Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Francúzsky súd nariadil ukončenie vyšetrovania ministra podozrivého zo znásilnenia

Gérald Darmanin Zobraziť galériu (2)
Gérald Darmanin (Zdroj: SITA/Stephen de Sakutin, Pool via AP)

PARÍŽ - Francúzsky súd v pondelok nariadil uzavretie päť rokov trvajúceho vyšetrovania ministra vnútra Géralda Darmanina týkajúceho sa podozrení zo znásilnenia. S odvolaním sa na jeho právnikov o tom informovala agentúra AFP.

"Súdny systém už štvrtý raz za päť rokov rozhodol, že pán Darmanin nespáchal nijaký trestný čin," povedali ministrovi obhajcovia Mathias Chichportich a Pierre-Olivier Sur. O zastavenie trestného stíhania v januári požiadala prokuratúra. Zdroj z prostredia justície pre AFP potvrdil, že kauza 39-ročného Darmanina, pravicovo orientovaného spojenca prezidenta Emmanuela Macrona, je uzavretý. Voči tomuto rozhodnutiu sa však stále je možné odvolať, podotýka AFP.

Darmanin akékoľvek porušenie zákona poprel. Jeho právnici uviedli, že vyšetrovanie žaloby týkajúcej sa údajného sexuálneho obťažovania a zneužitia dôvery z roku 2009, ktorú v roku 2017 podala Sophie Pattersonová-Spatzová, komentovať nebude. Žalobkyňa tvrdila, že ju nútil k sexu výmenou za právne poradenstvo v čase, keď pôsobil ako poslanec v meste Tourcoing na severe Francúzska.  

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin
Zobraziť galériu (2)
Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin  (Zdroj: SITA/AP Photo/Michel Euler, file)

Prokuratúra vyšetrovanie uzavrela už v roku 2018           

Prokuratúra vyšetrovanie uzavrela už v roku 2018, avšak následne prípad znova otvorila. Rozhodnutie vymenovať ho v roku 2020 - v čase prebiehajúceho vyšetrovania - na post šéfa rezortu vnútra vyvolalo vo Francúzsku pobúrenie, a to najmä v radoch feministiek. Šéf Elyzejského paláca v tejto súvislosti opakovane zdôrazňoval prezumpciu neviny.

K ukončeniu vyšetrovania prišlo len týždeň po tom, čo Macron z funkcie odvolal Damiena Abada, ministra zodpovedného za politiku pre zdravotne postihnutých a sociálnu starostlivosť, ktorý bol takisto obvinený z pokusu o znásilnenie. Vyšetrovaniu čelí aj ďalšia členka Macronovej vlády - štátna tajomníčka Chrysoula Zacharopoulouová. Voči tejto bývalej gynekologičke boli podané dve trestné oznámenia zo znásilnenia počas lekárskych prehliadok.

Viac o téme: Gérald Darmanin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu