Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kyjev vyzval ľudí v Chersonskej oblasti na okamžitú evakuáciu: Chystá protiútok

(Zdroj: SITA/AP/Vadim Ghirda)

KYJEV - Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková vyzvala v nedeľu civilistov, aby urýchlene opustili Chersonskú oblasť na juhu Ukrajiny, ktorú okupujú ruské sily. Ukrajinské sily sa totiž podľa jej slov v tejto oblasti pripravujú na protiofezívu. Informuje o tom agentúra Reuters.

Ukrajina stratila kontrolu na väčšinou Chersonskej oblasti, vrátane jej rovnomennej metropole, ležiacej pri Čiernom mori už v prvých týždňoch invázie, ktorú Rusko spustilo 24. februára, pripomína Reuters. "Je jasné, že sa tam bude bojovať, dôjde tam k delostreleckým útokom... a preto vyzývame (ľudí), aby sa urýchlene evakuovali," uviedla Vereščuková v prejave v ukrajinskej televízii.

Referendum o pripojení k Rusku 

Vicepremiérka uviedla, že nemôže povedať, kedy presne dôjde k zmienenej protiofenzíve. "S istotu (však) viem, že by tam nemali byť ženy a deti, aby sa nemohli stať ľudskými štítmi," povedala. Ruskom dosadené orgány v Chersonskej oblasti tvrdia, že chcú usporiadať referendum o pripojení sa k Rusku, dosiaľ však pre toto ľudové hlasovanie nestanovili nijaký termín. Kremeľ vyhlasuje, že o budúcnosti tohto regiónu by mali rozhodnúť jeho občania.

VIDEO Unikátne bojové zábery od ukrajinských pohraničníkov, snažili sa dostať jednotky ruskej armády ďalej od Charkova

Unikátne bojové zábery od ukrajinských pohraničníkov, snažili sa dostať jednotky ruskej armády ďalej od Charkova (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

Vereščuková apelovala na obyvateľov Ruskom okupovanej Chersonskej oblasti

Miestni kolaboranti však opakovane vyhlasujú, že si želajú pripojenie Chersonu k Rusku. Vereščuková už v noci na sobotu apelovala na obyvateľov Ruskom okupovanej Chersonskej, ale aj Záporožskej oblasti, aby sa evakuovali a okupačné jednotky ich pri prípadnej protiofenzíve nemohli využiť ako ľudské štíty v prípade ukrajinskej protiofenzívy.

Viac o téme: RuskoKyjevProtiútokVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu