píše o tom agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie gubernátora Kirovohradskej oblasti Andrija Rajkovyča pre ukrajinské médiá. "Deväť ukrajinských vojakov utrpelo zranenia a jeden vojak je mŕtvy. Ako prví prišli predtým o život dvaja strážnici elektrickej stanice," spresnil gubernátor Rajkovyč.

10:44 Ukrajinský poslanec Oleksij Gončarenko hlási, že prístav Odesa horí. Podrobnosti sa upresňujú. Informuje Nexta. 

9:56 Ukrajinské ozbrojené sily zničili ruský sklad v okupovanej Horlivke v Doneckej oblasti, informovalo oddelenie strategickej komunikácie ozbrojených síl Ukrajiny. Video priniesla Nexta.

9:50 Rusko odpálilo 6 rakiet na Mykolajiv. Podľa guvernéra Mykolajivskej oblasti Vitalija Kima zaútočilo Rusko 23. júla okolo 4:20 na mesto diaľkovými systémami S-300. V dôsledku útoku vypukol požiar v miestnom sklade. Správu priniesol The Kyiv Independent.

9:10 ABC News: V Donbase zomreli dvaja občania USA. Dvaja americkí občania, o ktorých sa „myslelo, že bojovali za Ukrajinu“ v ruskej vojne, zomreli vo východnom ukrajinskom regióne Donbas, informovala ABC News 23. júla s odvolaním sa na ministerstvo zahraničia. ABC News neuviedla podrobnosti. Správu priniesol The Kyiv Independent.

8:40 Ukrajinská vláda pripravuje návrh zákona o kriminalizácii prijímania ruského občianstva pre obyvateľov „okupovaných území“. Uviedla Nexta.

7:58 Ruská vojna od 24. februára zabila najmenej 358 detí a 683 zranila. Kancelária generálnej prokuratúry uviedla, že sa očakáva, že čísla budú vyššie, pretože nezahŕňajú obete na územiach okupovaných Ruskom a oblastiach, kde prebiehajú nepriateľské akcie. Uviedol to The Kyiv Independent.

7:30 Ratingová agentúra Fitch Ratings znížila hodnotenie LTFC na Ukrajine na „vysoké“ riziko zlyhania. Ratingová agentúra Fitch Ratings predpovedá, že ukrajinská ekonomika sa v roku 2022 zníži o 33 % s miernym oživením o 4 % v roku 2023. Ako veľký stresor pre ukrajinskú ekonomiku uvádza vojnu v Rusku. Uviedol to The Kyiv Independent.

6:33 Ruské sily strieľajú na centrum Charkova 23. júla. Starosta Charkova Ihor Terekhov informoval, že v dôsledku útoku bola zranená najmenej jedna osoba. Na mieste je údajne aj Štátna pohotovostná služba. Uviedol to The Kyiv Independent na sociálnej sieti.

5:56 Učitelia v Mariupole budú poslaní do Ruska na ‚preškolenie‘. Podľa Petra Andriuščenka, poradcu starostu Mariupolu, učitelia, ktorí sa rozhodli spolupracovať s ruskými silami, boli prevezení do ruskej Rostovskej oblasti, aby tam získali „opätovnú certifikáciu“, aby mohli pokračovať vo vyučovaní. Uviedol to The Kyiv Independent.

20 ton zásob obilia z minulého roka 

"Približne 20 miliónov ton minuloročnej úrody obilia sa vyvezie. Bude aj šanca predať tohtoročnú úrodu... momentálne máme k dispozícii zásoby obilia v hodnote približne desať miliárd dolárov," povedal Zelenskyj. Vďaka dohode, ktorú sprostredkovali OSN a Turecko, existuje podľa neho šanca zabrániť globálnej potravinovej katastrofe, ktorá by mohla spôsobiť chaos v mnohých krajinách. 

"Zo strany Ruska môžu nastať nejaké provokácie, pokusy zdiskreditovať ukrajinské a medzinárodné snahy... Ale dôverujeme Organizácii Spojených národov," dodal ukrajinský prezident. Príslušný dokument za Rusko v Istanbule v piatok podpísal minister obrany Sergej Šojgu a za Ukrajinu minister infraštruktúry Olexandr Kubrakov. Ukrajinskí predstavitelia odmietli podpísať ten istý dokument ako Rusi z dôvodu ruskej vojenskej agresie v ich krajine.  

Viac o téme: ObilieVývozRuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu