Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V takmer celom Francúzsku pre sucho obmedzili používanie vody

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŠTRASBURG - Obmedzenia týkajúce sa používania vody, napríklad na zavlažovanie, zaviedli pre pretrvávajúce sucho a vysoké teploty už v rekordných 90 z celkových 96 departementov pevninského Francúzska.

Reštrikcie neplatia len v niekoľkých oblastiach, napríklad v metropole Paríž a jej okolí. S odvolaním sa na údaje francúzskej vlády o tom v utorok informuje agentúra AFP.  V súlade s farebne rozčlenenou mapou zverejnenou na vládnej webstránke platia najprísnejšie opatrenia - vrátane zákazu zavlažovania poľnohospodárskej pôdy - v povodí rieky Loira na severozápade krajiny, a tiež na juhovýchode krajiny - v okolí rieky Rhôna. V červene vyznačenej kategórii s najprísnejšími reštrikciami sú aj oblasti v okolí riek Tarn a Lot. Značné sucho zažívajú aj bežne zelené Alpy.

"Máme rekordný počet departementov s obmedzeniami," uviedlo vo vyhlásení francúzske ministerstvo životného prostredia. Francúzsko zažilo v tomto roku svoju tretiu najsuchšiu jar, pričom úhrn zrážok bol o 45 percent nižší ako priemer pre toto ročné obdobie. Od začiatku zhotovovania takýchto záznamov bola podľa tamojšej meteorologickej služby v tejto krajine jar suchšia už len v rokoch 2011 a 1976.

Vyčíňajú aj požiare

Počas májovej a následne júlovej vlny horúčav, vystúpili teploty vo Francúzsku nad 40 stupňov Celzia, v dôsledku čoho sa ešte viac znížila napríklad aj hladina vodných tokov.  Dva rozsiahle požiare pri meste Bordeaux na juhozápade Francúzska zároveň zničili za posledných 14 dní viac ako 20.000 hektárov porastov, pričom do bojov s nimi bolo nasadených približne 2000 hasičov.

Miestne úrady momentálne preventívne obmedzujú prístup do mnohých zalesnených oblastí, vrátane napríklad aj turistami vyhľadávaného Národného parku Calanques, ktorý leží pri pobreží Stredozemného mora neďaleko mesta Marseille.

Aj v talianskom Piemonte sa míňajú zásoby pitnej vody

V regióne Piemont na severozápade Talianska sa z dôvodu suchého počasia míňajú zásoby pitnej vody, oznámili v utorok miestne úrady. "Musíme šetriť každý liter dostupnej pitnej vody, pretože naše zásoby sa míňajú," povedal Matteo Marnati - predstaviteľ regionálnej vlády, ktorý má na starosti životné prostredie. Región podľa jeho slov stráca vodu aj napriek tomu, že tam prúdi aj voda z topiacich sa ľadovcov.

Piemont preto podľa jeho slov do roku 2026 pripraví plán rozvoja svojej vodnej infraštruktúry s predpokladanou výškou investícií vo výške takmer jednej miliardy eur. Sucho a opakované vlny horúčav spôsobujú veľké problémy aj v poľnohospodárstve, píše ANSA. Združenie roľníkov Coldiretti hlási v niektorých prípadoch až 45-percentný pokles úrody. Talianska vláda vyhlásila 4. júla núdzový stav v reakcii na zhoršujúce sa sucho v piatich regiónoch na severe krajiny vrátane Piemontu. Núdzový stav, umožňujúci rýchlejšie zavádzať potrebné opatrenia, sa vzťahuje aj na Lombardsko, Emiliu-Romagnu, Benátsko a Furlansko-Júlske Benátky, a bude v platnosti do 31. decembra.

Viac o téme: VodaSuchoObmedzenieFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu