Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tragický zosuv ľadovca v Alpách: Našli poslednú z 11 obetí

(Zdroj: SITA/Corpo Nazionale Soccorso Alpino e Speleologico via AP)

CANAZEI - Poslednú, jedenástu obeť zosuvu ľadovca našli v sobotu záchranné tímy v pohorí Dolomity v talianskych Alpách. Informovala o tom agentúra DPA.

K zosuvu došlo minulú nedeľu. Vďaka vzorkám DNA sa talianskej polícii Carabinieri podarilo identifikovať všetkých 11 obetí - šesť mužov a tri ženy z Talianska, ako aj dvoch českých horolezcov. Zranenia utrpeli aj muž a žena z Nemecka, ktorí sú v nemocnici v stabilizovanom stave. Starosta mesta Canazei, neďaleko ktorého k nešťastiu došlo, vyhlásil na sobotu deň smútku; o 18.00 si obete pripomenú minútou ticha. V miestnom kostole bude aj zádušná omša, ktorú bude koncelebrovať tridentský arcibiskup Lauro Tisi.

Časť hory Marmolada, kde sa ľadovec v nedeľu zosunul, ostane aj naďalej neprístupná pre turistov. To má uľahčiť prácu záchranného tímu a horolezcom zabrániť v prístupe do potencionálne nebezpečných oblastí. Väčšinu územia Talianska zasiahli horúčavy, čo odborníkom sťažilo možnosť predpovedať zosuvy ľadovcov. Ich stav bol až donedávna považovaný za stabilný. Mnohí predpokladajú, že nedeľňajšiu tragédiu spôsobili práve stúpajúce teploty, ktoré súvisia s klimatickými zmenami, píše DPA.

Viac o téme: ObeteĽadovecZosuvAlpy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu