Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VOJNA na Ukrajine Deň stotridsiaty ôsmy (11. júl 2022)

Vojnou zničená Ukrajina Zobraziť galériu (5)
Vojnou zničená Ukrajina (Zdroj: SITA/AP Photo/Nariman El-Mofty)

KYJEV - Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková vyzvala civilistov, aby urýchlene opustili Chersonskú oblasť na juhu Ukrajiny, ktorú okupujú ruské sily. Ukrajinské sily sa totiž v tejto oblasti pripravujú na protiofezívu. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Unikátne bojové zábery od ukrajinských pohraničníkov, snažili sa dostať jednotky ruskej armády ďalej od Charkova

Unikátne bojové zábery od ukrajinských pohraničníkov, snažili sa dostať jednotky ruskej armády ďalej od Charkova (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

22:00 Dnešný online sa končí.

21:56 Rusmi dosadený starosta mestečka Velykyj Burluk pri Charkove na východe Ukrajiny Jevhen Junakov prišiel o život pri výbuchu automobilu. Oznámili to dnes tlačové agentúry. Veľký Burluk je podľa ukrajinských médií dôležitý železničný uzol, využívaný ruskými vojskami.

21:53 Najbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov v pondelok oznámil, že odovzdá svoje mediálne impérium Media Group Ukraine štátu. Urobí tak v súlade s novým zákonom, ktorý je zameraný na obmedzenie moci oligarchov na Ukrajine. Informuje o tom agentúra AFP.

21:34 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poslal do parlamentu návrh zákona udeľujúci poľským občanom na Ukrajine osobitný štatút. V prípade jeho schválenia budú Poliakom priznané rovnaké práva, aké Varšava zaručila utečencom z Ukrajiny po tom, ako Moskva zaútočila na ich vlasť. Informuje o to agentúra PAP, ktorá sa odvoláva na vyjadrenie kancelárie ukrajinského prezidenta.

21:16 Ruské ministerstvo obrany potvrdilo ostreľovanie obytnej budovy v Časivskom Jare 10. júla, ale uviedlo, že tam boli umiestnení ukrajinskí vojaci. Medzitým sa počet úmrtí v dôsledku útoku na mesto Časiv Jar zvýšil na 31 ľudí.

20:47 Rumunsko vyšetruje, či počas ruskej invázie na Ukrajine došlo k spáchaniu zločinov proti ľudskosti. Oznámila to v pondelok prokuratúra v Bukurešti, píše agentúra AFP. Podobné vyšetrovania súvisiace s ruskou vojenskou agresiou voči Ukrajine ohlásilo už viacero krajín sveta  a medzinárodných inštitúcií. 

20:11 Ukrajina v pondelok "ostro kritizovala" dekrét šéfa Kremľa Vladimira Putina, ktorý zjednodušuje procedúru na získanie ruského občianstva pre všetkých Ukrajincov. Informuje o to agentúra AFP. "Spomínaný dekrét je ďalším zásahom do suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny, (je) nezlučiteľný s normami a princípmi medzinárodného práva," uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

19:30 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby sa dohodol so západnými mocnosťami na pokračovaní dodávok humanitárnej pomoci do Sýrie. Informuje o tom agentúra AFP. Erdoganov apel prišiel v čase, keď sa diplomati v OSN snažia nájsť riešenie na zachovanie systému, ktorý od roku umožňuje dodávky pomoci OSN do vojnou postihnutej Sýrie cez územie susedného Turecka. 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (5)
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP, Pool)

18:40 Česká republika dokáže zaisťovať dôležité informácie o najnovšom dianí na Ukrajine. V rozhovore to uviedol šéf neziskovej organizácie Bezpečnostné centrum pre európske hodnoty David Stulik. Spresnil, že po vypuknutí vojny na Ukrajine v rámci jeho organizácie vzniklo akési informačné obranné centrum, ktoré  poskytlo priestor na uplatnenie viacerým ukrajinským expertom v oblasti médií, obrany či európskej integrácie. Išlo o Ukrajincov, ktorí ušli pred ruskou agresiou a našli útočisko v Česku. 

18:00 V Prahe na Letenskej pláni v pondelok večer otvoria výstavu ukoristenej ruskej vojenskej techniky z Ukrajiny, ktorú do Prahy priviezlo ukrajinské ministerstvo vnútra. Má za cieľ pripomenúť vojnové hrôzy, ktoré ruská invázia na Ukrajine spôsobila. Informovala o tom televízia iDNES.cz a z Českej televízie.

17:30 USA podporujú rozhodnutie Kanady vrátiť turbínu Nord Stream 1 Nemecku napriek varovaniu Ukrajiny. Ned Price, hovorca amerického ministerstva zahraničia, 11. júla povedal, že vrátenie turbíny „umožní Nemecku a ďalším európskym krajinám doplniť svoje zásoby plynu“.

17:05 Vojna na Ukrajine možno bude trvať dlhšie, než sa očakáva. Vyhlásil to v pondelok holandský premiér Mark Rutte počas návštevy Kyjeva, kde sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informuje o tom agentúra AFP.

16:45 Poľský prezident Andrzej Duda uviedol, že Zelenskyj dnes predložil Najvyššej rade návrh zákona o udelení osobitného štatútu Poliakom na Ukrajine . Podrobnosti návrhu zákona zatiaľ nie sú známe.

Poľský prezident Andrzej Duda
Zobraziť galériu (5)
Poľský prezident Andrzej Duda  (Zdroj: SITA/AP Photo/Beata Zawrzal, file)

16:18 Ukrajinské úrady evidujú od začiatku ruskej invázie už približne 7000 nezvestných príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl, informuje v pondelok agentúra DPA. Sú medzi nimi vojaci ukrajinskej armády, členovia národnej gardy, pohraničnej stráže, aj príslušníci tajných služieb. Povedal to v pondelok v televízii Oleh Kotenko, splnomocnenec Ukrajiny zaoberajúci sa nezvestnými osobami, ku ktorých zmiznutiu došlo za mimoriadnych okolností. 

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu