Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Antony Blinken navštívi Japonsko, aby prejavil úctu zavraždenému expremiérovi Šinzóovi Abemu

Antony Blinken
Antony Blinken (Zdroj: SITA/Stefani Reynolds/Pool Photo via AP, File)

BANGKOK - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok navštívi Japonsko, aby prejavil úctu zavraždenému japonskému expremiérovi Šinzóovi Abemu. V nedeľu to oznámil hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price.

"Minister Blinken navštívi Tokio, aby vyjadril sústrasť japonskému ľudu k smrti bývalého premiéra Šinzóa Abeho. Stretne sa tiež s vrcholnými japonskými predstaviteľmi," uviedol Price.
Dodal, že "americko-japonské spojenectvo je základným kameňom mieru a stability v indicko-tichomorskej oblasti""Abe priviedol toto partnerstvo do nových výšin. Priateľstvo medzi Japoncami a Američanmi je rovnako neotrasiteľné," povedal Blinken.

Atentátnik Jamagami Tecuja v piatok dvakrát odzadu vystrelil na japonského expremiéra v meste Nara počas jeho prejavu v rámci kampane pred nedeľňajšími voľbami do hornej komory japonského parlamentu. Abe zraneniam podľahol v ten istý deň v nemocnici. Mal 67 rokov. Šéf amerického rezortu diplomacie je momentálne na oficiálnej návšteve Thajska, pripomína AP.

Viac o téme: AtentátZavraždenýExpremiérúctaŠinzó AbeAntony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu