Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

VOJNA na Ukrajine Deň stoštyridsiaty tretí (16. júl 2022)

Vinnytsia po ruských náletoch
Vinnytsia po ruských náletoch (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Raketové útoky ukrajinských síl zničili v posledných týždňoch viac ako 30 ruských vojenských logistických centier a výrazne znížili útočný potenciál Ruska, uviedol v piatok hovorca ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk v štátnej televízii. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Ukrajinský prezident Zelenskyj zverejnil hrôzostrašné zábery ruského útoku na mesto Vinnycia

Ukrajinský prezident Zelenskyj zverejnil hrôzostrašné zábery ruského útoku na mesto Vinnycia (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський)

ONLINE

21:46 "Žiadne ruské rakety ani delostrelectvo nemôže zlomiť našu jednotu," povedal ukrajinský prezident Zelenskyj v deň výročia Deklarácie o štátnej suverenite Ukrajiny.

20:16 Rusko po krátkej prestávke na preskupenie svojich síl obnovilo v sobotu ofenzívu na východe Ukrajiny, hoci aj počas pauzy prichádzali správy o ruských útokoch. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

19:20 Spojené štáty sa domnievajú, že ruskí predstavitelia nedávno navštívili Irán, aby si prezreli iránske bezpilotné lietadlá schopné niesť zbrane. V sobotu to povedal poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan, podľa ktorého Teherán plánuje dodať Moskve stovky takýchto dronov. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

18:33 Prvé interview s Irinou Dmitrievou, ktorá po ostreľovaní prišla o štvorročnú dcéru.

17:55 Civilistu v Odesse zranil raketový útok. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

17:19 Ukrajinský reklamný trh klesol o viac ako 70% v dôsledku ruskej invázie.

16:34 Fotografie z Donetského regiónu. 

15:13 Takto vyzerajú dopravné značky vo Vinnytsii po raketovom útoku.

14:31 Ruský útok zabil troch ľudí v Charkovskej oblasti, hovorí tamojší guvernér.

14:00 Za posledných 24 hodín podnikli ruskí okupanti raketové a delostrelecké útoky na 4 mestá Ukrajiny: Dnepro, Odesa, Chuhuiv a Nikopol. Desiatky civilistov hlásili zabitých a zranených. Informovalo o tom ukrajinské Ministerstvo obrany na svojom Twitteri.

13:27 Ruský minister obrany Sergej Šojgu v sobotu ruským silám nariadil zintenzívniť vojenskú operáciu na Ukrajine s cieľom zabrániť ukrajinským útokom na oblasti ovládané Ruskom. Ruské ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení uviedlo, že Šojgu dal potrebné príkazy na rozšírenie činností bojových skupín vo všetkých smeroch špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. Cieľom je zabrániť režimu v Kyjeve, aby pokračoval v delostreleckých a raketových útokoch na infraštruktúru a civilistov v Donbase a ďalších oblastiach.

12:44 Útočníci sa snažia zmocniť sa cesty medzi Bachmutom a Lysyčanskom, ktorá je pre nich strategicky dôležitá, ale už viac ako dva mesiace sa im to nepodarilo, - povedal šéf regionálnej vojenskej správy v Luhansku Serhiy Hayday. Informovala Nexta. 


12:26 Čínski predajcovia technológií zvýšili export do Ruska v dôsledku západných sankcií. Čínske spoločnosti zvýšili export elektronických komponentov a surovín, aby pokryli potreby ruskej armády, aby mohla pokračovať v bojoch na Ukrajine, informoval WSJ. Informoval o tom The Kyiv Independent.

11:57 Ukrajina uväznila kolaboranta ruských okupantov. Podľa hovorcu Bezpečnostnej služby Artema Dekhtiarenka Ukrajina odsúdila ženu na päť rokov väzenia za koordináciu siete ruských agentov na Ukrajine. Informoval o tom The Kyiv Independent.

11:30 Dvaja ľudia zahynuli v sobotu pri ruskom ostreľovaní mesta Nikopol na juhu Ukrajiny, oznámila tamojšia záchranná služba. Podľa gubernátora Dnepropetrovskej oblasti Valentyna Rezničenka Rusko na mesto vystrelilo 53 rakiet Grad. Ide o najnovší zo série raketových útokov ruských síl na mestské oblasti na Ukrajine, ktoré si za posledné tri dni vyžiadali takmer 40 obetí na životoch a ďalšie desiatky zranených. V sobotu ráno sa sirény leteckého poplachu ozvali aj v ukrajinskej metropole Kyjev.

10:54 Guvernér Dnepropetrovskej oblasti: Ruské ostreľovanie zabilo 2 ľudí v Nikopole. Podľa Valentyna Rezničenka zostáva jedna zranená žena v nemocnici. Guvernér uviedol, že Rusko ostreľovalo obytnú štvrť v Nikopole viacerými raketami Grad. Informoval o tom The Kyiv Independent.

10:20 Záchranári hlásia, že požiar v #Odese po raketovom útoku okupantov je zlikvidovaný. Informáciu priniesla Nexta.

9:58 Ruské ozbrojené sily opätovne zintenzívnili útoky na východe Ukrajiny po preskupovaní z uplynulých dní. Ukrajinské jednotky za posledných 24 hodín odrazili okrem iného ich pokusy o postup v oblasti mesta Bachmut, uviedol v sobotu ukrajinský generálny štáb. "Po preskupení nepriateľ obnovil útok na tepelnú elektráreň Vuhlehirsk a boje pokračujú," píše sa tiež v situačnej správe. Tieto informácie nebolo možné nezávisle overiť.

9:58 Vinnycia po ruskom teroristickom útoku na centrum mesta. Video priniesla Nexta na sociálnej sieti. 

9:31 Slovensko je vážne znepokojené údajmi Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), podľa ktorých bolo pri ruskej agresii na Ukrajine zasiahnutých vyše 160 kultúrnych pamiatok. Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brocková to uviedla na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN na tému ničenia kultúrneho dedičstva Ukrajiny v dôsledku ruskej agresie. "Ako novozvolený člen Medzivládneho výboru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO sa budeme usilovať o zachovanie ukrajinského kultúrneho dedičstva pred deštrukčnými útokmi ruskej armády."

9:22 Po ruskom raketovom útoku na Vinnyciu sú stále nezvestní 4 ľudia. Podľa starostu mesta Vinnycja Serhiiho Morhunova záchranná operácia pokračuje. Približne 70 ľudí vrátane štyroch detí sa lieči v nemocniciach. Informoval o tom The Kyiv Independent.

8:45 Ruská vojna zabila najmenej 353 detí a 662 bolo zranených. Podľa Generálnej prokuratúry sa očakáva, že čísla budú vyššie, pretože nezahŕňajú obete na Ruskom okupovaných územiach a oblastiach, kde prebiehajú nepriateľské akcie. Informoval o tom The Kyiv Independent na sociálnej sieti. 

8:05 Rusko využíva najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe ako základňu na skladovanie zbraní vrátane raketových systémov a ostreľovanie okolitých oblastí na Ukrajine. Uviedol to predstaviteľ ukrajinskej nukleárnej agentúry. Prezident spoločnosti Enerhoatom Petro Kotin vyhlásil, že situácia v Záporožskej jadrovej elektrárni je "mimoriadne napätá". Závod podľa neho kontroluje približne 500 ruských vojakov.

8:03 Šéf Odesy Hennadij Truchanov nahral video v sklade, kam ráno padla ruská raketa. Informáciu priniesla Nexta.

7:22 V dôsledku raketového útoku na mesto Dnepro, ktorý v noci uskutočnili ruskí okupanti, zahynuli traja ľudia a ďalších 15 bolo zranených, informuje šéf regionálnej správy Valentin Rezničenko. Informuje Nexta. 

7:13 Ruská raketa zasiahla sklad v Odese. Serhii Bratchuk, hovorca vojenskej správy Odeskej oblasti, prostredníctvom telegramu uviedol, že ruská strela zasiahla skladisko v prístavnom meste Odesa začiatkom júla 16. júla. Pri útoku nebol nikto zranený. Informoval o tom The Kyiv Independent.

6:56 Rusi v júni niekoľkokrát navštívili Irán, aby preskúmali bojové drony. Americký poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan 15. júla uviedol, že iránska vláda sa pripravuje poskytnúť Rusku niekoľko stoviek bezpilotných lietadiel vrátane bezpilotných lietadiel schopných zbraní. Informuje The Kyiv Independent na sociálnej sieti.

6:23 Ruské sily pravdepodobne končia operačnú prestávku, informuje Inštitút pre štúdium vojny. Od 15. júla uskutočnili sériu obmedzených pozemných útokov v Doneckej oblasti. Informovala o tom Nexta.

6:00 Ruská armáda, ktorá ostreľovala Sumy zabila 1 civilistu. Guvernér oblasti Sumy Dmytro Zhyvytsky uviedol, že jeden civilista bol zabitý a ďalší traja zranení v dôsledku ruského ostreľovania obytných oblastí. Informuje The Kyiv Independent na sociálnej sieti.

Ukrajina tvrdí, že zničila 30 ruských logistických centier

Raketové útoky ukrajinských síl zničili v posledných týždňoch viac ako 30 ruských vojenských logistických centier a výrazne znížili útočný potenciál Ruska, uviedol v piatok hovorca ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk v štátnej televízii. 

Hovorca zdôraznil úlohu, ktorú pri týchto útokoch zohrali americké salvové raketomety HIMARS. Tie sú jedny z viacerých typov zbraní dlhého doletu, ktoré Západ dodal Ukrajine na pomoc v boji proti ruským silám. Motuzjanyk okrem toho pre agentúru Reuters uviedol, že spomínané ciele boli zničených viacerými raketovými systémami vrátane raketometov HIMARS.

Ako poznamenal The Guardian, ak by sa tieto tvrdenia potvrdili, nasvedčovalo by to badateľnému vplyvu západných zbraní na priebeh bojov v Ukrajine a signalizovalo zmenu dynamiky vojny po piatich mesiacoch od začiatku invázie. Hovorca tiež povedal, že len 30 percent ruských raketových útokov zasiahlo vojenské ciele, zvyšok dopadol na civilné objekty. Toto tvrdenie sa však nepodarilo overiť.

Pentagón poprel, že budova vo Vinnycii bola vojenským cieľom


Americký Pentagón v piatok odmietol tvrdenia Ruska o tom, že štvrtkový raketový útok na ukrajinské mesto Vinnycia bol zameraný na budovu, kde mali stretnutie vrcholní predstavitelia ukrajinských ozbrojených síl so zahraničnými dodávateľmi zbraní. Uviedol to zástupca amerického ministerstva obrany, ktorý si želal ostať v anonymite. 

"Nemám žiadne indície, že by sa niekde v blízkosti nachádzal vojenský cieľ. Vyzeralo to ako bytový dom," povedal predstaviteľ Pentagónu. Zároveň potvrdil, že Rusko pri tomto útoku odpálilo rakety z ponorky. Štvrtkový raketový útok na mesto Vinnycia si vyžiadal najmenej 23 mŕtvych. Podľa predstaviteľa amerického rezortu obrany zahynulo na Ukrajine pri ruských útokoch za posledné dva týždne približne 100 až 150 civilistov.

Tento útok odsúdila Európska únia i generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj naznačil, že útok bol zámerne cielený na civilistov. Mesto Vinnycia v strednej časti Ukrajiny sa nachádza ďaleko od frontových línií. V súčasnosti tam žije zhruba 370.000 obyvateľov. Moskva už viackrát poprela, že by pri "špeciálnej vojenskej operácii" na Ukrajine útočila na civilné ciele.

 

Viac o téme: RuskoUkrajinaPentagonVojna na UkrajineVinnytsiaLogistické centrá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu