Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Napätie pre Čínu rastie! USA posielajú na ochranu Taiwanu pýchu svojho námorníctva

Pelosiová nespomína návštevu Taiwanu. Zobraziť galériu (2)
Pelosiová nespomína návštevu Taiwanu. (Zdroj: TASR/AP Photo/Ng Han Guan, Scott Applewhite)

PEKING - Predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová povedie americkú delegáciu na ceste po ázijských krajinách, ktorá sa začína v nedeľu. Potvrdila to jej kancelária, ktorá neuvádza, či Pelosiová v rámci tejto cesty navštívi aj Taiwan. Informácie pochádzajú z agentúry AFP. Američania však už teraz presúvajú svoje lietadlové lode bližšie k Taiwanu. Je možné vypuknutie ďalšieho konfliktu?

archívne video

Prvá dáma USA sa stretla s Čaputovou: Podpora je veľmi dôležitá! Slovensko zdieľa rovnaké hodnoty (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Keďže nikto presne nevie, či sa Pelosiová objaví aj na toľko skloňovanom Taiwane, nič sa nenecháva na náhodu a podľa servera Nikkei Asia sa americké lode, lietadlové lode a ďalší arzenál postupne presúva bližšie k Taiwanu.

Nancy Pelosiová
Zobraziť galériu (2)
Nancy Pelosiová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Elaine Thompson)

Novinárka píše, že Pelosiová predsa len príde, v utorok

Miestna novinárka Liou Tching-tchingová z taiwanského servera TVBS má však vlastné zdroje, ktoré jej vraj hovoria, že Pelosiová príde v utorok večer. O túto informáciu sa podelila s verejnosťou na Twitteri.

Armáda bola podľa prvého zmieneného servera pôvodne proti návšteve hovorkyne, ale teraz sa zdá, že vytvorí nárazníkovú zónu pre Pelosiovej lietadlo pre prípad, že by sa rozhodla pre túto "kontroverznú zastávku".

Napätie však veľmi rýchlo eskaluje po vyhlásení Číny, že by sa "nikdy nečinne len tak neprizerala“, keby mala Pelosiová navštíviť ostrov.

Americké námorníctvo na čele s lietadlovou loďou Reagan

K popredným americkým pýcham určite patrí aj lietadlová loď USS Ronald Reagan, vrtuľníková výsadková loď USS Tripoli, ktorá sa teraz nachádza pri Okinawe, a tiež vrtuľníková výsadková loď USS America. Tá sa zase presunula k japonskému Sasebu.

Medzitým webové stránky určené k sledovaniu letov ukazujú, že na Okinawu z Anchorage dorazili dva HC-130J Combat King II – jediná vyhradená platforma pre personál amerického letectva. Sprevádzalo ich niekoľko KC-135 Stratotankers, čo je vzdušné tankovacie lietadlo.

Čína je proti návšteve

Podľa webu Financial Times by mohla čínska armáda vyslať proti Pelosiovej lietadlu stíhačky, a tak jej zabrániť pristáť na Taiwane. Ten Čína považuje za súčasť svojho územia. Biely dom teraz vyhodnocuje, či ide zo strany Číny o skutočné hrozby, alebo iba blaf s cieľom odradiť Pelosiovú od plánovanej návštevy. Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan je proti tejto ceste, keďže sa obáva eskalácie napätia okolo Taiwanu. Sám Sullivan pre web odmietol záležitosť komentovať.

Odborník varuje, že návšteva môže pôsobiť provokačne

"Ak navštívi Taiwan, diplomatické protokoly budú veľmi dôležité," povedal Masahiro Matsumura, profesor medzinárodnej politiky a národnej bezpečnosti na právnickej fakulte Univerzity St. Andrew's v Osake. "Bude to provokujúce, ak Pelosiová navštívi taiwanskú prezidentku Tsai Ing-wen v prezidentskej kancelárii. Ďalšími možnosťami môžu byť de facto americké veľvyslanectvo v Taipei alebo parlament," dodal.

Pripomíname, že Taiwan nenavštívil žiadny vysoký štátny predstaviteľ či zástupca už od roku 1997. 

Viac o téme: Návšteva USAČínaTaiwanNancy Pelosiová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu