Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slováci, pozor! Ak sa chystáte do Chorvátska, v tejto oblasti začalo platiť prísne obmedzenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ZÁHREB - V chorvátskej Istrii dnes začalo platiť obmedzenie spotreby vody. Úrady na turisticky obľúbenom polostrove tak rozhodli kvôli pretrvávajúcemu suchu. Šetriť vodou by mali aj návštevníci zo zahraničia, informovala agentúra HINA.

Reštrikcie sa týkajú predovšetkým pitnej vody, ktorou sa oddnes nesmú umývať autá, kropiť ulice či zelené plochy ani sprchovať na plážach a kúpaliskách. Výnimku majú tržnice a rybie trhy. Znižovať spotrebu zatiaľ nemusia ani poľnohospodári. "Apelujem na všetkých, aby šetrili pitnou vodou, aby sme v nadchádzajúcom období nemuseli prijať ešte reštriktívnejšie opatrenia," uviedol istrijský župan Boris Miletić. Vyzval zároveň občanov a turistov, aby využívali pitnú vodu čo najúspornejšie. 

Slováci, pozor! Ak sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR / Pavol Ďurčo, Dano Veselský)

O opatreniach rozhodol Miletić v piatok po porade so starostami a riaditeľmi vodohospodárskych spoločností. Dôvodom je zlá hydrologická situácia na území celej Istrie a tiež predpoveď, ktorá v nasledujúcom mesiaci nesľubuje žiadne významné zrážky. Vlna extrémnych horúčav a sucha zasiahla v týchto týždňoch prakticky celú južnú Európu. Na mnohých miestach sa hasiči stretávajú s požiarmi.

Viac o téme: VodaObmedzenieChorvátskoIstria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu