Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

V Japonsku chytili a usmrtili útočnú opicu: Tlupa už zranila desiatky ľudí

(Zdroj: Getty Images)

TOKIO - Miestne úrady poľujúce na tlupu opíc, ktoré v západojaponskom meste Jamaguči napadli a zranili už takmer 50 ľudí, chytili a usmrtili jedného z týchto záškodníckych primátov. V stredu o tom informoval predstaviteľ, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Opičieho samca chytili, keď sa potuloval po pozemku strednej školy – ale to ešte nemusí byť koniec príbehu, pretože ostatné opice útočiacej tlupy sú na slobode. Predstavitelia Jamaguči – mesta na západe najväčšieho japonského ostrova Honšu – sa agresívnu divokú tlupu pokúšajú vystopovať už niekoľko týždňov. Vyčíňajúce opice sa dostali už aj do hlavných správ médií, pretože napádajú obyvateľov a spôsobujú im prevažne mierne škrabance a uhryznutia.

Špeciálne vybraní lovci v utorok večer vystrelili na opicu z narkotizačnej zbrane a nakoniec zviera chytili neďaleko jazera na školskom pozemku, povedal pre AFP predstaviteľ z miestneho poľnohospodárskeho úradu. Keď experti identifikovali toto zviera ako opicu zodpovednú za jeden z útokov, ukončili jej život, dodal predstaviteľ. Podľa odhadu mala štyri roky a výšku okolo pol metra. Od začiatku útokov na dospelých a na deti pred asi tromi týždňami sa v Jamaguči konajú hliadky. Do utorkového poludnia bolo potvrdených 49 zranených ľudí a stále prichádzajú správy o nových útokoch, preto pokračuje pátranie po ostatných opiciach tlupy.

"Svedkovia opisujú opice ako jedincov rôznej veľkosti a dokonca aj po chytení samca dostávame správy o nových útokoch," povedal spomínaný mestský predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný. Vo veľkých častiach krajiny bežne vidieť japonské makaky a v niektorých oblastiach ich pokladajú za škodcov, pretože žerú úrodu a dokonca vchádzajú do domov. Množstvo útokov v Jamaguči je však neobvyklé – niektorí obyvatelia povedali miestnym médiám, že teraz nosia na sebaobranu dáždniky a záhradné nožnice na strihanie stromov.

Viac o téme: Opicaútok Japonsko. písmo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu