Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Blinken a Wang I dosiahli konsenzus: Dohodli sa na posilnení spolupráce

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP)

PEKING - Čínsky minister zahraničných vecí Wang I a jeho americký náprotivok Antony Blinken v sobotu dosiahli "konsenzus" o zlepšení vzájomných väzieb, uviedol vo vyhlásení čínsky rezort diplomacie. Informovala o tom agentúra AFP.

K stretnutiu došlo deň po ministerskej schôdzke krajín G20 na indonézskom ostrove Bali. Obe strany na základe reciprocity a vzájomného prospechu dosiahli konsenzus o podpore konzultácie spoločnej čínsko-americkej pracovnej skupiny s cieľom dosiahnuť viac výsledkov, dodalo čínske ministerstvo zahraničných vecí.

Dohodli sa tiež na posilnení spolupráce

Dohodli sa tiež na posilnení spolupráce v súvislosti s klimatickými zmenami a verejného zdravia, cituje AFP. "Obe strany veria, že tento dialóg je vecný a konštruktívny a pomôže posilniť vzájomné porozumenie, znížiť mieru nedorozumenia a nesprávnych úsudkov," dodal vo vyhlásení čínsky rezort diplomacie.

Čínsky minister zahraničných vecí Wang-I
Zobraziť galériu (2)
Čínsky minister zahraničných vecí Wang-I  (Zdroj: SITA/AP Photo/Kamil Zihnioglu)

"Napriek zložitosti nášho vzťahu môžem s istotou povedať, že naše delegácie považovali dnešné diskusie za užitočné, úprimné a konštruktívne," povedal Blinken po nezvyčajne dlhom - až päťhodinovom - rokovaní s čínskym ministrom zahraničných vecí. Vyjadril však obavy v súvislosti s niektorými otázkami vrátane Taiwanu, Hongkongu, ľudských práv či Ukrajiny.

Viac o téme: DohodaSpoluprácaKonsenzusUSAČínaWang IAnton Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu