Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

VOJNA na Ukrajine Deň stoštyridsiaty siedmy (20. júl 2022)

Ukrajinské jednotky v Charkove. Zobraziť galériu (3)
Ukrajinské jednotky v Charkove. (Zdroj: SITA/SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

MOSKVA/KYJEV - Ruský prezident Vladimír Putin vyhlásil, že pri Ukrajine nevidí ochotu plniť podmienky "predbežnej mierovej dohody", ktoré podľa neho vyjednávacie strany dosiahli v marci v Istanbule.

Naživo z Ukrajiny

Prílev západných zbraní mení rovnováhu na bojiskách Ukrajiny, tvrdí Zelenskyj

Prílev západných zbraní mení rovnováhu na bojiskách Ukrajiny, tvrdí Zelenskyj (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський)

ONLINE

20:56 Východoukrajinský región Donbas ešte Ukrajina nestratila. V stredu to uviedol predseda zboru náčelníkov štábov amerických ozbrojených síl Mark Milley. Informuje o tom televízia CNN. "Pýtate sa či je Donbas stratený? Nie, ešte nie je stratený. Ukrajinci nútia Rusov platiť za každý centimeter územia, ktorý získajú," povedal Milley.

V Luhanskej oblasti sa podľa jeho slov vedie opotrebovávacia vojna, v ktorej sú vysoké náklady a veľmi nízke zisky. Dodal, že úspechy v bojoch medzi ukrajinskými a ruskými silami v Donbase sa merajú doslova v stovkách metrov. Vojna je tam však podľa neho veľmi intenzívna. "Je to veľmi intenzívne, veľa násilia... veľa obetí na oboch stranách, veľa ničenia obcí a podobne," uzavrel predseda zboru náčelníkov štábov amerických ozbrojených síl.

20:03 Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská v stredu vystúpila s prejavom pred členmi amerického Kongresu a požiadala ich dodávky ďalších zbraní pre svoju krajinu. Informuje o tom The New York Times. Zelenská Kongres požiadala o viac zbraní na obranu pred "ruskými hrami o život", ktoré zabíjajú deti a rozdeľujú rodiny, píše The New York Times.

"Neprihováram sa vám ako prvá dáma, ale ako dcéra a matka," povedala. "Rusko ničí našich ľudí," povedala Zelenská a dodala, že voči jej krajine sa vedie nevyprovokovaná a invazívna teroristická vojna. Zelenská americkým kongresmanom ukázala fotografie detí, ktorým vojna zničila život. Bolo medzi nimi aj dievča z mesta Buča, ktorá prišla o mamu aj o ruku.

16:47 Mierové rozhovory s Ukrajinou nemajú pre Rusko v súčasnej situácii žiadny zmysel. V stredu to uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, informuje agentúra AFP. "V súčasnej situácii to nedáva žiadny zmysel," povedal Lavrov. Prvé kolá rozhovorov totiž podľa jeho slov ukázali, že Kyjev nemá "túžbu o čomkoľvek seriózne diskutovať". "Jednoducho nikdy nebudú schopní vyjadriť nič, čo by si zaslúžilo vážnu pozornosť serióznych ľudí," dodal.

16:01 Spojené štáty pošlú Ukrajine štyri ďalšie salvové raketomety HIMARS. Povedal to v stredu americký minister obrany Lloyd Austin. "Budeme aj naďalej hľadať inovatívne spôsoby, ako pokračovať v dlhodobej podpore odvážnych mužov a žien z ukrajinských ozbrojených zložiek. Prispôsobíme našu pomoc s cieľom zaistiť, že Ukrajina má technológie, strelivo a palebnú silu na ubránenie sa," povedal Austin na začiatku stretnutia so spojencami prostredníctvom videokonferencie. Súčasťou americkej zásielky bude strelivo do raketometov a ďalšia delostrelecká munícia.

13:46 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že ruské vojenské ciele na Ukrajine sa už nesústreďujú "len" na východ krajiny. Lavrov dodal, že zámery Kremľa zmenili dodávky západných zbraní pre ukrajinskú armádu.

13:42 Ruský koncern Gazprom v stredu uviedol, že stále od Siemensu nedostal dokumentáciu potrebnú pre opätovnú inštaláciu turbíny pre kľúčový plynovod Nord Stream 1. "Pravdepodobným scenárom je úplné zastavenie ruského plynu," uviedla v stredu šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

13:34 Moskovský súd dnes uložil zriaďovateľovi a šéfredaktorke opozičného denníka The New Times pokuty v celkovej výške 670.000 rubľov za šírenie "falošných informácií" o ruskej vojenskej operácii na Ukrajine, oznámil denník Kommersant. Šéfredaktorka Jevgenija Albacová bola predtým kvôli rovnakému prehrešku pokutovaná čiastkou 120.000 rubľov (52.200 Kč). Vinu v oboch prípadoch odmietla.

12:33 Ruskí diplomati požiadali generálneho tajomníka Organizácie spojených národov, aby „prinútil“ ukrajinské úrady stiahnuť webovú stránku Peacemaker.

11:58 V Nikopole na juhu Ukrajiny si nočné ostreľovanie z ruských raketometov vyžiadalo dvoch mŕtvych civilistov a deväť zranených, uviedol na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na miestne úrady. V Charkove na východe krajiny ruská paľba zabila troch civilistov stojacich na zastávke mestskej dopravy, vrátane trinásťročného chlapca. Päť mŕtvych a 16 ranených si vyžiadalo ostreľovanie desiatky menších obcí v Doneckej oblasti. Obete na životoch - zatiaľ v bližšie neuvedenom počte - sú hlásené z mesta Huljajpole v Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. Terčom ruských striel sa znovu stala aj Odesa, uviedla na svojom ruskojazyčnom webe stanica BBC s odvolaním sa na miestne úrady.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/ AP Photo/Emilio Morenatti)

10:52 Ukrajinské sily zasiahli a výrazne poškodili strategicky dôležitý most cez rieku Dneper v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti, ktorú z veľkej časti okupujú ruské invázne jednotky. V stredu to uviedol promoskovský lokálny predstaviteľ Kyrylo Stremousov, informuje agentúra AP.

Ukrajinské sily podľa Stremousova zasiahli Antonivský most v stredu raketovými útokmi celkovo 11-krát. Kyjev použil salvové raketomety HIMARS, ktoré mu dodali Spojené štáty, priblížil. Niektoré rakety zachytila ruská protivzdušná obrana, dodal. Pre ruské štátnu agentúru TASS Stremousov povedal, že most je síce "veľmi poškodený", ale nehrozí jeho zrútenie. Už v utorok došlo k miernemu poškodeniu po ostreľovaní ukrajinskými silami.

10:23 V Charkove boli v Saltovskom okrese pri streľbe zabití traja ľudia vrátane 13-ročného tínedžera. Ďalšia žena bola zranená.

9:57 Minister zahraničných vecí ČR Jan Lipavský a rakúsky minister Alexander Schallenberg pricestovali v stredu do ukrajinského hlavného mesta Kyjev. V rámci takzvaného slavkovského formátu mal s nimi prísť na Ukrajinu aj šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok, avšak cestu do Kyjeva musel napokon odrieknuť pre pozitívny test na covid, píše TASR s odvolaním sa na český spravodajský web Novinky.cz.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu