Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Polícia v Prahe vyslobodila tento týždeň z áut zaparkovaných na slnku dve deti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Pražskí policajti tento týždeň, keď v Česku panujú tropické teploty, dostávali dve deti z rozpálených zaparkovaných áut. Dnes vyslobodili z auta po rozbití okienka trojročné dievča, ktoré rodičia nechali vo vozidle na parkovisku pri nákupnom centre v Prahe 10. V pondelok rovnakým spôsobom dostali v Prahe 3 z rozpáleného vozidla polročné dieťa. Polícia o tom informovala na Twitteri a webe a súčasne apelovala na všetky mamičky i otcov, aby v súčasných horúčavách nepodceňovali možné nebezpečenstvo, ktoré hrozí pri ponechaní dieťaťa v aute.

Teploty v Česku tento týždeň prekračujú tropických 30 stupňov, na mnohých miestach dosiahli až vyše 36 stupňov. V aute, z ktorého policajti dnes vytiahli dievča v Prahe 10, bolo podľa zasahujúceho policajta vyše 40 stupňov. Vzhľadom na to, že dieťa bolo vo vozidle viac ako 15 minút, bolo spotené a nedarilo sa s ním dohovoriť, policajti rozbili okienko a dostali ho z vozidla.

V pondelok okolo poludnia policajti dostali dieťa v obave o jeho život zo zaparkovaného auta na Orlickej ulici, kam ich privolala jedna z okoloidúcich. Žena im na tiesňovú linku oznámila, že pri vozidle stojí minimálne štvrť hodiny, na auto páli slnko a má o dieťa v detskej sedačke vo vnútri veľký strach.

"Policajti po príchode na miesto zistili, že dievčatko vo vnútri je na pohľad spotené, má červenú hlavičku a hlasno plače. Z obavy o jeho život tak policajti rozbili zadné okienko a dieťa z rozpáleného vozidla vybrali," uviedol policajný hovorca Ján Rybanský. Matka dieťaťa podľa neho po príchode uviedla, že si odbehla niečo zariadiť a bola preč necelú pol hodinu. Netušila vraj, že by sa mohlo niečo stať.

Oborníci pri horúcom počasí pravidelne upozorňujú motoristov, aby v rozpálených autách ani na krátky čas nenechávali deti a zvieratá. Súčasne odporúčajú ľuďom piť dostatok nealkoholických nápojov a obmedziť pohyb hlavne okolo poludnia a popoludnia. Varujú tiež pred úpalom a úžehom a rýchlymi prechodmi medzi klimatizovanými a rozpálenými priestormi. V tieni a v pokoji by mali zostávať najmä ľudia so zdravotnými ťažkosťami, seniori a malé deti.

Viac o téme: AutoDetiPolícia Praha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu